Backpacken in Bolivia

Bolivia is een fantastisch land om in te gaan backpacken en is vooral geschikt voor de wat meer ervaren backpacker. Bolivia bestaat deels uit hooggebergte en deels uit tropisch laagland (Amazone). Dat regenwoud was voor mij de grootste reden om te gaan backpacken in Bolivia. Het is namelijk een stuk goedkoper om hier Amazone-tours te doen dan in Brazilië! In het hooggebergte van Bolivia ligt een gigantische zoutvlakte (Salar de Uyuni) die erg de moeite waard is om te bezoeken. Als je van extreme omstandigheden houdt, dan is dit jouw ultieme backpack-bestemming.

Geografie van Bolivia

Bolivia map

Geografisch gezien kun je Bolivia verticaal in tweeën verdelen. Het linker gedeelte bestaat uit Andes gebergte en het rechter gedeelte is tropisch laagland dat grenst aan de Amazone. Soms lijkt het wel alsof Bolivia uit twee heel verschillende werelden bestaat. De natuur is ‘boven’ anders dan ‘beneden’ en de mensen zijn er ook heel verschillend!

Mijn reisroute door Bolivia

Ondanks dat de meeste toeristen voor 2 à 3 weken naar Bolivia gaan, verbleef ik 2 maanden in Bolivia en ik heb mij er geen moment verveeld. Dit zijn de plekjes die ik er heb bezocht:

Santa Cruz

Mijn reis begon op het vliegveld van Santa Cruz, een prettige stad om een paar dagen te verblijven en te wennen aan het Boliviaanse leven.

Rurrenabaque

Daarna ging ik met een binnenlandse vlucht naar Rurrenabaque, een dorpje in de Amazone van Bolivia. Ik ben er 2,5 week gebleven, omdat ik het er zo fijn vond. De mensen zijn er vriendelijk, het is er warm, er zijn hostels en zwembaden en het belangrijkste: Je kunt vanaf hier diverse jungletours en pampastours ondernemen. Er zijn genoeg reisbureautjes om ter plekke iets te boeken.

Rurrenabaque 011

Lees ook mijn blog over de jungle tour vanuit Rurrenabaque.

La Paz

Met een gammel vliegtuigje vloog ik naar La Paz, waar ik gelukkig veilig aankwam. La Paz was vroeger de hoofdstad van Bolivia en ligt op 3600 meter. Het wordt weleens de hoogste hoofdstad van de wereld genoemd, maar het is dus niet meer de hoofdstad. Er wonen zo’n 1 miljoen mensen.

De stad ligt in een bergpas en beide helften van de stad lopen dus schuin omhoog tegen de naastgelegen bergen op. De lucht is er ijl, dus het is best wel even wennen en erg vermoeiend om er rond te wandelen!

Wel is La Paz een fascinerende stad. Ik haatte de stad en ik hield ervan. Ik haatte het vooral vanwege de drukte en de smerige lucht: Alle uitlaatgassen blijven namelijk in het dal hangen en ik had er dagenlang last van mijn keel. En ik hield van de stad omdat je vanuit La Paz allerlei extreme sporten kunt doen zoals downhill mountainbiken op de Death Road en Paragliden met Andes Xtremos, je kunt er uitgaan en je kunt er lokale, traditionele markten bezoeken. Ook is hier één van de meest beruchte gevangenissen van Zuid-Amerika, waar ze tours geven.

DeathRoad 008

Lees verder over La Paz in Bolivia en over het mountainbiken op de Death Road in Bolivia.

Machu Picchu

Ik reisde per lange-afstandsbus naar het meer Titicaca, wat ik wel leuk maar niet super de moeite waard vond. Daarna door met de bus naar Cuzco in Peru, om de heilige tempels van Machu Picchu te bekijken. Echt een detour die ik NIET had willen missen!!! Het is twaalf uur rijden, maar doe het!

Lees verder over Machu Picchu in Peru.

Salar de Uyuni

Terug naar La Paz en vervolgens naar de Salar de Uyuni. Ik deed een vierdaagse tour vanuit Tupiza naar de zoutvlakte van Uyuni. Je rijdt hier over vulkanisch gesteente en je krijgt natuurwonderen te zien waarvan je ter plekke in je ogen staat te wrijven om te kijken of het echt waar is wat je ziet. Knalblauwe en -rode meren. Flamingo’s. Geisers. Kraters. Noem maar op. Een absoluut hoogtepunt van de reis.

Salar de Uyuni [6:6]

Lees verder in het blog over Salar de Uyuni in Bolivia.

Na Salar de Uyuni ben ik teruggevlogen naar Santa Cruz en daarna ging ik verder backpacken in Brazilië!

Blogs over Bolivia

Dit zijn de blogs die ik over Bolivia schreef.

Quad rijden La Paz Maanvallei

La Paz, de perfecte uitvalsbasis voor avontuur

La Paz in Bolivia is één van de hoogste steden ter wereld. La Paz is ook een drukke en bruisende ...
Uyuni

Salar de Uyuni: 4-Daagse tour door een maanlandschap

Salar de Uyuni is het absolute hoogtepunt van een reis door Bolivia. Met de reisorganisatie Torre Tours maakte ik een ...
Death-Road-uitgelicht

Death Road Bolivia: MTB Tour

De Death Road in Bolivia is de gevaarlijkste weg ter wereld. Tegenwoordig gaat het verkeer over een nieuwe weg en ...
Amazone

De Amazone in Bolivia

Serere eco-reserve ligt in het Amazone-regenwoud van Bolivia. Vanuit het dorp Rurrenabaque varen we er in een paar uur naartoe ...
10000nieuwe vrienden

Nieuwe backpack-vrienden

Met tranen in de ogen keer ik Rurrenabaque de rug toe. De mensen in dit slaperige Boliviaanse jungle-dorpje hebben mijn ...

Verder reizen? Lees dan ook de andere blogs over backpacken in Zuid Amerika.

2 Comments

  1. Hee Mirre,

    Heel tof! Welke maand ben jij in Bolivia geweest? Welke reisroute heb jij gekozen? Ik probeer dit jaar voor het eerst die kant op te gaan. Alle tips zijn welkom!

    Groetjes Tessa

    • Hoi Tessa, ik heb speciaal voor jou het blog geüpdate met mijn reisroute 🙂 Goede reis alvast!

Write A Comment