Houd je van watersport en fietsen, dan moet je deze zomer zéker een bezoekje brengen aan het Waterland van Friesland. Nergens anders in Nederland vind je zoveel aaneengesloten plassen en meren waar je kunt varen, zwemmen en waar je omheen kunt fietsen. Dé plek om af te koelen tijdens de warme zomerdagen! Dit zijn de 11 hotspots.

1. Balk

Balk ligt aan het Slotermeer en is een levendig watersport-dorp. Het is een fijne plek om de ontdekkingsreis door het Waterland van Friesland te beginnen, want het ligt lekker centraal! Wil je meteen al het water op? Je kunt je bootje huren bij Recreatiepark Marswal. Na afloop staat er een verfrissend drankje klaar bij Paviljoen restaurant Badmeester Keimpe, waar ’s avonds de voetjes van de vloer gaan. Bij de ophaalbrug in het centrum van Balk vind je het gezellige terras van restaurant Teernstra en overnachten kan even verderop bij ’t Bûterhûs, dat vernoemd is naar het boterdorp dat Balk vroeger was (daarover lees je meer in dit artikel).

2. Woudsend

Woudsend ligt strategisch tussen het Slotermeer, het Heegermeer en de Kûfurd. Geen wonder dat je hier zoveel boten ziet! Vanuit Woudsend zijn er rondvaarten, dagtochten, zeilarrangementen en je kunt er praamzeilen. Ook zijn er zeillessen te volgen en is er de mogelijkheid om te SUPpen.

Maar in Woudsend kun je ook al puur genieten van het water door er alleen al naar te kijken! Keer op keer gaat de brug open om zeilschepen en sloepen erdoor te laten. Café Restaurant de Watersport is de perfecte locatie om bootjes te kijken, en je wordt er ook nog eens verwend met een heerlijke punt monchoutaart met kersen.

Wil je meer weten over Woudsend en de oude houtzaagmolen? Doe dan de Elfstegentocht door verschillende steegjes in het dorp.

3. Heeg

Heeg is ooit rijk geworden met de palingaak, die goed zaken deed in Londen door de verkoop van, je raadt het al, paling! In het VVV is een interactief bezoekerscentrum met meer informatie hierover. Dankzij het Heegermeer, waar het dorp aan grenst, wordt dit dorp met veel plezier bezocht door mensen op allerlei soorten bootjes. Je kunt ook zelf een zeilboot, sloep of SUP huren in Heeg.

Heb je trek gekregen, neem dan eens een kijkje op het zonnige terras van Eetcafé De Boeier waar je een heerlijke maaltijd kunt bestellen. Zin in een feestje? In de zomer vindt hier de spannende Slach om Heech plaats, een soort skûtsjesilen maar dan wat minder officieel. Natuurlijk gaat dit gepaard met veel gezelligheid in het dorp!

Friese Elfdorpenroute 98 Heeg 2

4. Oudega

In Oudega is Watersportcamping De Bearshoeke een hotspot, waar kampeergelegenheid is of de mogelijkheid om te overnachten in een huisje met uitzicht op de Oudegaaster Brekken. Vergeet ’s avonds vooral niet naar de zonsondergang te kijken, want die zakt bij heldere hemel in het water!

Kamperen aan het water bij de Bearshoeke in Oudega.

Op de Oudegaaster Brekken is een mooi rondje uitgezet, waarbij je 2,5 uur vaart met een sloep en onderweg aanmeert bij het bijzondere eiland Sandfirden. De sloep is te huur bij Watersportbedrijf De Werff en naderhand is het goed toeven bij Pizzeria Tre Paesi voor een uitgebreide lunch.

Varen op de Oudegaaster Brekken.

5. Makkum

Makkum heeft ons echt verrast, want hier is een enorm hagelwit strand! Qua hippe strandtenten doet het hier zéker niet onder voor Scheveningen of Zandvoort aan Zee. Dit is dé place to be als je wilt zwemmen, surfen of kajakken, en ook worden hier kitesurf-lessen gegeven. Je kunt verblijven op één van de vele campings of chalets vlakbij. En oh ja, als je toch in de buurt bent dan is het misschien wel leuk om even een bezoekje te brengen aan de bijzondere art studio van Marco Käller, die zich in zijn kunst liet inspireren door boten en natuur.

Een surfer in Makkum.

6. Koudum

Zoek je een plek waar je de natuur (bijna) helemaal voor jezelf hebt? Ga dan naar de Fûgelhoeke in de buurt van Koudum! Wat een droomplek, waar het ruikt naar vlierbloesem en waar de hazen door het land springen. Mij kun je nergens gelukkiger mee maken dan met een mooi stuk natuur, en natuurlijk water om een frisse duik in te nemen.

Je kunt logeren in Koudum in de gezellige Bed&Breakfast Perruque, dat vroeger een politiebureau was! In het dorp is ook een spannende Escapeloop uitgezet (een soort kruising tussen een Escape room en een wandeltocht), waarbij je puzzels moet doen om het raadsel op te lossen.

7. Oudemirdum

Uitgevaren en -gezwommen? Ook in de bossen is veel verkoeling te vinden! Dit sprookjeswoud ligt vlakbij Oudemirdum. Het Lyklemabos en de Bremer Wildernis zijn prachtige plekken om in te verdwalen, zowel met de fiets als te voet. Vlakbij is het Oudemirdumer Klif, een ‘berg’ met uitzicht op het IJsselmeer, die is ontstaan in de IJstijd. In Bezoekerscentrum Mar en Klif vertellen ze je er graag meer over. Lunchen kan bij de naastgelegen Bakkerij Twijnstra.

Vlakbij het Oudemirdumerklif is ook het Mirnser Klif, waar het water lang ondiep blijft. Dit is een ideale locatie voor kitesurf lessen!

8. Lemmer

Ook in Lemmer is het goed toeven aan het water. Behalve het gezellige dorpscentrum, dat volledig om de haven heen is gebouwd en waar je lekker bootjes kunt kijken vanaf het terras, is er ook nog eens een gigantisch strand aan het IJsselmeer. Win-win! Een gezellige avond beleef je bij The British Pub waar ook weleens spontaan optredens worden gegeven. Even voorbij Lemmer kun je slapen in de natuur op minicamping het Zwerversnest waar je zowel de zonsopkomst als de zonsondergang kunt zien en die is regelmatig spectaculair.

9. Joure

In Joure loopt de vaart dwars door het dorp en daar hebben ze in het verleden goed gebruik van gemaakt. Koffiebrander Douwe Egberts heeft hier zijn eerste fabriek gebouwd. Daar kom je meer over te weten in Museum Joure én tijdens het Jouster Kuierke, een wandeltocht met gids door Joure.

Zeg je zomer, dan zeg je: feest! Regelmatig is Joure hét centrum van zomerfeesten zoals de alombekende Friese Ballonfeesten en het festival VROEM.

10. Terherne

In Terherne ligt een wel héél bijzondere boot klaar, die je naar het Kameleoneiland brengt. Behalve een heerlijke rondvaart op het Sneekermeer, kun je je op het eiland uitleven met polsstokhoogspringen, roeien en zwemmen. Trek gekregen? In Terherne is een gezellig terras aan het water met heerlijke hapjes bij Schippershuis Terherne.

11. Langweer

Langweer is een heel gezellig dorp aan de rand van de Langwarder Wielen. Op het water ligt het vol met bootjes en ook in de haven is het goed toeven. ’s Avonds komen de watersporters bijeen op het terras van Noflik by Zwigt & Bosma om een heerlijke maaltijd en Friese suikerbroodpudding te eten én natuurlijk een drankje te doen. In Langweer hebben ze regelmatig feesten, zoals tijdens het Skûtsjesilen waar wij dit jaar zéker een keertje naartoe willen! In Langweer is het fijn overnachten (en ontbijten) in B&B Langweer en als je meer wilt weten over het dorp, dan is de VR Tour Langweer beschikbaar om te downloaden.

Fietsen langs de elf dorpen in Zuidwest-Friesland

Wij kozen ervoor om Zuidwest-Friesland op de fiets te ontdekken (en af en toe een duik te nemen). Een tocht van 4 dagen bracht ons langs alle 11 prachtige dorpen. Wil je ook fietsen door Waterland van Friesland? Bekijk dan de routebeschrijving op de website van De Nederlandse Toerist en check ook deze pagina van VVV Waterland van Friesland.

P.S.

Tijdens de fietsroute kom je ook nog door twee echte Friese steden: Sloten en Hindeloopen. Deze mag je écht niet overslaan! In Hindeloopen kun je een hapje eten met uitzicht op de haven bij De Drie Harinkjes

… en in Sloten geeft een echte Stadsomroeper een boeiende rondleiding. Al moet je niet versteld staan als je opeens in het schavot eindigt.

Grapje! Ik ben er natuurlijk ook weer uit gekomen. Om vervolgens een heerlijke ijscoupe te gaan eten op het gezellige terras van Restaurant De Zeven Wouden.

In de zomermaanden kun je hier het kanongebulder horen, want het kanon wordt elke vrijdag avond afgevuurd door de Schutterij. Indrukwekkend! Dus… wanneer ga jij naar Friesland?

Ik kwam er in elk geval helemaal gelukkig en geZONd vandaan!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VVV Waterland van Friesland.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment