In Baracoa Cuba, op het oostpuntje van het eiland, staat het laatst overgebleven primaire regenwoud van Cuba. Het groene, bergachtige gebied geeft je het gevoel op een ander eiland beland te zijn. Je vindt er het kleinste vogeltje en het kleinste kikkertje ter wereld.

Tip: Boek je vliegticket en bestel alvast een visum en een reisgids van Cuba. Ik heb ook een paklijst voor je samengesteld.

Baracoa-header

Het knusse stadje Baracoa

Baracoa is een heel klein stadje aan de oostkust van Cuba. Het is moeilijk te bereiken (want: Ver weg van alles) en heeft echt een zeeklimaat. Hier komen vrijwel geen toeristen, maar er is wel een prachtig regenwoud en er wonen vriendelijke mensen.

Barcoa Cuba 537

Barcoa Cuba 525 Barcoa Cuba 551

Barcoa Cuba 539 Barcoa Cuba 541

De omgeving van Baracoa, Cuba

De tour die we met reisbureau Cubatour maakten viel nogal tegen, dus dit keer gaan we op pad met Ecotour. Een goede keus, zo blijkt al snel! Terwijl we in het kantoortje de prijs aan het bespreken zijn, hangt een heel schattig mannetje door het raamhek en vraagt aan de vrouw van het tourbureau: “Hay trabajo para mi?” Is er werk voor mij? Nou, dat had ze wel, want deze twee toeristen mogen gelijk met hem mee.

Hij stelt zich voor als Achilles en zet ons in een prachtige Cubaanse chevrolet. We slingeren langs de kust de prachtige groene bergen in.

Baracoa Cuba 463 Baracoa Cuba 441

We rijden naar een cacao-plantage. De eigenaresse stalt de bonen en het chocoladepoeder uit en neemt ruim de tijd om ons het hele proces van chocolade-productie uit te leggen. We mogen ook van alles proeven en kopen van haar een bol chocolade die we kunnen schaven om er chocolademelk van te maken.

Daarna gaan we naar een restaurant met een boom vol mini-slakjes. Die hebben ze er natuurlijk in gehangen om toeristen te trekken, maar het is een leuk gezicht. Ze zijn knalgeel, rood, groen… Niet te geloven dat er zoveel soorten slakjes bestaan!

Als Achilles ons vraagt wat we vandaag het allerliefst willen zien of doen, roepen wij in koor: We willen de sapito en de zunzun zien! Dit was eigenlijk onze grootste reden om naar Baracoa te komen. Hier wonen namelijk het kleinste kikkertje en het kleinste vogeltje ter wereld.

De Sapito en de Zunzun, het kleinste kikkertje en het kleinste vogeltje ter wereld

Ze leven in de Yumurí kloof. Naar verluidt is de kloof vernoemd naar een kreet van Indianen, die opgejaagd werden. In plaats van zich over te geven, sprongen ze van de hoogste rots af en riepen: “Yumurí!” oftewel “Yo morí” oftewel “Ik ben dood”. Niet zo’n lekker verhaal..

Met een bootje varen we door de mooie kloof naar een eilandje van grind. Achilles heeft een bijzondere verrassing voor ons in petto: Nestjes van de sapito! De vogeltjes op de linker foto zijn 5 dagen oud en de vogeltjes op de middelste foto zijn 15 dagen oud. Nog 5 dagen en dan vliegen ze uit.

Kleinste vogeltje ter wereld, Baracoa Cuba Kleinste vogeltje ter wereld, Baracoa Cuba Kleinste kikkertje ter wereld, Baracoa Cuba

De zunzun (of: zunzuncito) is een kolibrie en is met 5.5 centimeter de kleinste vogel ter wereld. Zodra we in de buurt komen, richten de nog blinde vogeltjes hun kopje op en openen hun bekje omdat ze denken dat ze te eten krijgen. We laten ze maar snel met rust.

De Sapito komen we ook tegen. Dit kikkertje is 0,8 centimeter lang en was tot voor kort het kleinste kikkertje ter wereld (drie jaar geleden vonden ze een kikkertje van 0,7 centimeter in Papoea Nieuw Guinea).

We hebben nu alles gezien wat we wilden zien: De zunzun, het kikkertje en de slakjes. We hebben in een Cubaanse auto gereden en een Cubaans straatfeest meegemaakt. Ik heb alleen nog geen sigaar gerookt, maar dat gaan we vast in Viñales doen!

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Cuba
Bestel de reisgids van Cuba
Paklijst Cuba – wat neem je mee?
Baja Bikes – Havana fietstour boeken of huur een fiets in Havana

Lees ook de andere artikelen over Cuba
Lees al onze tips voor backpacken in Cuba.
(Visited 451 times, 13 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

3 Comments

  1. Hoi Mirre,

    Ik ga met mijn man in oktober naar Cuba. Het lijkt me erg leuk om dan ook zo een tour te doen. Ik vroeg me alleen af of je ter plekke daar naar Ecotour bent gegaan, of van uit nederland al iets geboekt hebt? Alvast bedankt!

    • Hallo Floortje, De tours hebben we allemaal ter plekke geboekt bij één van de kantoortjes. Het makkelijkst is om het even aan de host van je bed&breakfast of bij de receptie van het hotel te vragen. Goede reis!

Write A Comment