Canyoning is voor durfals. Tenminste, dat dacht ik. We gaan klimmen en we springen en glijden van watervallen af. Ik ging er met zweet in de handen naartoe, maar kwam laaiend enthousiast terug. Dit is het verslag van onze Canyoning Bovec-tour in de Susec kloof in Slovenië.

Canyoning Bovec slovenie-328

We melden ons om 10 uur bij Bovec Sport Center. Martin, onze gids, staat ons al op te wachten met klimspullen in zijn hand. We krijgen een drysuit, een dry jacket, schoenen, een tuigje en een helm. Samen met drie Tsjechen stappen we in de bus.

Nerveus

We rijden naar de Susec-kloof, iets verderop. Iedereen is rustig en zeg ook weinig, vooral omdat ik zenuwachtig ben. Van hoge dingen af springen is nooit mijn sterkste punt geweest. De reden dat ik mee ben is omdat dit me gaaf lijkt en omdat in de folder stond dat je bij elke waterval zelf kunt besluiten of je eraf of erlangs wilt gaan.

Drysuit

We moeten eerst een flink stuk klimmen en ik vraag me af of we wel met de juiste tour mee zijn. Is dit climbing of toch canyoning? Gids Martin lacht: “In this tour you get both!” Even later zijn we boven en worden we ingesnoerd in ons harnas. Het pak voelt warm aan en al snel komen we erachter dat dit eerder noodzaak dan bijzaak is. Het water is ijskoud!

“We’re going to be sliding, jumping, abseiling and climbing” zegt Martin. Dat klinkt als één groot pretparcours! Het gedeelte dat we afleggen is 700 meter lang en we dalen daarbij 170 meter. Met een twaalf meter hoge waterval als afsluiter. Woeha!!

De eerste waterval

Canyoning Soca Slovenie 004 Canyoning Slovenie 003

We vertrekken. De eerste twee ‘slides’ zijn easy. Daarna komt een drie meter hoge sprong in een badje dat net diep genoeg is. We moeten bij het landen goed onze knieën buigen of op onze kont landen. Dat is geen probleem. Had ik voorheen nog wel eens moeite met dit soort hoogtes, dit keer spring ik dapper naar beneden. Gaaf! Hier wil ik méér van!

Abseilen

Fase twee is een erg hoge waterval met een nogal ondiep badje eronder. Springen is geen optie. Klimmen ook niet. Aan een touw worden we rustig naar beneden gelaten terwijl het water om ons heen klettert.

Klimmen

We ketenen ons vast aan staalkabels langs de wand en klimmen het volgende stuk, voordat we nog een sprong wagen in een wel vijf meter diepe grot. Kicken!

Soca canyoning 002

Wij. Willen. Méér. En we krijgen méér. We springen, abseilen en glijden van watervallen af en tot slot krijgen we de grande finale: De 12 meter hoge waterval! Oh oh…

Een sprong van 12 meter [canyoning Bovec]

Gelukkig hoeven we niet naar beneden te springen. Martin maakt ons één voor één vast aan een touw, takelt ons de eerste zes meter redelijk snel naar beneden en laat ons daarna keihard vallen (hoe durft hij! 😉 ). Woohoooo!!! Gillend van plezier komen we allemaal beneden aan. Wat een kick!

Canyoning Bovec gaf voor mij zeker aanleiding om dit nog eens te doen! Lees verder over Outdoor-paradijs Bovec of over ons fiets-avontuur in Slovenië.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

9 Comments

  1. Wat een stoere dingen doe jij toch altijd! Ik wou dat ik dit durfde. Ben gek op watervallen, maar bekijk ze toch liever “gewoon” vanaf een afstandje haha. Of erin zwemmen 😉

  2. Ook alweer zo’n stoere activiteit… heel gaaf hoor! Ik heb nog nooit aan canyoning gedaan, maar lijkt me wel het proberen waard, volgens mij wordt ik er wel blij van 🙂

  3. Oh, canyoning heb ik nog nooit gedaan. stiekem durf ik niet goed met mijn hoogtevrees. haha. Maar laatst heb ik geraft in Costa rica en daar sprongen we ook van rotsen af en dat vond ik toch wel gaaf om te doen. HOe ouder ik ben hoe meer ik mijn grenzen verleg (beter laat dan nooit) dus wie weet kan ik canyoning ooit nog eens van mijn lijstje strepen 🙂

  4. Leuk! Ik heb dat ooit gedaan in Zion maar vond het doodeng omdat we nergens gezekerd werden. Het was niet in het water en dat maakte het voor mij angstiger!

  5. Ik zou heel graag eens naar Slovenië gaan, deze activiteit lijkt me dan ook helemaal geweldig! Ik vind watervallen prachtig, ik ben benieuwd hoe het is om er af te springen of klimmen! 🙂

Write A Comment