Dit is Backpacken voor beginners. Lijkt het je leuk om te gaan backpacken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik reis al sinds mijn 18e de hele wereld over naar Zuid Amerika, Azië, Afrika en Australië. Dit zijn mijn backpacktips voor beginners.

Lees ook hoe mijn eerste keer backpacken was.

Backpacken voor beginners: Stappenplan

1. Kies een bestemming

Australië, backpacken in Zuid Amerika of ga je toch reizen door Azië? In Midden-Amerika is Costa Rica een populaire en een relatief veilige bestemming. In Zuidoost Azië is Thailand een goed startpunt. Australië is altijd een goed idee als eerste backpackbestemming.

Door Midden-Amerika en door Zuid-Oost Azië lopen backpack-routes: Dat zijn routes die vrijwel iedere backpacker in die omgeving aflegt. Je komt dan langs alle highlights. Langs deze routes is het vaak gezellig druk in de hostels en je komt dan ook regelmatig dezelfde mensen tegen. Er loopt bijvoorbeeld één over de Panamerican Highway, in Australië vind je hem langs de Oostkust en in Azië gaan de meesten van Bangkok naar Chiang Mai en dan via Laos, Vietnam en Cambodja weer terug naar Bangkok.

Ga je naar Zuid Amerika? Oriënteer je dan goed, want het continent is enorm en de landen zijn heel divers (van het koude hooggebergte in de Andes tot het tropische laagland). Bolivia is populair, maar is geschikt voor de wat meer ervaren backpackers. Ook zijn bijvoorbeeld Cuba en Brazilië uitzonderlijk mooie landen.

2. Oriënteren

Weet je inmiddels waar je naartoe wilt? Ga dan naar de bibliotheek of een winkel voor de reisgids van jouw bestemming. Er zijn talloze reisgidsen zoals Lonely Planet, Footprint of Capitool. Allemaal geven ze verschillende informatie. Om mee te nemen op reis geef ik zelf de voorkeur aan de Lonely Planet, die ook wel de reizigersbijbel wordt genoemd. Hierin staat informatie over plaatsen die leuk zijn om te bezoeken, maar ook worden vervoer, hotels en eetgelegenheden per plaats beschreven.

3. Boek de vlucht!

Binnen Europa: https://www.lowcostairlines.nl/
Buiten Europa: http://www.skyscanner.com/

Vliegtuig vlucht 001

Vlucht geboekt? Mooi. Nu kun je niet meer terug. Lekker gevoel geeft dat, hè? Een soort mix van vrijheid en spanning over wat er komen gaat!

4. Vaccinaties [Backpacken voor beginners]

Maak een afspraak met de afdeling Reizigersvaccinatie van de GGD. Zij kunnen jou adviseren met betrekking tot gezondheid op reis en ook vaccineren ze je tegen enge ziektes. Vaccinaties kosten ongeveer vijftig euro per stuk, dus reserveer hier wat budget voor!
Ook krijg je -indien nodig- een recept voor malariatabletten mee en advies over hoe je om moet gaan met eten en drinkwater op jouw bestemming.

5. Reisverzekering

Een goede reisverzekering is bijna net zo belangrijk als de vaccinaties. Mocht er onderweg iets kapot gaan of gestolen worden of als je bijvoorbeeld een keer naar de dokter moet, dan kun je dat terug krijgen van de verzekering. Van mij is vrijwel elke reis wel iets gestolen. Dat is vervelend, maar een stuk minder erg wanneer je verzekerd bent.
Tip: Een doorlopende reisverzekering is vaak goedkoper dan ééntje die je voor een paar weken of maanden afsluit.

6. Inpakken [Backpacken voor beginners]

Het begint natuurlijk met een backpack. Kies daarna jouw bagage zo lichtgewicht mogelijk uit. Kleding, hangmat, boeken.. Het zijn allemaal extra kilo’s die je straks veel zult gaan dragen. Is die make-updoos nou echt nodig? De kans is groot dat je onderweg de ongebruikte bagage zult achterlaten. Begin op tijd met inpakken, zodat je daarna nog tijd hebt om de ontbrekende dingen te kopen of te laten repareren.

Paklijsten

Paklijst-backpacken-tropen-thumb

Paklijst voor backpacken in warme landen

Paklijst voor backpacken in warme landen. Deze handige Paklijst Backpacken bevat spullen en kleding voor als je gaat backpacken in ...
Paklijst-backpacken-Cuba-thumb

Paklijst Cuba

Paklijst Cuba. Wij gingen op vakantie naar droomeiland Cuba en namen onderstaande spullen mee in een grote én een kleine ...
Paklijst-backpacken-Australie-thumb

Paklijst Australië

Ga je in Australië backpacken! Geweldig! Mijn eerste inpaktip is: Neem niet teveel mee en houd je bagage lichtgewicht. Australië ...
Backpack kleding Suriname

Backpack kleding

Welke kleding neem je mee op reis en wat laat je thuis? Uit ervaring weet ik dat je het beste ...

Tip: Bij buitensport-winkels zijn ze er goed in om alle benodigdheden zo lichtgewicht mogelijk te maken. Spullen die je wellicht kunt vragen voor je verjaardag of een afscheidsfeestje?
Tip2: Neem Nederlandse souvenirs mee om weg te geven aan lieve locals of backpackers die je onderweg ontmoet. Bij Hollandwinkel.nl heb je ruim keus. Ik neem zelf meestal stroopwafels en klompjes-sleutelhangers mee. Nogal kitsch, maar het gaat om het idee..

7. Pick-up service

Je hebt nu een goed beeld van waar je naartoe gaat. Ook heb je al een idee welke hostels (jongeren-hotels) leuk zijn om in te slapen.
Maak voor de eerste paar nachten een reservering in een hostel naar keuze (zie tripadvisor), die ook een “airport pick-up service” heeft. Ze komen je dan ophalen van het vliegveld. Wel zo prettig, als je voor het eerst in een vreemd land bent.

8. Reizen

Ah, eindelijk onderweg. Je hebt afscheid genomen van je ouders en vrienden en klaar voor het avontuur! Pas als je in het vliegtuig zit, is het echt begonnen…
Ik reis zelf meestal op de bonnefooi. Reisgids (Lonely Planet) mee en maar kijken wat er op je pad komt.. De kans is groot dat jouw route bepaald wordt door de verhalen die je van andere backpackers over bestemmingen te horen krijgt. Laat je inspireren en houd niet te veel vast aan jouw eigen plan, dat is juist de fun van het backpacken!

Tanzania 040

Backpacken voor beginners: Tot slot

Ik ben van mening dat iedereen tenminste ééns in zijn leven moet gaan backpacken. Backpacken is ontzettend leuk, je wordt er socialer van, je gaat makkelijker met dingen om en het is dus belangrijk voor voor je ontwikkeling en zelfstandigheid. Grote kans dat je het reisvirus te pakken krijgt en zo snel mogelijk weer op reis wilt!

Meer artikelen over Backpacken

Meer weten? kijk ook eens op backpacktips.nl

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. Het lijkt mij echt fantastisch om een keer te gaan backpacken!

Write A Comment