In ‘Groeten uit de natuur’ besteed ik aandacht aan natuurprojecten in het buitenland en zoek ik uit wat daarvan de impact is. Vandaag spreek ik met Kelly. Samen met een toegewijd team zet zij cameravallen in Kameroen (west Afrika). Een cameraval is een in de natuur achtergelaten camera, die een foto maakt zodra een dier zich voor de camera beweegt. Op deze manier kan het team in de gaten houden welke diersoorten er in het natuurgebied voorkomen en hoeveel ervan zijn.

Hi! Wie ben je en welke opleiding heb je gedaan?

Ik ben Kelly Boekee en heb de HBO opleiding diermanagement gedaan in Leeuwarden en vervolgens een master in Bos en Natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit.

Kameroen – At the Mana Bridge, entrance to Korup, in 2013
Kelly in Korup, Kameroen.

Hoe ben je in Kameroen terechtgekomen?

Voor het afstudeerproject van mijn master opleiding kreeg ik de kans om aan een camera trap project in Korup National Park in het zuidwesten van Kameroen te werken. Na 4 maanden veldwerk in Kameroen heb ik mijn scriptie afgeschreven in Wageningen en direct daarna kon ik weer terug naar Kameroen. Ze hadden gebrek aan mensen met de juiste technische vaardigheden en ik greep de kans graag aan om hierbij weer te kunnen helpen. Datzelfde jaar kwam ik in contact met mensen die voor een natuurbescherming programma werkten dat in 4 beschermde gebieden, inclusief Korup, actief is.

Met dit programma, “Programme for the Sustainable Management of Natural Resources (PSMNR) – South West Region”, hebben we het camera trap project uitgebreid naar nog 2 andere beschermde gebieden, waaronder Mount Cameroon National Park, en zijn we inmiddels nog een groter zoogdieren monitoring project aan het opzetten.

Kun je jouw project omschrijven?

Het project heeft als doel om over de lange termijn trends in populaties van op de grond levende zoogdieren en vogels vast te leggen. Door middel van het plaatsten van camera traps, die foto’s maken wanneer ze beweging en warmte van dieren detecteren, leggen we vast welke diersoorten er voorkomen, in welk deel van het gebied ze leven en of dit verandert door de jaren heen.

Kameroen – plaatsen van een camera tijdens een training

Tijdens het plaatsen van de camera’s verblijven de teams in het bos in tenten en worden alle afstanden te voet afgelegd. De camera’s blijven minimaal 1 maand in het bos en dit wordt elk jaar in het droge seizoen herhaald.
In Korup verwerken we zo’n 50.000 foto’s per jaar en in Mount Cameroon is dit zelfs 60.000. We vinden verschillende diersoorten zoals bos olifanten, chimpansees en drills, verschillende duiker soorten, mangoesten, penseel zwijnen, en stekelvarkens.

Kameroen – bushbuck in Mount Cameroon (copyright PSMNR)
Bushbuck, een soort antilope.

Waarom is dit gebied van waarde?

Het zuid-westen van Kameroen ligt in een van de belangrijkste hotspots qua biodiversiteit in de wereld. Tegelijkertijd staat het onder immense druk door de groeiende bevolking, de aanleg van plantages (voornamelijk palmolie), ontbossing, en vooral ook veel illegale jacht (bushmeat hunting).

Wat doen jullie met de onderzoeksresultaten?

De resultaten van het camera trap project in Korup wordt door het TEAM Network gebruikt om globale trends te vergelijken. We geven feedback zodat er betere maatregelen genomen kunnen worden om het gebied en de dieren te beschermen.

Kameroen – chimpansee in Mount Cameroon (copyright PSMNR)

Naast ons project, steunt dit programma ook het management van de beschermde gebieden, de aanwezigheid van eco-guards, ontwikkelingsprojecten zoals watervoorzieningen, projecten voor alternatieve inkomsten voor de lokale bevolking, verbetering van de toerisme infrastructuur in de parken en er wordt op het moment een nieuw educatie programma opgezet waarbij onder andere kinderen uit afgelegen dorpen gesteund worden om naar school te gaan.

Wat fascineert jou persoonlijk aan het werken op deze plek?

Veel diersoorten die hier in het tropische bos voorkomen zijn zeldzaam en/of schuw en zijn moeilijk waar te nemen in het wild. Ik vind het geweldig om elke keer weer te zien wat er voor de cameras heeft gelopen en dat we op deze manier toch goede data kunnen verzamelen. Zo wisten we tot 3 jaar terug niet zeker of de drill (Mandrillus leocophaeus) nog op Mount Cameroon voorkomt, maar de camera’s hebben nu kunnen aantonen dat er wel degelijk drills op de berg leven.

Kameroen – drill in Korup (copyright PSMNR)

Daarnaast vind ik het erg leuk om samen te werken met de mensen hier, om hun kennis van het bos te combineren met mijn technische kennis en om ze te leren hoe ze een GPS en een camera trap enzo kunnen gebruiken.

Kameroen – plaatsen van een camera in Korup in 2014

De afgelopen tientallen jaren is de stand van dierenpopulaties in Afrika erg achteruitgegaan en ik hoop met dit project een klein beetje bij te dragen om dit te verminderen.

Hoe is het om in Kameroen te wonen?

