Vier Nederlanders beschrijven de situatie tijdens de coronacrisis in diverse landen én ze geven advies aan reizigers die nog op zoek zijn naar een manier om thuis te komen.

Tips voor als je zelf in het buitenland zit

 • Doe geen illegale dingen, zorg dat je veilig blijft in het land waar je je bevindt.
 • Probeer een vlucht te vinden om zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland.
 • Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor meer informatie over de situatie rondom corona in het land.
 • Meld je aan via het formulier op de website BijzondereBijstandBuitenland.nl.
 • Neem contact op met de lokale Nederlandse Ambassade.
 • Als de ambassade (door overbelasting) niet bereikbaar is, dan kun je contact opnemen met het 24/7 Buitenlandse Zaken contact-center: +31-247247247.
 • Deel de informatie met andere Nederlanders die zich in het land bevinden (bijvoorbeeld door middel van een Whatsapp groep).

Interviews met Nederlanders in het buitenland

Daniël kwam op 15 maart terug uit Maleisië. David kwam op 17 maart terug uit Marokko. Sandra zit nog steeds vast in Panama.

Hoe was de situatie ter plaatse, ten tijde van het coronavirus?

Daniël (was in Maleisië): De uitbrak daar was in Singapore en Maleisië op 23 januari, toen wij nog grapjes over aan het maken waren. Een beetje cliché, maar ze waren erop voorbereid door de SARS uitbraak. Wij kwamen daar op 1 maart aan, toen de rust was teruggekeerd.

David (was in Marokko): In Marokko ging het vrij snel in vergelijking met Nederland. Bij 28 geconstateerde besmettingen werd een sluiting van luchtruim en havens aangekondigd. Bij de 29e besmetting 1 dag later werd alles op slot gegooid. In twee dagen tijd veranderde het grote plein in Marrakech van een gezellige chaos in een rustige plek met droevige mensen. Omdat de meeste mensen daar weinig tot niks aan reserve hebben en een groot deel van de stad op toerisme draait, is de klap enorm.

Sytske (is in Australië): Ik merk er in het dagelijkse leven nog niet heel veel van, alleen dat mensen hamsteren en er meer mensen met mondkapjes rondlopen. Op dit moment wordt er wel veel over gepraat aangezien de regels elkaar snel opvolgen en veel backpackers twijfelen over wat ze gaan doen. Het coronavirus is dus zeker wel een belangrijk gespreksonderwerp. Ook staan er in verschillende winkelcentra handsanitizer en wordt er veel nadruk gelegd op handen wassen en niet te dicht bij elkaar zijn.

Sandra (is in Panama): Sinds 13 maart is in Panama de noodtoestand uitgeroepen. Dat betekent dat er een avondklok is, mensen niet meer samen mogen komen en het openbare compleet stil ligt. Als Europeaan word je door de lokale mensen soms gemeden of weggewuifd en zijn ze je liever kwijt dan rijk. Andere lokale mensen helpen ons juist door tegen gereduceerd tarief in hun hotel te laten zitten dat eigenlijk afgesloten is.

corona-virus-pixabay-4835736_1920

Waren de openbare gelegenheden nog open? Kon je nog naar de supermarkt?

Daniël (Maleisië): Ik begreep dat daar de eerste dagen de supermarkten ook leeg waren. Toen wij er waren was het rustig, mensen bleven liever thuis of weg. wat weer veel voordelen had voor ons. Geen rijen bij de toeristische attracties, dus alles was open, maar overal werd er op temperatuur gemeten. Met van die grote camera’s of met kleine camera’s die ze op ons voorhoofd deden.

David (Marokko): Locals bleven tot het laatst toe lief en behulpzaam en tot een dag voor de lockdown van Marrakech was vrijwel iedereen optimistisch en positief. Echter het straatbeeld veranderde, locals wensten ons succes in onze landen, het idee leek ( eigen interpretatie) tot op dat moment te heersen dat Marokko niet zoveel last zou gaan hebben van corona.
Op mijn laatste dag daar gingen de laatste cafés dicht aan het grote plein. Echter hier en daar bleven wel wat kleine winkeltjes op en een enkele fruitkraam. De supermarkten weet ik niet want daar kwam ik niet. Ik vermoed dat ze gewoon open waren. 1 jongen van onze groep is vanmorgen naar huis gevlogen en die heeft het nog prima gehad.

Sytske (Australië): Vrijwel alle openbare gelegenheden zijn nog open, dus supermarkten ook.

