Giro d'Italia Gelderland-header2
In de aanloop naar de Giro d’Italia doe ik verslag van de side-events in Gelderland. Vandaag: De Giro d’Italia in Barneveld, ten westen van de Veluwe. De Giro rijdt hier op zaterdag 7 mei doorheen.

Giro d’Italia in Barneveld 2016

Wilco praat graag. Hij kent zoveel feitjes over de Giro d’Italia in Barneveld en die wil hij graag allemaal aan mij vertellen. Ik ging een hele middag met hem op pad en ben inmiddels een hoop informatie rijker.

“De gemeente Barneveld is heel uitgestrekt” zegt Wilco “Er zijn tien woonkernen waaronder Garderen en Kootwijk.” Garderen ken ik wel, van die ene keer dat ik op de electrische fatbike door de bossen mocht scheuren. Dit keer gaan we iets héél anders doen, namelijk: Roze pannenkoeken eten!

Giro Barneveld 001 Giro Barneveld 007b

Eigenaar Johan Velt van de Bonte Koe heeft er goed over nagedacht. Niet alleen de fiets op de pannenkoek is roze, maar zelfs het beslag is roze! Rara, wat heeft hij erin gedaan?

De hoogste fiets van Nederland

Giro Barneveld 029

Op een duizelingwekkende 25 meter hoogte hangt in het Klimbos in Garderen een knalroze fiets. Ik heb gelukkig geen hoogtevrees, want voordat ik het weet hijst Pim me in een tuigje en klimmen we langs de lange ladder naar boven.

Zowel de fiets als ik zitten vast aan een touw, maar de fiets wankelt enorm als ik erop klim. Het is de hoogste (roze) fiets van Nederland en het zweet breekt me toch een beetje uit wanneer ik naar de overkant fiets en ineens scheef kom te hangen. Zou jij dit durven?

Team Giro di Barneveld

Giro Barneveld 042 Giro Barneveld 045

Leo, Rouke en Wilco zijn verantwoordelijk voor deze mooie roze rotonde en voor talloze Giro-activiteiten in Barneveld. Ik help even mee door de laatste spaken roze te spuiten.

Giro Barneveld 055b
Jaap van café Wessel maakt gehakt van onze topwielrenners 😉

Giro Barneveld 054

Hij heeft een roze bierfiets en… Roze bier! Ik vraag hem hoe hij het roze heeft gemaakt en hij gniffelt: “Proef eerst maar!” Het smaakt lekker, maar ik proef meer sterke drank dan bier. Lachend haalt hij een knalroze fles tevoorschijn: Roze wodka! Wie hier komt drinken is dus sowieso verzekerd van een feestje.

Fietsspeurtocht bij het speelgoedmuseum

Giro Barneveld 047 Giro Barneveld 053

Tot slot gaan we naar het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum. Zij zijn bezig met het maken van een fietsspeurtocht voor tijdens en na de Giro d’Italia, mèt een lunch en bezoek aan het museum. De Giro rijdt op zaterdag vlak voor het museum langs.

“Weet je trouwens waarom de kleur van de Giro roze is?” vraagt Wilco. Ik heb geen idee. “Er was ooit een sportkrant in Italië die gedrukt werd op roze papier. Zij hebben de Giro d’Italia bedacht en zo kreeg deze tour ook de kleur roze.”

Alle blogs over de Giro d’Italia in Gelderland vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment