Tijdens mijn stage Suriname heb ik heel veel geleerd en een ontzettend leuke tijd gehad. Dit zijn mijn tips voor huisvesting, stageplekken en leuke dingen om te bezoeken tijdens een stage in Suriname.

Dit blog werd geschreven in september 2007 en is geüpdatet in juli 2019.

Stagelopen in Suriname

Voor mijn hbo studie mocht ik in het derde jaar stage lopen en ik bedacht me geen moment: Ik ga een half jaar op stage naar Suriname! Het buitenland heeft mij altijd al getrokken en het leek mij een leuk avontuur om naar een land in Zuid Amerika te gaan, dus ik ging op zoek naar een stageplaats in het buitenland.

Een stageplek in het buitenland zoeken

Het was niet moeilijk om een stage in het buitenland te vinden, want daarmee werd ik geholpen door de Internationale Stagecoördinator van mijn opleiding in Nederland. Hij zei dat ik in Suriname stage kon lopen en gaf me informatie over het land, legde contact tussen mij en mijn werkgever en hij adviseerde in mijn huisvesting.

Mijn stageplek

In Paramaribo werkte ik eerst voor een touroperator, maar al snel stapte ik over naar de grootste nationale televisiezender STVS om daar camerawerk te gaan doen. Het is de grootste omroep van Suriname en naast een dagelijkse nieuwsuitzending produceren ze verschillende programma’s, zowel in de studio als straatinterviews waarbij we mensen vroegen naar hun mening over nieuwsonderwerpen.

STVS Suriname 2007 03
STVS Suriname 2007 02

Stagebegeleiding in Suriname

Wel heb ik gemerkt dat de stagebegeleiding in Suriname minimaal is, dus je moet veel eigen initiatief tonen. Als ik bijvoorbeeld een uurtje later op mijn werk kwam, dan keek niemand daar raar van op. Huisgenoten hadden soms op hun stageplek niet eens een taak. Ze weten in Suriname eigenlijk niet zo goed wat ze met stagiairs aan moeten. Als je geen initiatief toont, dan zit je de hele dag niks te doen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk mensen leert kennen die daar werken en je krijgt vanzelf opdrachten toegeschoven. Omdat ik al snel (na ongeveer een maand meelopen) achter de camera mocht staan en in de studio achter de knoppen mocht zitten, heb ik hier ontzettend veel van geleerd.

Wil je ook werken bij TV?

Wil je net zoals ik stagelopen in Suriname en werken bij de nationale televisie van Suriname? Stuur dan een e-mail naar het algemene e-mailadres van STVS en laat weten voor welke functie je solliciteert. Het is een open sollicitatie en als ze niet reageren dan kun je ze altijd nog even bellen. Bij mij ging het heel makkelijk, maar dat kwam ook omdat ik al in Suriname was toen ik er solliciteerde.

Ook kun je een e-mail sturen naar de andere grote zender ATV. Als ik daar was gaan werken dan mocht ik een kinderprogramma maken, inclusief voorbereiden, filmen en monteren.

STVS Suriname 2007 04
STVS Suriname 2007

Je kunt ook bij het jeugdjournaal werken. Dat werd ooit opgezet door correspondente Nina Jurna, maar zij is naar Brazilië verhuisd dus wie het nu produceert weet ik niet. Je kunt ze gewoon opbellen, Paramaribo is net een groot dorp. De mensen in Suriname zijn echt vriendelijk en ze willen je graag helpen!

Correspondente Nina Jurna schreef trouwens een leuk boek over de gang van zaken in Suriname: Standplaats Paramaribo.

Huisvesting

Mijn huisvesting is geregeld via Premstage. Deze meneer Prem is de eigenaar van meerdere appartementencomplexen en kan je onder andere helpen met het vinden van een huisvesting, een stageplek en weekend-excursies naar het binnenland van Suriname.

Ik woonde in het grote huis van Prem aan de Kwattaweg waar zes mensen beneden, zes boven en zes aan de voorkant van het huis woonden. Alle studenten kwamen destijds van de Hanzehogeschool in Groningen, wat meteen een band schepte. Mocht er een probleem zijn, dan is Prem altijd bereikbaar. Het huis heeft een gemeenschappelijke ruimte met hangmatten en is beveiligd tegen inbrekers.

Stage in Suriname, huisvesting Kwattaweg 001
Stage in Suriname, huisvesting Kwattaweg 002 Slaapkamer
Stage in Suriname, huisvesting Kwattaweg 003 Keuken

Ik betaalde in 2007 100 euro per maand voor een kamer, nu is dat een vanafprijs van €185. Kijk voor woningen op StageWoningSuriname of google even. Er zijn namelijk ook huizen met een zwembad erbij.

Verblijf in Paramaribo

Ik een hele leuke tijd gehad in Paramaribo, zowel doordat ik met 14 Groningse studenten in 1 huis woonde als dat ik daarbuiten salsalessen volgde met de lokale inwoners. Ik geloof dat salsa nu wat minder in trek is en dat ze daar nu meer met Zouk bezig zijn. Het maakt eigenlijk niet uit welke sociale sport je doet, je komt overal mensen tegen, als je er maar voor openstaat.

Stage in Suriname: Fort Zeelandia
Stagelopen in het buitenland. Suriname: bootjes

In Paramaribo kun je heerlijk (en goedkoop) uit eten en er zijn meerdere discotheken en andere uitgaansgelegenheden. In het weekend kun je uitstapjes maken naar het binnenland van Suriname zoals naar de Brownsberg of vakantie-eiland Isadou en de jungle van Suriname. Ben je er in december? Leuk! Dan ga je een hele unieke oud & nieuw in Suriname meemaken!

Conclusie

Wil je ook voor studie op buitenlandse stage? Als ik het opnieuw kon doen, dan zou ik zó weer stage lopen in het buitenland en voor Suriname kiezen! Het is er warm, ze hebben een leuke cultuur en in het weekend kun je er leuke uitstapjes maken naar het binnenland. Jouw stage kan niet meer stuk en als je terugkomt dan heb je na je stage buitenland ervaring om nooit weer te vergeten!

Meer reistips voor Suriname vind je hier.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
Booking – vind de leukste hotels
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

Paklijst backpacken in de tropen
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

2 Comments

 1. Hoi Mirre, klinkt erg leuk! Je verhaal spreekt me aan.
  Ik wil graag volgend jaar sept. voor een half jaar naar suriname gaan
  maar heb hier een aantal vragen over o.a. het visum.
  Zou ik je instagram of iets mogen om je vragen te stellen?
  Groetjes Renée de Bakker! (V)

  • Hallo Renée, natuurlijk mag dat. Mijn instagram kanaal is @mirreopreis. Ik hoor graag van je. Groet, Mirre

Write A Comment