De enige keer eerder dat ik naar Azië reisde was in 2010. Ik maakte een backpackreis door Borneo, Myanmar, Thailand en Laos. Nu ben ik terug en begint me langzaamaan weer te dagen hoe vreemd die Aziaten eigenlijk zijn…

backpacken-indonesie-header
1. De douche hangt standaard boven de wc
Azie wc douche
…wat een chronisch natte plee oplevert.
Dit is overigens nog een normale, ‘westerse’ wc. Vaak genoeg is het ook gewoon een gat in de grond. Wc-papier hebben ze niet overal. Naast de wc hangt een soort mini-douche waarmee je je kruis kunt afspoelen. Dat went snel en is bovendien hygiënisch en milieubewust.

Why smear when you can spray

2. Overal hangen gekke bordjes
No durians please Into the closet
Geen durians aub!! Deze Aziatische vrucht smaakt heerlijk, maar je kunt beter een knijper op je neus zetten bij het opensnijden ervan.

In Laos stond op de menukaart het Engelse gerecht “Fish and Ship” en deze blije tomaten kwam ik afgelopen week tegen:

img_2011

3. In Azië ben je niet per se man of vrouw
In Thailand kun je kiezen uit 7 geslachten. Je kunt naast man of vrouw bijvoorbeeld ook een Ladyboy zijn (een man die zich kleed als een vrouw en het met mannen doet), een Tomboy (een vrouw die zich kleed als man en relaties met vrouwen heeft) en een Dee is een ladyboy die met een tomboy gaat. Snap jij het nog?

Toen ik eens van een Laotiaans feestje naar huis liep, vroeg een Tomboy aan me of ze (hij?) me naar huis mocht brengen. Ehm… Nee, bedankt!

4. Die starende ogen..!
Indian men staring
Vooral Indiërs maken zich er schuldig aan. Met die donkerbruine ogen lijken ze dwars door je ziel te kijken. Brr! Ik krijg er altijd de kriebels van!

5. AirAsia en MASwings
AirAsia
Net zoals we in Europa Ryanair hebben, zijn hier ook diverse low-cost airlines waarmee je al voor 50 Euro in het vliegtuig zit. Dat is goedkoper en sneller dan met de bus. Welk eiland zullen we als volgende gaan bezoeken?

Mirre is op reis in Indonesië. Ze bezoekt de Gili eilanden, Lombok, Bali en Java.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

11 Comments

 1. Leuk!! Herkenbaar. 😉 (Alleen vliegen binnen Azie heb ik nooit gedaan; altijd bussen, treinen en boten.)

 2. O ja, die douche boven de wc, haha. Na 2 keer deden we de bril dus maar omhoog en na het douchen weer naar beneden. Grappig dat je die ogen zo vervelend vindt, een Chinese medereizigster met wie we een tijdje samen reisden vertelde eens dat ze echt een beetje bang werd van onze blauwe ogen, haha

 3. Oh die gekke borden zijn inderdaad heel herkenbaar! Ik zag eens een bord op het vliegveld waar eerst stond “NO DURIAN” en daarna “NO WEAPONS”. Geen idee wat ze aan boord inderdaad erger vinden haha…:p

 4. Azie is heerlijk!

  Wanneer ik Een typisch Aziatische badkamer visualiseer denk ik aan een gat in de grond en een bak water ernaast om te douchen en je kruis te spoelen. Maar eigenlijk is dat meer Indonesisch dan Aziatisch…

 5. Leuke typische kenmerken. Zelf ben ik alleen nog maar in Indonesië geweest dus herken ik niet veel. De Wc’s wel, maar na een aantal dagen heb je daar al geen problemen meer mee. Die ogen, prachtig he? Ik heb ook veel mensen gezien met van die typische stralende ogen.

 6. De douche en het toilet in één ruimte is heel herkenbaar. Sterker, ik heb er dagelijks mee te maken 😉

 7. Haha, herkenbaar. Die douche boven het toilet vind ik ook altijd vreselijk, bah. In china zag ik een wereldrecord vreemde borden, haha.

 8. haha, wat leuk om te lezen! Die gekke bordjes lijken me juist heel erg leuk om overal tegen te komen, hihi.

 9. Ja douchen MET een bak water herinner ik me ook. En wc doorspoelen met een bak water. Die leuke vertalingen zijn ook typisch thais

 10. Die douche boven de wc die herken ik wel. Ik vind het staren wel meevallen, daar wen ik elke keer weer snel aan. Wat ik wel moeilijk vind is het feit dat Aziaten altijd zo in je space zitten. Prima continent waar ik graag reis!

 11. Die durians zijn echt overal verboden he. Bizzare vrucht. Ik heb ‘m trouwens niet gehad. Vond ‘m toch een beetje eng.

Write A Comment