Backpacken in Zuid-Amerika – Reistips

Backpacken in Zuid Amerika. Hoe doe je dat en wat zijn de hoogtepunten? Je vindt alle reistips en informatie over backpacken in Zuid Amerika op deze pagina.

Backpacken in Zuid-Amerika per land

Backpacken in Bolivia

Mijn hoogtepunten in Bolivia waren het Amazone regenwoud, het Titicaca meer en de zoutvlakte Uyuni. Ik ken genoeg mensen die maar drie weken in Bolivia zijn gebleven en er veel hebben gezien. Ik vond het echter zo’n fijn land met vriendelijke mensen (in het Amazone gebied vooral) dat ik het wat rustiger aan heb gedaan en ik ben in totaal 2 maanden in Bolivia gebleven.
Lees verder over backpacken in Bolivia.

Bolivia landenpagina

Backpacken in Brazilië

Ik verbleef in totaal één maand in Brazilië. Ik wilde eerst drie maanden gaan, totdat ik erachter kwam hoe duur het was (reken op zo’n 50 euro per dag). Daarom koos ik voor twee maanden Bolivia en één maand Brazilië. In het zuiden heb ik de Iguazú watervallen, de Pantanal, Florianópolis en natuurlijk Rio de Janeiro gezien. Ik ben gek op de Brazilianen, ze zijn het leukst volk ter wereld en maken overal een feestje van.
Lees verder over backpacken in Brazilië.

Brazilie landenpagina

Backpacken in Costa Rica

In Costa Rica begon mijn allereerste backpack avontuur. Ik was 18 jaar en bleef er zes weken (talencursus en rondreizen) voordat ik naar Nicaragua vertrok. Het is een prettig land, bijna iedereen spreekt er Engels en omdat het zo groot als Nederland is, is alles goed te bereizen.
Lees verder over backpacken in Costa Rica.

Costa Rica landenpagina

Backpacken in Colombia

Begin 2018 was ik in Colombia. Ik ging er naar het salsafestival “Feria” in Cali, het carnaval in Barranquilla en tussendoor ging ik de jungle in om te kajakken, caven en hiken.
Lees verder over backpacken in Colombia.

Colombia landenpagina

Backpacken in Cuba

We zijn een maand met de backpack op reis geweest door Cuba. Het is geen makkelijk land om doorheen te reizen, daarom zou ik aanraden om met een groepsreis of in ieder geval samen met iemand te gaan. Het is een fascinerend land en dat zit ‘m vooral in de cultuur. Qua natuur vind je mooie plekjes in de Vinales vallei, aan de kust (snorkelen) en in Baracoa (jungle).
Lees verder over backpacken in Cuba.

Backpacken in Zuid Amerika: Cuba-uitgelicht

Guatemala

Ik was al verliefd op Guatemala vóórdat ik voet over de grens zette. De mensen met hun grote glimlach en felgekleurde kleding. De tempels, de vulkanen, de prachtige stadjes… Het is gewoon een geweldig land!

Backpacken in Guatemala is geschikt voor de wat meer ervaren backpacker. Guatemala is namelijk niet zo’n veilig land en je moet veel initiatief tonen om van A naar B te komen. Afgezien daarvan is Guatemala mijn favoriete backpackland ooit en zal ik iedereen aanraden om hier een keer naartoe te gaan.

Mijn hoogtepunten tijdens het backpacken in Guatemala waren het meer Atitlán, Semuc Champey en de tempels van Tikal. Ook moet je zeker een bezoek brengen aan de kleurrijke marktstad Chichicastenango.

Backpacken in Honduras

Honduras is best gevaarlijk en daarom reisde ik er met de bus snel doorheen. Wel heb ik het eiland Utila en de waterval Pulhapanzak gezien. Beide erg de moeite waard. Het eiland is prachtig met mooie witte stranden en veel koraal. De sfeer is er relaxed en je kunt er leuke feesten meemaken.

Honduras landenpagina

Backpacken in Mexico

Mexico is prachtig. De highlights van Mexico zijn de prachtige Maya-tempels in Palenque en Chichén Itzà, en ook de eilanden zijn oogverblindend.

Backpacken in Nicaragua

In Nicaragua zijn enorm veel vulkanen. Vanaf de stad León kun je er wel twaalf zien! Er zijn vulkanen waarop je kunt volcanoboarden, er is een vulkaan waarin je gloeiende lava kunt zien en er zijn twee vulkanen die boven een meer uitsteken. Hier kun je ook prima paardrijden of kajakken.

Backpacken in Peru

Cuzco is een gezellig stadje met vriendelijke inwoners. Van daaruit deden we een vierdaagse trektocht naar Machu Picchu. Onderweg deden we avontuurlijke dingen zoals mountainbiken, raften en ziplinen. Een tocht om nooit weer te vergeten en met een spectaculair hoogtepunt: Machu Picchu is echt adembenemend!

Reizen in Suriname

Ik heb stage gelopen in Suriname. Ik woonde in Paramaribo en werkte als cameravrouw bij de grootste nationale televisiezender. Naast mijn Nederlandse huisgenoten had ik via mijn salsacursus veel Surinaamse vrienden. Ik heb hier een waanzinnig leuke tijd gehad.

Paklijst Zuid-Amerika

Wat moet je meenemen als je naar Zuid Amerika reist en wat laat je thuis? Dat verschilt natuurlijk een beetje per land, maar ik heb alvast een paklijst voor backpacken gemaakt als startpunt.

Wat kost backpacken in Zuid Amerika?

Als je in goedkope hostels slaapt en je gaat ook niet al te luxe uit eten, dan komt backpacken in onderstaande landen gemiddeld op de volgende kosten:

Vliegticket: ±700 euro
Bolivia: ±25 euro per dag
Brazilië: ±50 euro per dag
Costa Rica: ±25 euro per dag
Cuba: ±60 euro per dag
Mexico: ±30 euro per dag
Nicaragua / Honduras / Guatemala: ±15 euro per dag
Peru: ±25 euro per dag

Mijn eigen reizen door Zuid Amerika

Mijn allereerste backpackreis door Zuid Amerika ging naar Costa Rica en van daaruit reisde ik door naar Nicaragua, Honduras, Guatemala en Mexico. Ik vond Costa Rica een makkelijk land om te beginnen in Zuid Amerika, want de meeste mensen kunnen Engels spreken en de infrastructuur is goed. Lekker makkelijk voor beginnende backpackers dus. Bovendien kun je er een cursus Spaans volgen.

Ik ben na mijn eerste backpack reis door Zuid Amerika ben ik al snel weer terug gegaan om stage te lopen in Suriname en nadat ik in Azië geweest was, ging mijn derde backpack reis naar Bolivia, Peru en Brazilië. Ik ben gek op Zuid Amerika vanwege de vriendelijke bevolking en de overweldigende natuur. Van Maya-tempels in het noorden tot aan het Amazone-regenwoud en hoge bergtoppen in het Zuiden. Dit continent is zó immens groot, dat je er nooit uitgekeken raakt.

Twee jaar geleden ging ik terug om 10 weken in Colombia te backpacken. Ik hoop dat je veel hebt aan de tips over de bezienswaardigheden, de paklijst en een overzicht van mijn uitgaven tijdens mijn vier reizen door Zuid Amerika.

Ga je voor het eerst backpacken? Zie dan ook Backpacken voor beginners.