Kuta op het Indonesische eiland Lombok is een paradijs voor surfers. Het is een heel gezellig dorpje met voldoende hostels, bars en surfscholen en je vindt er één van de mooiste baaien om te (leren) surfen.

Surfparadijs Kuta Lombok

Op de boot naar het vasteland van Lombok leer ik twee Portugezen kennen. Zij nodigen me uit om hun taxi naar Kuta te delen, dus de reis gaat gesmeerd. Twee uur later word ik afgezet bij het Pipes Hostel in Kuta, in zuid Lombok.

Kuta Lombok (de plaats wordt zo genoemd omdat er ook een Kuta in Bali is) is een paradijs voor surfers. Elke baai aan de zuidkust van Lombok heeft een ander type golven, zodat deze plek geschikt is voor zowel beginners als voor gevorderde surfers. ’s Avonds hangt er een chille reggae-vibe.

img_3958
img_3959

In Lombok kom je weinig toeristen tegen, maar het is een paradijs voor surfers, rustzoekers en fotografen 😉

Surfles in Gerupuk

Ik heb twee keer eerder gesurft (in Brazilië en in Australië) en ik ben benieuwd of ik het nog kan. Met vijf surfers en drie instructeurs varen we naar de baai Gerupuk. Hier is geen ‘beach break’ maar eindigen de golven in zee. Het is een hele prettige plek voor zowel beginners als voor gevorderden.

Met z’n vijven hebben we drie instructeurs, dus we hoeven nooit te wachten op advies en een duwtje om op snelheid te komen.
Ik surf een paar keer de golf helemaal uit en spring dan zo blij als een klein kind het water in om terug te peddelen voor de volgende golf.

Gerupuk Lombok
De baai Gerupuk.
Surfen gerupuk lombok
Alleen maar blije gezichten na het surfen.

Zo’n twee uur later gaan we allemaal weer aan boord en dat is het moment dat de zon onder gaat. Het is -echt waar- de mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien. Eerst kleurt de horizon rood, daarna wordt het lichtblauw met gele wolken en daarna weer dieprood waana langzaamaan de sterren aan de hemel verschijnen.

Zonsondergang gerupuk lombok

Na de zonsondergang gaat het feest in Kuta nog even door. In diverse bars wordt live reggaemuziek gespeeld, gedanst en worden cocktails gedronken.

Waterval

De volgende dag gaan mijn nieuwe vriendin Emma en ik op de scooter naar de waterval Air Terjun Benang Kelambu. We rijden wel anderhalf uur dwars door de rijstvelden naar de voet van vulkaan Rinjani. We hebben nog geen toerist gezien, maar omdat het zondag is, zijn heel veel Indonesiërs op de been. De waterval blijkt een populair uitje te zijn op zondag!

We zoeken verkoeling in het frisse water en we zijn de attractie van de dag. Iedereen, van jong tot oud, wil met ons op de foto. Soms zeggen ze gewoon “Excuse me!” en dan gaan ze er vanuit dat je plaats maakt zodat ze in het midden kunnen zitten voor de foto!

Het was eigenlijk het leukste uitje dat we tot nu toe gedaan hebben. Normaal is echt contact met de lokale bevolking lastig omdat ze blanke reizigers zien als een wandelende portemonnee. Vandaag waren we slechts een nieuwe wandversiering 😉

Ik was op backpackreis door Indonesië. Ze bezocht de Gili eilanden, Lombok, Bali en Java.

Reisgids

Zoek je nog een handige reisgids voor Bali & Lombok? In onderstaande pdf vind je onder andere een 14-daagse rondreis, mooie wandelingen, tempels, de mooiste stranden en informatie over de Gili eilanden. Je kunt hem downloaden op je tablet of smartphone.
Download de reisgids.

bali-lombok-rondreis

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

4 Reacties

  1. Hoi Mirre! Wat ziet het er daar mooi uit. Ik ben wel een beetje jaloers op je haha. Geniet nog van de laatste dagen in Indonesië. Liefs, Simone

  2. Oh wow, die bovenste foto’s van Lombok! Zo mooi. Ik wil daar ook echt een keer naartoe. Volgens mij zou ik liever daar een week of wat rondreizen dan op Bali. 🙂

    • Lombok is fantastisch, maar Bali is ook héél mooi! Ze zijn heel verschillend, ik zou Bali zeker niet overslaan als ik jou was!

Reageren