Qua bezienswaardigheden is Boedapest net een openluchtmuseum. Rondom de Donau in Boedapest vind je talloze koninklijke gebouwen van oogverblindende schoonheid. Het paleis, het parlementsgebouw, de vele badhuizen en andere bezienswaardigheden maken Boedapest de ultieme bestemming voor een stedentrip.

Deze hoofdstad van Hongarije heeft een koninklijke uitstraling vanwege de vele koningen en keizers die er paleizen gebouwd hebben. Het is daarmee ook één van de mooiste steden van Europa. Vanaf de brede Donau rivier die midden door de stad stroomt, kun je dat het beste zien: De majestueuze gebouwen die uitkijken over het water maken diepe indruk op elke reiziger.

1. Het parlementsgebouw in Boedapest

Om deze opvallende bezienswaardigheid kun je niet heen. Het parlementsgebouw van Boedapest is ook van binnen heel erg mooi.

Bezienswaardigheden Boedapest Parlementsgebouw 001 Bezienswaardigheden Boedapest Parlementsgebouw 002

2. Het koninklijk paleis en het vissersbastion

Deze foto van het Vissersbastion spreekt voor zich; dit is gewoon een sprookje uit Duizend-en-één-nacht! Hij staat op de burchtheuvel aan de westoever van Boedapest en je mag hem gratis bezoeken. Ook vind je hier het Koninklijk paleis, dus deze twee bezienswaardigheden kun je mooi met elkaar combineren.

Budapest castle2

Bezienswaardigheden Boedapest 008 Bezienswaardigheden Boedapest 001

3. Het opera-gebouw

Het opera gebouw in Boedapest werd gebouwd toen de stad geregeerd werd door de Oostenrijkse vorst Franz Joseph. De architect kreeg de opdracht om een opera-gebouw te maken dat oogverblindend mooi was, maar het mocht niet mooier of groter zijn dan het opera-gebouw in Wenen. Het verhaal gaat dat de Oostenrijkse keizer op bezoek kwam om het gebouw te bekijken en geërgerd zei: “Het is niet groter dan dat van Wenen, maar wel mooier.”

Opera house Budapest

4. Margaretha eiland

Oftewel: Margit-Sziget is één van de eilanden die middenin Boedapest in de Donau ligt. Je kunt er met een boot komen, maar ook gewoon met de trap vanaf één van de vele bruggen die Oost- en West Boedapest met elkaar verbinden. Het eiland is 2,5 kilometer lang en heeft zijn naam te danken aan koningsdochter Margaretha van Hongarije, die er in het dominicanessenklooster woonde. Het klooster is nu een ruïne en er is een grafsteen die herinnert aan Margaretha (Margit). Op het eiland is het stadspark met (kuur)hotels, zwembaden, tuinen en een openluchttheater.

5. Het jaarlijkse Sziget festival in Boedapest

Elk jaar in augustus vindt op het Óbudai eiland het Sziget Festival (“eiland festival”) plaats. Jaarlijks komen zo’n 565.000 Szitizen (bezoekers) uit 100 landen bij elkaar om een week lang te feesten. Er zijn 60 podia en er treden zo’n 1000 bands op. Daarmee is Sziget één van de grootste festivals ter wereld en wordt het regelmatig uitgeroepen tot leukste festival van Europa. Wij gaan hier al jaren naartoe. Lees er meer over in mijn artikel over het Sziget Festival.

Hotel in Boedapest

Wij verblijven in Boedapest eigenlijk nooit in een hotel, maar altijd in een airbnb. Deze zitten vaak in mooie oude herenhuizen met hoge plafonds. Ga je in de zomer naar Boedapest? Let er dan wel op of de accommodatie airconditioning heeft. Het kan ’s nachts heel erg warm worden in de stad.

Overige bezienswaardigheden Boedapest

Er zijn hier nog veel meer bezienswaardigheden. Boedapest zit nog vol met andere verrassingen, zoals diverse badhuizen, de standbeelden en bouwwerken aan het heldenplein en het centrum waar je gezellige winkeltjes vindt. De beste manier om ze allemaal te zien is met de rode Hop on-Hop off bus. In deze open dubbeldekker krijg je via een koptelefoon informatie over de stad en je kunt zo vaak in- en uitstappen als je wilt. Ook kun je met het ticket voor een van de Hop on, Hop off bussen gebruik maken van de speciale boot. Daarmee vaar je over de Donau en heb je uitzicht over een groot eel van deze statige gebouwen.

Bezienswaardigheden Boedapest Brug Bezienswaardigheden Boedapest Operagebouw

Lees verder over Boedapest

Lees meer over de leukste activiteiten in Boedapest naar aanleiding van onze reis naar Boedapest. Handige tips voor uitgaan, shoppen en overnachten in Boedapest en de leukste badhuizen van Boedapest.

Heb je je reis naar Boedapest al geboekt? Gebruik dan deze handige paklijst of gebruik de speciale Festival Paklijst voor het Sziget Festival.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

  1. o ik zie al dat we nog heel veel moeten zien van boedapest dat we nog hebben overgeslagen. De spas zijn we niet aan toegekomen maar wil ik zeker volgende keer bekijken en beleven! O en ons werd verteld dat de markthal, die weliswaar op een treinstation lijkt dit echt nooit geweest is maar altijd als Markthal heeft gefungeerd… 🙂

    • Mirre Reply

      Je hebt helemaal gelijk, ik ga het direct aanpassen! En ja, ik verbaas me er ook over dat er Boedapest steeds weer iets nieuws te ontdekken is. Het blijft een fantastische stad!

Write A Comment