Het zuid-westen van Kameroen is een geweldig mooie omgeving met nog redelijk veel bos en groen. Er is ook veel verscheidenheid aan groente en fruit verkrijgbaar wat in andere gebieden in Afrika nog wel eens schaars kan zijn.

De mensen zijn erg vriendelijk en gastvrij. Ik heb tijdens mijn werk in de bossen nog wel eens in dorpjes overnacht waar we altijd welkom geheten werden in iemand zijn huis en soms zelfs een slaapkamer voor mij werd afgestaan, ook al sliepen we meestal buiten in onze tenten. Verder houden de mensen hier erg van lachen en hebben altijd de mooiste verhalen en grappen in Pidgin English, veel mensen kunnen prima Engels praten maar een goede grap is toch nooit zo mooi verteld als in het Pidgin.

Mijn eerste jaren in Kameroen verbleef ik in Mundemba, een afgelegen dorp met alleen maar onverharde wegen en beperkte voorzieningen. Om geld te halen uit een pinautomaat moest ik gauw 7 uur reizen. Ik vond het heerlijk en heb me daar altijd helemaal thuis en veilig gevoeld.

Helaas is het op dit moment onrustig in dit deel van Kameroen waardoor ik al ruim een jaar niet meer in Mundemba heb kunnen komen.


De plaats Mundemba in Kameroen.

Sinds 4 jaar woon ik in Limbe, een heel fijn stadje aan de kust met uitzicht op Mount Cameroon. Hier woon ik in een ruim appartement aan zee met mijn Kameroense man, hond, katten, en kippen. Die ruimte hier is heerlijk en zou ik niet graag inruilen voor een appartement in de stad in Nederland. Hier hebben we de ruimte om regelmatig gasten te ontvangen en ook wat terug te doen voor de gastvrijheid van andere mensen hier.


Het strand van Limbe.

Kunnen toeristen jouw project in Kameroen bezoeken?

Korup National Park kan weer bezocht worden door toeristen zodra de situatie veilig genoeg is, op het moment helaas dus niet. Mount Cameroon National Park kan bezocht worden door toeristen en velen komen om de top van de vulkanische berg op 4050m hoogte te bereiken, en een mooie route is om vervolgens door te gaan door het bos gedeelte waar een goede kans is om bos olifanten op het spoor te komen.

Kunnen mensen op een andere manier bijdragen aan dit project?

In en rondom Korup is er een lokale NGO actief, de Korup Rainforest Conservation Society, waar ik altijd erg van onder de indruk ben. Donaties aan hun organisatie komen 100% bij lokale gemeenschappen en natuurbescherming terecht. Deze organisatie probeert mensen uit de afgelegen dorpen te betrekken bij natuurbeheer, ze sponsoren workshops voor alternatieve manieren van inkomsten, en ze zijn drie jaar geleden gestart met een educatie programma voor kinderen.
Het is een relatief kleine organisatie die ook met PSMNR samenwerkt. Het mooie aan deze organisatie is dat de oprichter zelf uit dit gebied komt en alle andere NGO-leden ook. Ze zijn erg gemotiveerd en doordat ze klein zijn gaat er weinig geld om in administratieve kosten, zoals bij vele grote organisaties wèl het geval is.

Wat kunnen Nederlanders nog meer doen voor de natuur?

Reis verantwoord en support de lokale gemeenschappen rondom beschermde gebieden. Toeristen die bijvoorbeeld Mount Cameroon bezoeken helpen de lokale mensen aan werk. Als dit werk voldoende geld oplevert, dan hebben zij er ook meer belang bij om het gebied en de dieren te beschermen. Het is daarvoor wel van belang om de tour te boeken via een officiële toeristenorganisatie, die geregistreerd staat bij het park en ervoor zorgt dat het entreegeld wordt betaald. Niet alle organisaties doen dit.

Beperk het gebruik van producten die palmolie bevatten. Naast Indonesië zijn er ook in Afrika veel natuurgebieden die flinke stukken bos verliezen door grote commerciële palmolie plantages. Palmolie zit in heel veel producten zoals koekjes en shampoo.


Ontbossing voor de aanleg van palmolie-plantages.

Nuttig nooit wildvlees in gebieden waar de jacht op wild (bushmeat hunting) een probleem is, er is een grote kans dat het vlees uit één van de beschermde gebieden komt.

Kameroen – ogilbys duiker in Korup (copyright PSMNR)

Persoonlijk steun ik het liefst relatief kleine organisaties, zoals KRCS, met donaties. Tijdens het reizen kan je proberen te achterhalen wat goede lokale NGO’s zijn die wat extra support kunnen gebruiken.

Kameroen – Camera trap team op mount cameroon, 2016

Over PSMNR
Dit project valt onder het Tropical Ecology Assessment and Monitoring (TEAM) Network, een netwerk wat in het totaal in 16 landen wereldwijd in tropische gebieden hetzelfde gestandaardiseerde monitoringsprotocol opzette. In Korup is het Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) verantwoordelijk voor de uitvoering van dit project. Websites:

PSMNR: www.psmnr-swr.org
KRCS: https://www.korup-conservation.org/
Toerisme organisatie voor tours op Mount Cameroon en omgeving: http://www.aystravelguides.com/

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment