Backpacken in Cuba

Ga je backpacken in Cuba? Hier vind je alle bezienswaardigheden en reistips voor B&Bs (casa particular), vervoer, een paklijst en een overzicht van onze uitgaven tijdens onze backpack reis in Cuba.

Backpacken in Cuba – Cuba rondreis tips

Backpacken op droomeiland Cuba is geschikt voor de wat meer ervaren backpacker. In Cuba moet je namelijk veel initiatief tonen en goed weten wat je wilt. Het land ziet de laatste tijd steeds meer toeristen, maar het is er nog steeds niet echt op ingericht. Hoe dan ook, backpacken in Cuba is absoluut avontuurlijk en leuk! Een alternatief is om een georganiseerde rondreis te boeken. Desalniettemin zijn dit mijn reistips voor Cuba:

De hoogtepunten van een backpack reis door Cuba

Onze drie hoogtepunten tijdens het backpacken in Cuba waren Havana, Trinidad en Viñales. Vanuit Viñales bezochten we ook nog het idyllische eilandje Cayo Levisa. Daarna gingen we snorkelen in Santa Lucía, reden we helemaal naar de oostkant van Cuba waar we ons in Santiago de Cuba (de thuisbasis van Fidel Castro) onderdompelden in een authentieke Cubaanse sfeer en tot slot ondernamen we een zoektocht naar het kleinste vogeltje en het kleinste kikkertje ter wereld in Baracoa.
Hoe verder je van Havana af reist, hoe Cubaanser het wordt. Wij reisden per bus (Viazúl), maar je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren.

Droomeiland Cuba-uitgelicht

Slapen in een casa particular

In Cuba kun je slapen in hotels, resorts of in een casa particular. Dat laatste is een bed&breakfast bij mensen thuis. Je wordt overal hartelijk ontvangen en als je geluk hebt maken ze ook nog een heerlijke Cubaanse maaltijd voor je! De kunst is om een casa particular te vinden in Havana. Van daaruit word je door de lokale bevolking op gang geholpen. “Waar ga je naartoe?” is een vraag die je vaak zult horen tijdens het backpacken in Cuba. Ze pakken dan direct de telefoon om een neef / oude buurman / vriendin uit die plaats te bellen en te vragen of jij daar kunt overnachten.

Vervoer in Cuba

Vervoer in Cuba is al bijna net zo makkelijk als het vinden van een casa particular. Vanaf de busstations vertrekken lange-afstandsbussen van Víazul. De vertrektijden zijn echter niet heel duidelijk dus soms zit je lang te wachten. Een alternatief is het delen van een taxi. Als je bij het busstation meer mensen kunt vinden die dezelfde kant op reizen, dan kun je de kosten delen en ben je net zo goedkoop uit als wanneer je met de bus zou gaan. Bovendien reis je dan waarschijnlijk ook nog eens in zo’n mooie oude auto. Win-win!

Een alternatief is reizen met de trein. Dit moet je meer als uitje zien dan als functioneel vervoer. De trein doet ontzettend lang over de rit en rijdt niet op alle dagen. Het is wel een enorm mooie oude trein en dus echt een uitje voor liefhebbers! Zie hier de video. Hij rijdt van Havana naar Matanzas (of andersom).
Meer reistips vind je in het blog Reistips Cuba.

Reistips Cuba-uitgelicht

Paklijst voor backpacken in Cuba

Voor een backpack reis naar Cuba moet je een aantal bijzondere zaken regelen, zoals een toeristenvisum en een Engelse uitdraai van je reisverzekering. Een overzicht van alle benodigdheden vind je op de paklijst voor een backpackreis naar Cuba.

Paklijst backpacken in Cuba

Wat kost backpacken in Cuba?

Een maand lang gingen we op eigen houtje backpacken in Cuba. Per bus, taxi en per trein. We sliepen in een Casa Particular (een Bed&Breakfast bij mensen thuis) en af en toe in een all inclusive resort.
Onze backpackreis door Cuba kostte zo’n 67 euro per persoon per dag, exclusief vliegtickets (vergelijk ze hier). Ik heb een gedetailleerd overzicht gemaakt van alle kosten in het blog Wat kost Cuba?

Cuba-WatKostCuba-uitgelicht

Cubaanse muziek

De Buena Vista Social Club, Gente de Zona, Laritza Bacallao en Jacob Forever zijn slechts een paar grote namen uit Cuba. Ben jij ook al fan van Cubaanse (reggaeton-)muziek? Hier vind je drie artiesten die het al ver geschopt hebben in de wereld en die je waarschijnlijk al eens op de radio hebt gehoord.
De kans dat je deze artiesten Cuba tegenkomt is echter klein, want buiten Cuba kunnen ze veel meer geld verdienen en daarom touren ze veel in de Verenigde Staten, met soms een uitstapje naar Europa.

Dit artikel maakt onderdeel uit van Backpacken in Zuid Amerika.

Write A Comment