Wil je alleen reizen? Ik ga heel vaak alleen op reis en ik geef je graag mijn tips voor jouw solo reis.

Alleen op reis gaan heeft veel voordelen

Als je alleen reist, dan kom je erachter dat dit heel anders is dan wanneer je samen met iemand op vakantie gaat. Ben je alleen op vakantie, dan sta je veel meer open voor de mensen in het vakantieland en gaan zij ook anders (leuker!) met jou om. Locals zijn vaak vriendelijker en behulpzamer tegen mensen die alleen op reis zijn.

Tip 1: Slaap in een hostel

Een hostel is een soort jeugdherberg, waarin je een kamer deelt met andere reizigers. Het voordeel is dat die andere reizigers meestal ook alleen reizen (want anders boeken ze wel een tweepersoonskamer). Op de hostelkamer kun je gemakkelijk andere reizigers leren kennen en wie weet kun je samen plannen maken om de omgeving te ontdekken!

Nieuwe backpack vrienden in Indonesië.
Nieuwe backpack-vrienden in Indonesië.

Hostels kun je boeken op hostelworld.com of bel / mail / ga langs. Ze zitten zelden vol, behalve tijdens feestdagen.

Tip 2: Reis met het Openbaar Vervoer

Ook op stations en in bussen en treinen kun je andere solo reizigers leren kennen. Weet je niet wat je moet zeggen? Vraag desnoods naar de bekende weg! Bijvoorbeeld waar de trein of bus naartoe gaat. Zo heb je een openingszin en daarna kun je eens vragen waar diegene vandaan komt, etc etc en heb je de rest van de reis plezier!

Tip 3: Koop een Lonely Planet

De Lonely Planet reisgids is speciaal gemaakt voor mensen die alleen op vakantie gaan of die van de gebaande paden af willen wijken. Het boek over jouw reisbestemming vertelt je precies wat de leuke plekken zijn om te bezoeken, beschrijvingen en prijzen van ho(s)tels om te slapen en plekken waar je lekker kunt eten.

Het grootste voordeel is dat veel solo reizigers de Lonely Planet gebruiken en dat je dus grote kans hebt om anderen tegen te komen wanneer je de adviezen uit het boek opvolgt!

Nieuwe backpack vrienden in Brazilië.
Nieuwe backpack-vrienden in Brazilië.

Tip 4: Veiligheid op reis

Ik ben weleens bang geweest op reis, maar in 99% van de gevallen bleek dit onterecht. Mijn tips: Luister naar de locals. Als zij zeggen dat je in een bepaald gebied niet moet komen, doe dat dan ook niet. Verder kun je ’s avonds beter niet alleen over straat, maar dat is logisch, toch? Vertrouw gewoon op je gezonde verstand en onderbuikgevoel, dan komt het doorgaans wel goed!

Tip 5: Plan niet teveel

Kom je leuke reizigers of backpackers tegen? Zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt in jouw reisschema, zodat je spontaan kunt besluiten om de planning om te gooien en met ze mee te gaan. Spontaan gebeuren de leukste dingen! Dat lees je in het blog: Mijn leukste backpack-moment tijdens een reis naar Guatemala.

Alleen op vakantie, of toch niet?

Zoals je ziet heeft het heel veel voordelen om alleen te reizen. Je maakt veel makkelijker kennis met andere mensen, die jou dan vervolgens weer meenemen op hun (voorgenomen) avonturen! Dus ja, ik kan alleen reizen echt aanbevelen. Ga tenminste één keer en als je het eng vindt, dan begin je gewoon met een week. Ik weet zeker dat je er verslaafd aan raakt!

Boek een reis!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
Booking – vind de leukste hotels
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

Lees ook: Backpacken voor beginners en Mijn eerste keer backpacken.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren