Op de Azoren zijn subtropische regenwouden, vulkanen en kokende modderpoelen. Reden genoeg om hier voor een rondreis naartoe te gaan! En oh, had ik de walvissen en dolfijnen al genoemd? Wij verbleven in september 2018 vier dagen in de plaats Ponta Delgada op het eiland São Miguel.

Waar liggen de Azoren?

De Azoren zijn een Portugese eilandengroep op drie uur vliegen ten westen van Lissabon. Het eiland São Miguel is het hele jaar door oogverblindend groen. Het kan er af en toe flink regenen, maar tussen de regenbuien door word je opgefleurd door talloze bloemen met daarboven een stralend zonnetje.

Azoren 063
Azoren 008
ANWB-wandelvakantie-Azoren
ANWB wandelvakantie op de Azoren

Bloemeneiland

Onze Azoren rondreis begint dus op São Miguel, waar we logeren in het Azoris Royal Garden Hotel. Nadat we onze huurauto hebben opgehaald, begint onze ontdekkingsreis over Ponta Delgada. Al vanaf de snelweg worden we getrakteerd op waanzinnige uitzichten. Langs de kanten van de weg is het bovendien bezaaid met bloemen. Lelies, windes en bovenal héél véél hortensias (eigenlijk hadden we een maandje eerder moeten komen, toen stonden ze allemaal in bloei).

Azoren 052

We bezoeken het kasteeltje bovenop de heuvel, waarvandaan we heel mooi uitzicht hebben over het eiland en een kratermeer.

Azoren 021
Azoren 030

Theeplantage Chá Gorreana

Verderop komen we langs een oogverblindend groene theeplantage, Chá Gorreana. Er is een museum waar van alles uitgelegd wordt over theeproductie. En je kunt er natuurlijk ook thee proeven!

Azoren 056

En we krijgen nog meer mooie uitzichten cadeau:

Azoren-063

Dolfijnentour op de Azoren

We rijden door naar Agua de Alto om op dolfijnentour te gaan. We gaan ze niet alleen bekijken, maar we gaan ook zwemmen met dolfijnen! Terwijl wij in het water liggen, zwemmen de dolfijnen vrolijk om ons heen. Wat een kick!!

Lees er alles over in het blog: Zwemmen met dolfijnen op de Azoren.

Dolfijnen pixaby

Caldera Velha

Op naar Caldera Velha (oude krater). Aan het begin van het park moet je entree betalen en laten weten of je wilt zwemmen of niet (want daar betaal je extra voor). Het is er behoorlijk toeristisch, maar ik kijk tòch alleen maar naar boven. Ongelofelijk. Er is hier gewoon een jungle! In een Europees land, hoe vet is dat! Ik laat mij betoveren door het groene bladerdak.

Azoren 073
Azoren 068

Aan het einde van de kloof komt heet water uit de grond. De warme bronnen van 60 tot 80 graden borrelen van de hitte, maar het water koelt verder naar beneden af en daar wordt het water opgevangen in diverse kleine baden (die afgeladen vol zitten met toeristen).

Azoren-100

Wij zwemmen hier niet, maar we genieten wel enorm van de jungle en het natuurfenomeen van de borrelende poeltjes. (Later gaan we nog zwemmen in de bronnen van Terra Nostra)

Kraterrand

We besluiten een willekeurige kant op te rijden en – wat een geluk – we rijden recht over een kraterrand heen! Het is file-rijden en op meerdere plekken kun je op de kraterrand stoppen om foto’s te maken. Sommige auto’s stoppen werkelijk óveral. Wij rijden juist helemaal door naar boven om een plekje te zoeken om te stoppen. Echt super mooi dit!

Azoren-104

Op de weg naar beneden begint het opeens KEIhard te onweren. We rijden in een opa-en-oma-tempootje naar beneden, want het eiland ziet er waanzinnig mooi uit. Al die verschillende lagen bergen achter elkaar, met daarboven één gitzwarte wolk:

Azoren-116

Canyoning tour

De volgende dag, na alweer een goddelijk ontbijt in het Azoris Royal Garden Hotel, rijden we met de auto over de snelweg naar de noordkant van het eiland. Met de gidsen van Azorean Active Blueberry gaan we op canyoning tour. Daar lees je alles over in het blog: Canyoning tour op de Azoren.

Azoren-118
Canyoning-Azoren-Sao-Miguel-002

Parque Nostra in Furnas

Daarna springen we weer in de auto. Dit keer naar Parque Terra Nostra in Furnas. Furnas is een mooi dorpje tussen de bergen dat ons aan Cuba doet denken (en mij een beetje aan Sintra in Portugal). Bij de ingang van het park staat een grote poort en daarachter staat het vol met tropische planten.

Parque-Terra-Nostra-Furnas-Azoren-177
Parque-Terra-Nostra-Furnas-Azoren-135

Het is een enorm park met een soort vijver in het midden met geelkleurig, warm water waarin je kunt zwemmen. Er staan allerlei tropische bomensoorten, varens en kleurrijke planten. Een sprookjesbos waarin je kunt zwemmen, wat wil je nog meer?

Lees verder in het blog: Terra Nostra in Furnas.

Krater met dorp

Op weg naar onze volgende stop, moeten we nog een paar kraterranden over. We genieten van de bloemen langs de weg en van de mooie uitzichten. We stoppen even bij een uitkijkpunt op de rand van een krater en zien twee meren met twee totaal verschillende kleuren en een weg ertussen.

We rijden naar beneden, over het bruggetje en door een doodstil dorpje, waarvan het lijkt alsof alle winkels permanent gesloten zijn. Een soort spookdorp.

Fumaroles

Een paar slingerweggetjes later komen we bij het volgende kratermeer. Aan de andere kant van het meer zien we een aantal rookpluimen. We krijgen helemaal weer het IJsland-gevoel. We zetten de auto neer bij een bordje waarop staat dat je vooral je vinger niet in de grond moet steken omdat het superheet is, haha!

Van daaruit lopen we door een bomenbos met blootliggende, kronkelende boomwortels. Een prachtig gezicht waarvan iedereen (Instagram-waardige) foto’s staat te maken.

Op het strandje is een souvenir winkeltje en een rijdende snackbar, maar daar hebben wij geen oog voor. We lopen onze neus achterna naar de stinkende fumaroles en de kokende modderpoelen.

Tussen die poelen liggen verschillende hoopjes zand, bovenop een soort ingegraven emmer. Daarin kun je je vlees gaarkoken en dat is ook wat veel restaurants doen. Overal staan bordjes bij van de verschillende restaurants. Handig, dan kun je gelijk boeken! Ook staat er een picknicktafel naast zodat je het ter plekke kunt opeten.

Piscina natural da Ponta da Ferraria: Zwemmen in opgewarmd zeewater

Aan de westkant van het eiland komt warm water uit de berg en het stroomt rechtstreeks de zee in. Hierdoor ontstaat een natuurlijk warm bad en dat wilden we natuurlijk wel even meemaken!

We lopen over de zwarte, puntige lavarotsen naar het trappetje toe. In de inham spartelt iemand al jubelend van blijdschap in het water. “It’s incredible” zegt hij: “I feel hot and cold at the same time!”

We kunnen niet wachten om het zelf te ervaren, dus we voegen ons snel bij hem in het natuurlijke bad, waarna we in een soort hysterisch gelach uitbarsten. WOW! Mijn been voelt warm terwijl mijn arm koud voelt en mijn zij voelt lauw en mijn schouder weer warm en… Aah! Dan stroomt er weer een koude golf langs mijn dij en ik voel me net alsof ik in een verfbad terecht ben gekomen waarin blauw en rood door elkaar zijn geroerd! Héél gek dit!!

Er zijn een aantal hete bronnetjes in de rotsen en als je die plekken weet te vinden, dan zit je wel even goed. Maar het leukste is natuurlijk om een beetje rond te zwemmen en te voelen hoe het water op elke plek weer een andere temperatuur heeft.

Ons hotel in Ponta Delgada op São Miguel

We logeren in het Azoris Royal Garden Hotel. Een prima hotel, van alle gemakken voorzien. Er is een tuin in het midden en er is een wellness centrum. Bovendien hebben ze er een goddelijk en uitgebreid ontbijtbuffet.

Azoris-Royal-Garden-004
Azoris-Royal-Garden-006

Lees verder

Op de Azoren kun je prachtige wandelingen maken, zwemmen met dolfijnen en een canyoning tour doen. Zoek je naar meer avonturen op de Portugese eilanden? Lees dan ook over de mooiste hike van Madeira.

Boek ook een rondreis op de Azoren!

Wij kwamen naar de Azoren met TAP Air en dat kan ik iedereen afraden. TAP staat er namelijk om bekend dat ze altijd te laat komen. Door onze vertraging van zes uur miste een man bijna zijn eigen bruiloft in Lissabon en misten wij de aansluitende vlucht waardoor we bijna te laat waren voor de dolfijnentour.

Je kunt daarom beter vliegen met KLM. Zij vliegen in de zomer rechtstreeks van Amsterdam naar de Azoren.

Vliegtickets vergelijken:Skyscanner
Hotel:Azoris Royal Garden Hotel
Auto huren:SunnyCars (ophalen in Ponta Delgada)
Dolfijnen tour:Terra Azul
Canyoning tour: Azorean Active BlueBerry
ANWB-wandelvakantie-Azoren
ANWB wandelvakantie op de Azoren
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment