Diepenheim is één van de acht middeleeuwse steden in Twente. Diepenheim kreeg de (troetel-)bijnaam Stedeke, omdat het qua inwoners de kleinste Twentse stad is gebleven. Wèl staat het stadje bekend om zes (!) kastelen die het omringen. Er is dan ook een zeskastelenroute voor fietsers (en héél toevallig 😉 ga ik die dit weekend fietsen). Rondom die kastelen vind je natuurlijk heel veel landgoederen, die vroeger – en nu nog steeds – gebruikt werden voor het verbouwen van gewassen en voor het houden van vee. Vandaag ga ik op bezoek bij een nieuw èn een oud boerenerf: De Veldscheper en De Woeste Wieven.

Je kunt mij 8 dagen lang ‘live’ volgen op Instagram Stories en op Twitter. Ook post ik dagelijks berichten op Facebook.

De melkveehouderij van Joke en Jan

Veel van de vroegere boerderijen in Hof van Twente zijn in de loop der jaren samengegaan tot grote, moderne en efficiënte bedrijven. Eén daarvan is de melkveehouderij van Joke en Jan. Ze wonen in Diepenheim en hebben 120 melkkoeien en kalveren. De boerderij is al generaties lang in de familie. Joke en Jan staat ’s ochtends om half 7 op om de koeien te melken. Daarna gaan ze bemesten met de trekker, kalfjes te eten geven en het benodigde schoonmaakwerk doen.

Vroeger werden op de boerderijen in deze omgeving meerdere diersoorten gehouden zoals varkens en geiten, maar vanwege efficiëntie zijn de boerderijhouders veelal overgestapt op het houden van ‘alleen’ koeien. Sinds kort verkopen Joke en Jan verse melk aan bezoekers en ze hebben plannen om hier op de boerderij een vakantiewoning te openen. Mensen die hier verblijven, mogen dan ook meewerken op de boerderij en dus helpen met melken, kalfjes te eten geven, schoonmaken en bemesten. De vakantiewoning wordt als het meezit volgend jaar geopend.


Ik mag zelf ook nog even trekker rijden.

De “Woeste Wieven” van Erve Bonkert

De boerderij Woeste Wieven is een oude boerderij, verscholen tussen de bomen, op een erf in Markvelde. De herfst krijgt vat op de bomen: Rood, groen en geel met daarboven een strakblauwe lucht.
Ik maak kennis met Nicole, de beheerder van de boerderij.

Nicole vertelt mij dat dit vroeger een kloosterboerderij was. De naam “Wieven” slaat op de nonnen die hier vroeger woonden en “Woest” gaat over de onontgonnen grond die eromheen lag. Vandaag de dag gaat die naam natuurlijk niet meer op, maar is De Woeste Wieven een (groeps-)accommodatie, vergaderplek èn een plek om samen naar mini-optredens van singer-songwriters te luisteren.

Naast de groepsaccommodatie en de boerderijlodges is er het Endshuisje, waar vroeger de ouders sliepen die de boerderij hadden overgedragen aan hun kinderen. De accommodaties zijn gesitueerd rondom een zwembad. “Dit was vroeger een mestkelder.” vertelt Nicole, maar die is helemaal verbouwd. “De planten die we aan deze kant laten groeien houden het water schoon, dus nu is het een zwembad met kraakhelder water.”

Overnachten bij de de Woeste Wieven

Vanaf de schommel in mijn kamer heb ik prachtig uitzicht over de weilanden. “We hebben geprobeerd om alles zo duurzaam mogelijk te maken en zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken.” vertelt beheerder Nicole. Houten balken versieren het plafond en de deur naar de badkamer is gemaakt van de houten latten van de oude voorgevel. Hierdoor ziet het er gemoedelijk uit.


Website: https://www.dewoestewieven.nl//
Adres: Deldensestraat 11, 7478 PG Diepenheim

Rock-Opera

Vanavond komt hier in de Woeste Wieven een band optreden. Ze vertonen vanaf 8 uur een rock-opera met zang, video en een danseres. Ik word uitgenodigd om mee te eten en naar de show te komen. Iedereen is overigens uitgenodigd en de entree is gratis.

Morgen krijg ik een rondleiding op een huifkar in Bentelo en ga ik lunchen in de wijngaard die -heel toepasselijk- “Hof van Twente” heet. “Hop” je ook dan weer mee? 🙂 Klik hier voor het blog.

Dit blog kwam tot stand dankzij een samenwerking met HofMarketing.

(Visited 93 times, 19 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Laat een reactie achter