Backpacken in Australië – Reistips

Backpacken in Australië. Tips, tricks en hoogtepunten. Ook vind je hier een overzicht van de kosten van onze backpackreis van vier weken langs de oostkust van Australië, van Cairns naar Brisbane.

Australië is het perfecte land voor beginnende backpackers. De hostels zijn goed, het vervoer is prima en er zijn voldoende andere backpackers om je bij aan te sluiten en om mee te feesten. Ook kun je een werkvisum aanvragen waardoor je geld kunt verdienen in Australië. Je mag dan hooguit twee jaar blijven. Hieronder vind je de bezienswaardigheden, reistips, een paklijst voor backpacken in Australië en een overzicht van onze uitgaven. Zie ook de beginnerstips op Backpacken voor beginners.

Australië backpacken: bezienswaardigheden

Wij hebben een backpackreis gemaakt langs de noord-oost kust van Australië. We zijn eerst met een 18-daagse tour van Cairns naar Brisbane gereisd. Die reis hebben we van tevoren geboekt. Daarna zijn we teruggevlogen naar Cairns en hebben we een auto gehuurd om naar de Atherton Tablelands te gaan.

Bij Cairns bezochten we het prachtige Daintree national park waar krokodillen leven. Ook gingen we snorkelen op het Great Barrier Reef.

We zakten af naar Magnetic Island waar we koala’s in het wild konden spotten. Verder naar het zuiden is Rainbow Beach, waar je surflessen kunt nemen op de langste golf ter wereld en vanwaar we een spectaculaire tour per (zeil- of catamaran-)boot naar de Whitsunday eilanden maakten.

Verderop ligt Fraser Island, waar je met een 4×4 zelf over het adembenemende eiland mag rijden, tussen de dingo’s door. Hier kun je helaas niet in het water vanwege de kwallen genaamd Portugees Oorlogsschip, die dodelijk kunnen zijn. Vanuit Noosa heads gingen we kajakken op de Australische Everglades op een rustgevende waterpartij waarin levensgevaarlijke stierhaaien zwemmen.
(Beide gevaarlijke dieren hebben we gelukkig niet gezien.)

Tot slot gingen we van Brisbane terug naar Cairns, waar we een auto huurden en op weg gingen naar de Wallaman Falls, de hoogste watervallen van Australië, naar de vogelbekdieren in Yungaburra, waar we ook nog een enorme vijgenboom zagen en we sloten de reis af met een barbecue aan Lake Eacham, een kratermeer gevuld met regenwater, dat heel zacht aanvoelt als je erin zwemt.

Onze reisroute: Backpacken door Oost-Australië

We vlogen op Cairns en zijn per bus en huurauto langs de kust gereden. Vanuit Port Douglas kun je naar het Daintree regenwoud. In Cairns kun je een snorkeltour boeken naar het Great Barrier Reef. De Atherton Tablelands staan bekend om de vogelbekdieren en de watervallen. Wallaman Falls is de hoogste waterval van Australië. Vanaf Townsville gingen we naar Magnetic Island, vanaf Airlie Beach naar de Whitsundays (eilanden) en vanaf Rainbow Beach naar Fraser Island. Bovendien gingen we bij Rainbow Beach surfen en vanuit Noosa maakten we een kajak-trip.

Wil je ook het binnenland van Australië ontdekken? Bezoek dan het Uluru-Kata Tjuta National Park.

Geografie van Australië

australie

Centraal-Australië is één grote woestijn en daarom zijn alle steden aan de rand gebouwd. Het noorden van Australië heeft een tropisch klimaat en in de steden hangt een ontspannen sfeer. Ik vond vooral Cairns een hele fijne stad. In het zuiden vind je de grotere steden zoals Sydney, Brisbane en Canberra. Hier vinden veel surfers hun perfecte golf.

Vrijwel alle dieren in Australië hebben gif of tanden, dus daar moet je wel voor oppassen. Daarom hebben de Australiërs overal waarschuwingsborden neergezet en houten steigers aangelegd. De Australiërs zijn echter relaxte mensen en ze hebben overal aan de veiligheid gedacht, dus je hoeft je voor backpacken in Australië echt geen zorgen te maken. Australiërs zijn vriendelijke mensen met veel humor.

Wallaby Australië 2 Wallabies Australie
In Australië kun je ook heel veel ‘leuke’ dieren tegenkomen, zoals deze half tamme wallaby’s.

Vliegen naar Australië

Als backpacker wil je natuurlijk niet teveel uitgeven. Begin dus op tijd met zoeken en gebruik een vergelijkingswebsite zoals Skyscanner. Wij vlogen via Hong Kong naar Cairns met Cathay Pacific. Het was 11 + 7 uur vliegen. Na de vlucht had ik een gigantische jetlag toen we in Australië aankwamen, maar daar ontkom je denk ik niet aan als je naar Australië vliegt.

Vervoer in Australië

Wij reisden met de lange-afstandsbus langs de oostkust van Australië. Bij aankomst in Brisbane zijn we terug gevlogen naar Cairns. Van daaruit gingen we met een huurauto door Queensland. We huurden een Spaceship, een auto waarin we ook konden koken en slapen. Dit is de ideale manier om de wat minder toeristische gebieden van Australië te leren kennen.

Australie huurauto Spaceship 001

Paklijst Australië

Wat moet je meenemen als je in Australië gaat backpacken en wat laat je thuis? Een overzicht van alle benodigdheden vind je op de paklijst.

Paklijst-Australie-uitgelicht

Wat kost backpacken in Australië?

Onze backpackreis naar Australië van een maand kostte 2500 euro per persoon. Dat is inclusief vliegticket (€1000), East Cost adventure (18-daagse tour langs alle highlights, inclusief bus, hostels en tours: €750 pp) en autohuur voor een week en alle overige kosten. We hebben niet bespaard op tours en activiteiten, dus als je wilt dan kan dit vast een stuk goedkoper en ook wanneer je langer blijft, dan verdeel je de kosten van 1.000 euro voor een vliegticket over de langere periode. Backpacken in Australië kostte ons dus 50 euro per dag plus vliegticket.

Overzicht artikelen over Australië

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Australië
Bol.com – vind de ultieme reisgids voor Australië
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – wat neem je mee?
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden

Reageren