Op Borneo bezochten wij de Maleisische staten Sabah en Sarawak. We ontdekten hoofdstad Kota Kinabalu, de dichte jungle van Danum Valley, 3 miljoen vleermuizen in Gunung Mulu en de kleurrijke onderwaterwereld van Sipadan. Borneo is een geweldig eiland voor mensen die houden van jungle en duiken.

1. Mulu national park

Borneo bezienswaardigheden: Mulu
Mulu National Park, het oudste nationale park van de provincie Sarawak, heeft heel veel te bieden: Van een torenhoge grot gevuld met 3 miljoen vleermuizen die elke avond uitvliegen, tot een pittige wandeling naar de adembenemende pinnacles, tot de mooiste insecten die je ooit in het wild gezien hebt. Je kunt slapen in één van de prachtige chaletjes voorbij de ingang van het park.

5 Reisdagen.
Hoe kom je er? Met het vliegtuig vanuit Miri.
Lees hier ons reisverslag.

2. Mabul island

Borneo bezienswaardigheden: Sipadan Mabul Uncle Chan
Sipadan staat in de top 3 van mooiste duikplekken ter wereld. Het is echter een zwaar beschermd nationaal park en daarom kun je het beste op buureiland Mabul slapen. Wij logeerden bij Uncle Chang in hutjes boven het water. We hebben niet gedoken, maar het snorkelen was he-le-maal geweldig!

4 Reisdagen.
Hoe kom je er? Reis met de bus naar Semporna. Daar is een kantoortje van Uncle Chang. Zij brengen je met de boot naar het eiland.
Lees hier ons reisverslag.

3. Danum Valley

Borneo bezienswaardigheden: Danum Valley
In Danum Valley zit je middenin primair regenwoud. Verwacht lange, indrukwekkende wandelingen door de natuur, en misschien wel een orang oetan? Vergeet je waterdichte schoenen en poncho niet, want het kan hier behoorlijk hard regenen!

Overnachten
Borneo Rainforest Lodge heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Hier zit je midden in de natuur en zijn de toeristische faciliteiten zoals deskundige gidsen en goede paden goed geregeld. Danum Valley Field Centre is een onderzoeksfaciliteit en geen toeristische attractie. Verwacht dus geen luxe als je hier verblijft. Wij vonden het echter geweldig om hier midden in de jungle te zitten, zonder veel toeristen en juist mét onderzoekers die heel veel van de natuur af weten. De paden zijn onverhard en je bent veel op jezelf aangewezen, maar het eten is goed en hier kun je héél erg veel dieren spotten.

5 Reisdagen.
Hoe kom je er? Neem de bus naar Lahad Datu. Reserveer bij het boeken van het hotel of onderzoekscentrum een pick-up vanuit Lahad Datu.
Lees hier ons reisverslag.

4. Kinabatangan

Borneo bezienswaardigheden: Kinabatangan
De Kinabatangan is een rivier. Doordat het woud eromheen door palmolie-plantages ingesloten is, leven hier veel diersoorten vlakbij elkaar. Niet echt een positieve reden dus, maar wel een goede plek om dieren te spotten! Hier leven onder andere heel veel neusapen en ook nog orang oetans. Wij hebben een homestay geboekt bij Bangkatan Homestay van Maria. Zij heeft een huis aan het water, neemt je mee op boottochten en vertelt veel over de natuur en lokale cultuur.

2 Reisdagen.
Hoe kom je er? Wij werden door Maria met de auto opgehaald in Sandakan.

5. Bako national park

Borneo bezienswaardigheden: Bako
Bako nationaal park ligt vlakbij Kuching. Het staat bekend om de zilver-langoeraapjes die het eten van je bord stelen 😉 Ze hebben overigens hele schattige oranje baby’s.
Het is een mangrove gebied en daarmee heel anders dan het dichte oerwoud. Hier vind je slijkkruipers en pantserkrabben. Maak je een nachttour met gids? Dan kun je de vliegende lemur tegenkomen.

Trouwens, nu je toch in de buurt bent is een bezoekje aan het Cultural Village, vlakbij Kuching, zéér de moeite waard. Je kunt er in de replica-huizen van de lokale bevolking kijken, dansvoorstellingen bijwonen. Vlakbij kun je overnachten in een boomhut.

3 Reisdagen.
Hoe kom je er? Boek een tour bij één van de reisbureaus in Kuching.

Lees hier verder over ons backpack-avontuur op Borneo.

Boek deze reis!

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Trivago – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

(Visited 292 times, 1 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment