Welke kleding neem je mee op reis en wat laat je thuis? Uit ervaring weet ik dat je het beste maar zo weinig mogelijk kleren mee kunt nemen als je gaat backpacken. Je weet nooit precies wat ze in het land van je bestemming dragen en als je zo goed mogelijk wilt ‘integreren’ dan kun je het beste ter plekke gaan shoppen.

Zoek je een handige paklijst voor je backpack reis? Klik dan op het plaatje. Wil je meer weten over mijn ervaringen met backpack kleding? Lees dan hieronder verder.
Paklijst backpacken in de tropen

Backpack kleding: Wat neem je mee op reis?

Ohh, wat is het toch fijn om een vrouw te zijn, ahum! Bij het inpakken ontstaat de grootste stress bij het uitzoeken van de juiste backpack kleding. Wat dragen ze in het land waar ik naartoe ga? Wil ik zo min mogelijk opvallen of mag het wel een beetje méér zijn? Vijf korte verhaaltjes over kleding op backpackreis.

Korte broek in Egypte

In mijn korte broek stond ik op het station in Caïro. Ai, grove fout! Ik was pas 14. Wist ík veel dat je je lichaam in de Arabische wereld maar beter kunt bedekken..! Ik trok gewoon mijn korte broek aan op reis naar dit warme land. Op het station werd ik al aangestaard door allemaal vieze oude mannetjes. Bah! Die korte broek en rokjes heb ik dus de rest van de vakantie in de tas laten zitten.

Driekwart-broeken in Centraal Amerika

Backpack kleding Costa Rica2

Op mijn 18e ging ik naar Centraal Amerika. Ik reisde door Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala en Mexico. Ik had kleding bij me die mijn schouders en knieën bedekte, maar dat mocht niet baten. Van alle kanten werd ik voorzien van complimenten, gefluit, gesis en gestaar. Door jong (±10) en oud (±80 jaar). Iets waar ik heel erg aan moest wennen, maar wat uiteindelijk niet bedreigend bleek (ze bleven netjes op afstand). Na thuiskomst ging ik de aandacht zelfs missen (“Wat?! Vinden jullie mij niet aantrekkelijk dan?! 😉 )

Vrolijke kleuren in Bolivia

Ik was inmiddels al een ervaren backpacker toen ik naar Bolivia ging. Ik nam dus wat oude kleding mee met de intentie om het te vervangen door lokale stofjes zodra ik aankwam. Na twee weken belandde ik in het jungle-dorpje Rurrenabaque. Ik werd meteen smoorverliefd op de plek en op de mensen. Ik houd van de trage levensstijl die ze er in de jungle op nahouden en de vriendelijkheid waarmee ik overal ontvangen werd.

Ik bleef 2.5 week in Rurrenabaque. Daar had ik genoeg tijd om vrienden te maken en me af te vragen of ik me niet eens iets beter moest gaan kleden als ik bij ze op bezoek ging. Ik ging shoppen en kwam terug met twee driekwart-broeken en drie leuk gekleurde shirtjes. Mijn vrienden begroetten met de beste opmerking: “Je bent net een Boliviaanse!”

Bolivia kleding 001
Backpack kleding Bolivia copy

Chinese kleding in Suriname

In Suriname kan de kleding niet sexy genoeg zijn. Mijn voorraad ‘kleding van thuis’ ging al snel de prullenbak in en werd vervangen door lokale stofjes. Die worden voornamelijk verkocht door Chinezen, wat ook gelijk een gebrek aan kwaliteit met zich meebrengt. Kleding ging supersnel stuk, schoenen zagen er blinkend uit, maar hadden zo’n gladde zool dat ik er continue op uitgleed… Maar dat was dan wel weer een goed excuus om steeds weer iets nieuws te kopen 🙂

Backpack kleding Suriname

Hotpants in Cuba

Ik ging naar Cuba met dezelfde instelling als naar Centraal Amerika: Zuid Amerikanen kunnen ongelooflijk flirten, vooral als je sexy kleding aan hebt, en dat kan soms weleens irritant zijn. Daarom had ik kleding mee die mijn schouders en mijn knieën bedekte. Nergens voor nodig! Op Cuba was het bloedheet en je zou gek zijn als je er niet – net zoals de bevolking – hotpants draagt!

Conclusie: Welke backpack kleding neem je mee

Dus: Wat neem je mee op reis? Over het algemeen is dat kleding die je thuis ook zou dragen. Want ook al ben je aan het backpacken, ook dáár wil je er een beetje leuk uitzien. En ook dáár wil je je kunnen opmaken voordat je op stap gaat.

Als je de jungle in gaat, dan is lange kleding een must om de muggen buiten te houden. Ga je de bergen in, zorg dan voor goede wandelschoenen (categorie A/B of B).
Een lichtgewicht broek is handiger (lichtgewicht / minder zweterig / beter schoon te maken) dan een spijkerbroek. Zie bijvoorbeeld deze muggenwerende broek van Decathlon.

Houd wel rekening met het gewicht (je backpack is al snel te zwaar, en je wilt ook misschien nog souvenirs vervoeren) en de beste tip: Alles wat je niet meeneemt kun je altijd nog ter plekke (veel goedkoper) kopen. Dan heb je alvast kunnen zien wat de lokale bevolking draagt en dan kun je je er veel beter op aanpassen!

Neem ook een sarong mee, die kun je gebruiken als strandlaken, handdoek, zonnedoek, maar ook om je in om te kleden. Dit alles is opgenomen in deze handige paklijst:

Paklijst voor backpacken in warme landen

Paklijst backpacken in de tropen
of bekijk de andere paklijsten voor een vakantie of verre reis.
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment