Medellín is met 2 miljoen inwoners de één na grootste stad van Colombia. De stad ligt tussen twee bergmassieven in en door het prettige klimaat in Medellín is het er fijn vertoeven. Veel start-ups hebben zich de afgelopen jaren in Medellín gevestigd en daarom wordt het ook wel het Silicon Valley van Zuid Amerika genoemd. De innovaties die de start-ups ontwikkelen merk je in het leven van alledag.

1. Een ritje met de metro van Medellín

Medellín is de enige stad in Colombia met een metro-systeem. Nou ja, metro… Het is eigenlijk meer te vergelijken met een tram, want de metro’s van Medellín rijden alleen bovengronds. Het netwerk is ontzettend groot en je kunt je ermee van noord naar zuid en van oost naar west door Medellín verplaatsen.

Medellín Colombia, gezien vanuit Comuna 13

Bovendien is het metrosysteem aangesloten op een kabelbaan die je tot bovenin één van Medellín’s buitenwijken brengt. Dat heeft overigens ontzettend veel gevolgen gehad voor de lokale bevolking: Mensen die er vroeger twee uur over deden om naar hun werk in het centrum van de stad te komen, doen dat nu in een half uur.

Medellín metro – mirreopreis
Bekijk de metro-kaart van Medellín.

2. Uitgaan in Medellín: Parque Lleras

Parque Lleras is het meest bekende uitgaansgebied in Medellín onder reizigers. Het piepkleine parkje is omringd door talloze cafés en bars met stampende muziek en dure cocktails. Ga je een paar straten opzij, dan kom je wat meer in de bars waar locals komen.

Een alternatief is Calle 70, Een lange straat vol met bars en dancings. Hier vind je vrijwel alleen maar locals en krijg je muziek voorgeschoteld die zij leuk vinden (momenteel veel reggaeton en salsa).

Collage Parque lleras Medellin2

Ga je in het weekend uit, zoek dan ook op het internet naar live-optredens. Wij zijn in een leuk klein barretje geweest waar een lokale band salsamuziek speelde. Er werd ook gedanst.

3. De wijk Comuna 13

Eén van de highlights van een bezoek aan Medellín is de wijk Comuna 13. Tot voor kort was dit een arme en gevaarlijke buitenwijk van de stad, maar de lokale burgemeester besloot om daar iets aan te doen. Hij nodigde graffiti-kunstenaars van over de hele wereld uit om hier gigantische muurschilderingen te maken. Ook liet hij er een roltrap bouwen waarmee je met gemak tot bovenin de wijk kan komen (het ligt op een berghelling). Er werd verlichting aangelegd en er worden activiteiten georganiseerd voor de lokale bevolking. Het gevolg? De toeristen kwamen en de mensen die er woonden werden trots op hun wijk. Het geweld nam daardoor in rap tempo af.

Medellín Comuna 13 tour – mirreopreis

Nu worden er dagelijks rondleidingen georganiseerd. Neem de tram naar Comuna 13 en sluit je op het genoemde tijdstip aan bij de Free Walking Tour (wij gingen met Stairway Storytellers, maar je kunt bijvoorbeeld ook met Zippy Tour mee.).

4. Botanische tuin José Jerónimo Triana

Een schitterende botanische tuin en een toeristische hotspots voor de locals uit Medellín. Botanische tuin José Jerónimo Triana is vrij toegankelijk. Er zijn bomen en bloemensoorten uit de hele wereld en er leven allerlei dieren zoals schildpadden, papegaaien, aapjes en leguanen die je van héél dichtbij kunt bekijken.

Medellín – Botanische tuin José Jerónimo Triana – mirreopreis

In de omgeving van botanische tuin José Jerónimo Triana zijn diverse musea, zoals het wetenschapsmuseum en een planetarium. Dit alles is te danken aan de nabijgelegen Universiteit van Medellín. ’s Avonds kun je op het plein van ‘Parque de los Deseos’ genieten van de gezelligheid van Medellín. Hier werd ik echt een klein beetje verliefd op de stad en op haar inwoners.

5. Pueblito Paisa

Neem de taxi naar Cerro Nutibarra en je krijgt een spectaculair uitzicht over de stad cadeau. Als je ’s avonds gaat, dan zie je miljoenen lichtjes uit de stad. Ik was er met kerst en het deed qua sfeer een beetje aan een Duitse kerstmarkt denken. Er waren kraampjes met lekkere hapjes en drankjes, er was een kerststal en een koor stond er kerstliedjes te zingen.

Pueblito Paisa, Medellín Colombia 240
Vanuit Pueblito Paisa heb je mooi uitzicht over de stad Medellín.

6. Dagtrip naar Guatapé

Wil je even de drukte van de stad ontvluchten? Guatapé is een niet-te-missen highlight in de buurt van Medellín. Met de bus ben je in twee uur in dit kleurrijke dorp en kun je een uitstapje maken naar de beroemde berg El Peñon. Ook kun je eventueel in Guatapé overnachten. Meer informatie vind je in mijn blog over Guatapé.

Georganiseerde reizen naar Colombia

Of organiseer zelf een reis naar Colombia

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren