Tijdens mijn stage in Suriname maakte ik samen met mijn Nederlandse huisgenoten regelmatig uitstapjes vanuit Paramaribo naar het binnenland van Suriname. Dit keer bezoeken we Brownsberg natuurpark aan het Brokopondo-stuwmeer in Suriname.

Mijn huisgenoten en ik proppen ons met z’n 15en in een minibus. Dit weekend gaan we op weg naar Brownsberg. De bauxietweg die naar Brownsberg loopt bestaat uit rood stof en is heel hobbelig. Af en toe zit er een hele diepe kuil in de weg. Er kwamen dan ook veel ‘aah!’-geluiden uit de bus (Paul noemde dit het ‘oii-moment’).

Suriname 286 Bauxietweg naar Brownsbeg
De bauxietweg naar Brownsberg.

De stuwdam van het Brokopondo-stuwmeer

We maken eerst een stop bij de stuwdam die ervoor heeft gezorgd dat het Brokopondo-stuwmeer is ontstaan. De Brownsberg ligt aan het Brokopondo-stuwmeer. De dam werd in 1964 aangelegd en vele dorpen in de omgeving overstroomden. Uit het meer steken de stronken van dode bomen omhoog. Zodra er mist ontstaat, is dit de ideale locatie voor het opnemen van een griezelfilm.

Suriname 294 Brownsberg krachtcentrale 001 Suriname 300 Brownsberg stuwdam weg

De Brownsberg

We rijden verder omhoog richting onze accommodatie op de Brownsberg, waar we zullen overnachten. Vanuit ons huisje hebben we schitterend uitzicht over het Brokopondo-stuwmeer. Zodra iedereen de spullen binnen neerzet en een bed kiest, hang ik mijn hangmat op de allermooiste plek van de Brownsberg: Buiten op de veranda.

Suriname 309 Brownsberg copy

In de middag maken we wandelingen naar prachtige watervallen waar het stikt van de hagedissen en felgekleurde vlinders. We zien zelfs een koraalslang en een groen-witte boomslang. Over het pad hangt een liaan in de vorm van een schommel die we natuurlijk even hebben uitgeprobeerd!

Collage Brownsberg copy
Onderweg zien we bijzondere rupsen, kikkers, een boomslang en mieren die een wesp aan het afvoeren zijn.


Vanuit het ‘bezoekerscentrum’ op de Brownsberg kun je wandelen naar de Ireneval en de Leoval.

Brulapen op de Brownsberg

Als ik net een paar uur in mijn hangmat lig, word ik wakker van een ijzingwekkend geluid. Nog half in slaap droom ik dat Dracula op een orgel speelt terwijl opkijk naar een enorme, gitzwarte kathedraal tegen een duistere avondhemel. Mijn haren staan recht overeind. Eén van de brulapen heeft zijn motor aangezet en het klinkt net alsof hij die iedere keer in een hogere versnelling zet. Hij wordt bijgevallen door een hoger gebrul van vrouwtjesapen. De klanken zijn zo doordringend als een kerkorgel. Waanzinnig om mee te maken!
Terwijl mijn huisgenoten het huis uitkomen om te luisteren naar dit unieke gebulder, zak ik wat dieper weg in mijn hangmat en verberg me onder mijn beschermende deken.

Over de bauxietweg terug naar Paramaribo

De volgende dag rijden we over de hobbelweg weer terug naar huis. Het is in deze zengende hitte heerlijk verkoelend om met je hoofd uit het raam te hangen. Het rode stof van de bauxietweg plakt aan onze gezichten en aan het einde van de rit zijn onze gezichten helemaal oranje.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
Booking – vind de leukste hotels
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment