We vertrekken al vroeg naar vakantie-eiland Isadou. Het is vrijdagochtend 7 uur en ik heb een dag vrijgenomen van mijn stage bij de nationale televisie. Samen met mijn Nederlandse huisgenoten ga ik een weekend naar het binnenland van Suriname.

Het is een heel eind rijden: Onze bus rijdt over de hobbelige bauxietweg van Paramaribo richting Brownsberg en verder naar Atjonie. Aan de zuidkant van het Brokopondomeer komen we bij de rivier die we op moeten om in Isadou te komen. We stappen daarom in een lange korjaal (smalle houten motorboot) die laag op het water ligt. Doordat het water zo vlak onder je tekeer gaat, heb je het idee dat je heel hard vaart.

Isadou Suriname 001 bootjes Isadou Suriname 067 Isadou tours boot

We scheren vlak langs de grote rotsblokken die onderdeel uitmaken van het Guyana-schild dat wel tienduizenden jaren oud is en varen dwars door de jungle langs talloze marron-dorpjes. Achter mij is een gesprek gaande over de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname. In het binnenland van Suriname leven voornamelijk Indianen en ook Marrons: Afstammelingen van de vroeger gevluchte slaven. Bij het zien van deze dorpjes heb je haast het idee dat je in Afrika bent.

Isadou Suriname

Isadou Suriname 013 Marrons Isadou Suriname 031 Isadou hutjes

Verderop ligt Isadou. Isadou is een vakantie-eiland middenin de rivier met hutjes erop waarin je kunt logeren. Het eiland is omgeven door sula’s (stroomversnellingen). Het is warm, dus we besluiten onze handdoek te pakken en een bad te nemen in de rivier. We ontdekken er onze eigen jacuzzi; een plek waar het water over een steen heen kolkt en we er heerlijk door gemasseerd worden. Hier kan ik wel uren blijven zitten!

Jaw-Jaw, Suriname

Isadou Suriname 055 overwaden Isadou Suriname 051 lokaal meisje

De volgende dag gaan we op pad, want aan de overkant van vakantie-eiland Isadou ligt het Marron-dorp Jaw-Jaw (spreek uit: Jou-jou). Bij laag water kunnen we over dit deel van het Guyana-schild naar de overkant lopen. Een klein donker meisje ziet mij stuntelen en geeft me een hand bij het oversteken van de sula. Even later komt ze bij mij op schoot zitten als we uitleg krijgen over het dorp en de bewoners.

Isadou Suriname 052 jungle Isadou Suriname 050 schooltje

Het dorp Jaw-jaw ligt temidden van de jungle en is daarom grotendeels zelfvoorzienend. Jaw-jaw heeft een medische post en een schooltje dat er sfeervol uitziet. We maken een wandeling over de landbouwgronden en door het bos eromheen. Onderweg zien we veel prachtige diersoorten zoals een blue morpheus (grote blauwe vlinder) en een hulpeloos baby-vleermuisje dat zijn grot is kwijtgeraakt.

Isadou Suriname 049 krekel Isadou Suriname 044 vleermuis

Sterren kijken in Isadou

We gaan terug naar Isadou en we baden tijdens de schemering in onze rivier-jacuzzi. We kletsen wat en terwijl de zon ondergaat wennen onze ogen langzaamaan aan het duister. Achter ons horen we een plons. Iemand schijnt er met een zaklamp op en ineens zien we twee gele ogen oplichten. Kaaimannen! Aargh, rennen!

Isadou Suriname 022 stroomversnelling Isadou Suriname 062 indiaan Mirre

De beheerders van het kamp hebben het kampvuur al aangestoken waarbij we heerlijk kunnen opwarmen. We krijgen ook een lokale muziekgroep uit Jaw-jaw op bezoek. De tienkoppige band heeft naar Isadou trommels meegenomen en zingt luidkeels lokale liederen over de omgeving. We dansen rond het warme kampvuur waarvan de zachte rookpluimen tot de hemel reiken. De hemel is bezaaid met heldere sterren en een volle maan. Ik ga er helemaal in op en verlies mezelf in een wereld die begrippen als tijd en drukte niet kent..

Isadou Suriname 024 Isadou Suriname 053 kampvuur

Ik liep stage in Paramaribo. Lees verder over mijn avonturen in Suriname.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd in Europa

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

16 Comments

 1. Wat een leuke stage had jij zeg! En wat super dat je dan dit kan doen als je een dagje vrij bent. Ik vraag me trouwens af… wat doe je dan met zo’n babyvleermuisje? Gewoon laten hangen lijkt me? Wel zielig ergens… maar kan me voorstellen dat je er niet zo veel mee kan?!

 2. Wat een spannend verhaal met die kaaimannen….was je van die mogelijkheid op de hoogte toen je het water in ging?

 3. Leuk hoor! Bijzonder dat je daar stage liep. Ik wil er heel graag eens naartoe. Gaaf die hutjes. En lief dat meisje; leuk dat ze op schoot kwam zitten. Leuk ook om een schooltje te bezoeken. En ach, dat vleermuisje!!!

 4. Ik was een paar jaar geleden in Suriname en combineerde dat met Curacao. We gingen ook een paar dagen de Jungle in. Prachtig daar en echt een bijzondere ervaring. Dat baby vleermuisje vind ik wel heel schattig.

 5. Wat gaaf dat je stage hebt gelopen in Suriname. Tijdens mijn opleiding kon dat ook maar daar heb ik toen niets mee gedaan. Stom!

 6. Wat gaaf dat je via een stage zo’n land kan ontdekken. Lijkt me dat je ook echt een indruk krijgt van het echte leven daar, super leuk! Ik zou hem wel knijpen bij die kaaimannen.. pfff

 7. Wat een mooie bestemming om stage te lopen! bijzonder om die dorpjes en de jungle in te trekken daar en te zien hoe de mensen er leven. ik zou nog wel een keer naar Suriname willen, al hoef ik niet perse oog in oog komen te staan met al die dieren in de jungle 😉

 8. Kaaimannen? Dat zal wel even een flinke hartverzakking opgeleverd hebben. 😉 Gaaf hoor, dat je hier stage hebt gelopen. En dat je veilig bent teruggekeerd van dit rivier-jacuzzi avontuur. 🙂

 9. Lijkt me een droomplek om stage te lopen.Ga later meer avonturen van jou in Suriname lezen. Volgens mij valt er eindeloos over te vertellen,

 10. Haha wat een heerlijke actie met die kaaimannen! Natuurlijke bubbelbaden zijn de beste chill spots vind je niet? Je avontuur in Suriname klinkt erg goed, tof dat je dit zo met stage kan combineren.

 11. Wat een bijzonder verhaal. Ik zou ook graag eens naar Suriname willen, het lijkt me qua cultuur en verbinding met Nederland heel bijzonder.

 12. Wat leuk dat je stage in Suriname liep, dat wist ik niet.

  Dit gebied lijkt me heel bijzonder om te bezoeken. Het lijkt me fijn om in zo’n bootje de omgeving te verkennen.

 13. Wat een gave stage had jij! Ik lees bijna nooit iets over Suriname, extra leuk om het land wat beter te leren kenenn!

 14. Wat een bijzondere stage. Ik ben ooit voor stage naar Bosnië geweest. Enorm bijzondere ervaring ook. Suriname lijkT mij helemaal mooi. Kei lieve foto’s ook van die kinderen trouwens.

 15. judith | Worldwife.nl Reply

  Leuk zeg! Ik ken Suriname eigenlijk helemaal niet maar dit ziet er goed uit. Op die beesten na, daar ben ik niet zo’n fan van 🙂

Write A Comment