Sandra (Panama): Restaurants, bars, discotheken zijn allemaal gesloten. Supermarkten hebben kortere openingstijden, maar zijn wel (onder restricties) toegankelijk. Je moet buiten wachten totdat je aan de beurt bent, omdat er maar 50 mensen tegelijk naar binnen mogen. Sommige restaurants hebben nog wel ’take away’.

Waren er nog genoeg toiletrollen? ? 

Daniël (Maleisië): Zeker. Speciale super zachte bamboe wc-rollen, 5 laags aloevera deluxe.

David (Marokko): Wc rollen zat haha.

Sytske (Australië): Nee ?De toiletrollen zijn in veel supermarkten uitverkocht. Ze zullen wel weer bijgevuld worden, maar het hamsteren van toiletrollen is populair.

Sandra (Panama): Hahaha jazeker, zie foto! Hier hamstert men vooral rijst, maar daar is wel een max van 2 per persoon gesteld.

Sandra-vast-in-Panama-vanwege-coronavirus

Was het noodzakelijk om het land te verlaten? 

Daniël (Maleisië): Wij hadden een plan gemaakt en we hebben alles kunnen doen, behalve dat we een dag eerder terug gingen omdat onze vlucht was gecanceld. We zijn na een paar dagen Singapore naar Maleisië gegaan naar de eilanden Rawa en toen naar Batu Batu. De laatste is waar jaren lang Expeditie Robinson is opgenomen. En ik las gisteren dat die nu ook is gesloten ivm het coronavirus.

Batu-Batu-Island-Maleisie-gesloten-ivm-coronavirus

David (Marokko): Bij mij viel het kwartje om het land te verlaten toen in 2 dagen alles veranderde. Aanvankelijk en tot we weg gingen was alles ok en relaxed. Dit ook omdat er geen enorme uitbraak was op dat moment. Echter gezien het wereldbeeld en de snelheid van verspreiding was het tegen mijn gevoel in verstandiger om te vertrekken.
Het gevoel zei: “Het is ok” maar het verstand zei: “Dit is het begin, als je ziek wordt kan je dat beter in NL worden en nu heb je nog de keuze. Als de boel volledig op slot gaat is de keuze niet meer aan jou.” Dus ik heb voor het verstand gekozen, hoewel de berichten vanuit Nederland absoluut niet uitnodigend waren om naar terug te keren. In Nederland leek meer aan de hand (door de berichtgeving) dan in Marrakech op straat.

Sytske (Australië): Ik denk niet dat het noodzakelijk is, maar de Nederlandse regering, net zoals veel andere landen, adviseert wel naar huis te komen als de reis niet noodzakelijk is. Op dit moment is de coronacrisis hier nog minder heftig dan in Europa, maar ik denk dat veel van de Europese regels ook hier zullen volgen. Als je niet het risico wil lopen, hier straks vast te zitten, is het denk ik wel noodzakelijk om zo snel mogelijk naar huis te gaan.

Sandra (Panama): Ja, ik moet het land verlaten omdat de maatregelen steeds strenger worden. We mogen nu nog naar buiten, maar de vraag is voor hoe lang. En er valt ook weinig te reizen of vakantie te vieren, dus je hebt hier niets te zoeken. Daarnaast is de gezondheidszorg hier veel minder, dus je wil niet ziek worden. Het luchtruim is helaas dicht, dus hoewel geadviseerd wordt het land zsm te verlaten, hebben we geen mogelijkheid.

Werd er een verblijf voor je geregeld?

David (Marokko): We hadden een verblijf en er was meteen duidelijk dat we zo lang mochten blijven als we wilden. De mensen die we daar kennen waren erg begaan met ons.

Sytske (Australië): Nee, ik regel nog steeds mijn eigen verblijf.

Sandra (Panama): Het verblijf waar we waren toen de noodtoestand uitgeroepen werd heeft voor ons geregeld dat we mogen blijven zolang we willen, maar wel tegen een gereduceerd tarief. Hotels blijven officieel open, maar veel sluiten hun deuren omdat er geen toeristen meer komen.

Was het moeilijk om een vlucht te vinden naar Nederland? 

Daniël (Maleisië): We zijn uiteindelijk een dag korter gebleven dan gepland. Onze oorspronkelijke vlucht werd gecanceld en en daarna werden onze vervangende vluchten steeds gewijzigd. Toen hebben we besloten om een dag eerder terug te gaan met KLM direct. Mijn pa heeft veel vanuit Nederland geregeld met KLM aan de telefoon.

David (Marokko): We hadden gebrekkig internet, dus alle informatie ontbrak, behalve wat er van vrienden of familie uit Nederland kwam. Zodra het bericht ons bereikte dat er noodvluchten werden ingezet, waren de tickets alweer uitverkocht.
Ik kon Ryanair (waarvoor ik tickets had) niet bereiken. Uiteindelijk hebben we vrienden en familie in Nederland ingezet om met een snelle internetverbinding tickets te regelen voor de terugvlucht. Transavia had alles heel snel en goed voor elkaar.

Sytske (Australië): Ik reis met een organisatie, dus ik hoefde mijn vluchten niet zelf te vinden. Maar wel heb ik gelezen dat verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf eind maart niet meer internationaal gaan vliegen en ook steeds meer binnenlandse vluchten annuleren, ik denk dat het vinden van vluchten steeds lastiger zal worden. Ook is er nu veel vraag voor vluchten, aangezien veel mensen last minute naar huis willen, hierdoor was mijn vlucht van Londen naar Amsterdam bijvoorbeeld een stuk duurder.

Sandra (Panama): Het is moeilijk om een vlucht te vinden, omdat het luchtruim in Panama gesloten is en er vanuit Europa niet meer gevlogen wordt op Panama. Via andere landen wordt wel geprobeerd, maar de situatie veranderd per dag. Ook de landen om ons heen sluiten de grenzen, soms is een overstap nog wel mogelijk. Sommige mensen nemen een vlucht met 3 of 4 overstappen om maar thuis te komen.

Zie ook Het nieuws op schiphol.nl.

Hoe was de terugvlucht?

Daniël (Maleisië): Op de terugvlucht waren mensen tegen het KLM personeel aan het zeuren, terwijl die heel hard hun best deden. Voor hun zijn het ook super onzekere tijden. Wij hadden onze dochter van 1,5 jaar bij ons en ze hebben heel goed voor ons gezorgd, dus hulde aan alle mensen bij de KLM.

David (Marokko): De terugvlucht was prima, goed geregeld en op Marrakech airport verliep het ook goed.

Krijg je alle gemaakte kosten terug?

Daniël (Maleisië): Nee.

David (Marokko): De vlucht kostte 326 euro. Ik denk niet dat we de kosten terugkrijgen.

Sytske (Australië): Zo ver ik weet niet, maar hier moet ik misschien nog even naar kijken

Sandra (Panama): Niet als je zelf omboekt. Wel als KLM dat voor je doet, alleen die is helaas niet bereikbaar.

Lees ook: Zó annuleer je gratis jouw reis ivm het coronavirus.

Moest je na terugkomst in Nederland in quarantaine?

Daniël (Maleisië): Op kantoor wilde ze me in principe eerst voorlopig thuis laten werken omdat Singapore steeds op het risico lijstje stond. Terwijl ze het daar WEL onder controle hebben. Maar ze hadden op het werk zoveel mensen nodig dat ik toch even geholpen heb.

David (Marokko): Nee, geen quarantaine.

corona-pixaby-free

Ben je blij om weer thuis te zijn?

Daniël (Maleisië): De eerste dagen na thuiskomst dacht ik dat ik misschien wel liever daar was gebleven, maar ik denk dat het toch beste is om zo snel mogelijk terug te komen, omdat je anders niet meer de mogelijkheid hebt om terug te komen en ik ook denk dat het steeds moeilijk gaat worden om daar geholpen te worden. Als je eigenwijs daar blijft zal de verzekering ook wel zeggen dat je iets van 100x bent gewaarschuwd. En dan gaat het je veel geld kosten als je alles zelf moet betalen.

David (Marokko): Volg je verstand in dit geval. Gevoelsmatig wilden we echt niet weg want het leek alsof we vanuit een veilige plek naar een brandend huis moesten. Echter je verstand kan een inschatting maken van hoe het kan lopen binnen een aantal dagen. Dus krijg je de kans om naar Nederland te komen, doe dat dan. In Nederland ben je staatsburger en krijg je dezelfde zorg als de rest, plus hier ken je genoeg mensen die eten voor je kunnen halen en het water uit de kraan is hier drinkbaar.

Sytske (Australië): Ik vermaak me hier zeker wel, maar ik zou anders over 2 weken naar huis zijn gegaan, en ik wilde ook niet langer blijven. Ik wil dus wel terug naar Nederland, en zeker in deze omstandigheden ben ik liever gewoon veilig thuis. Ik heb me dus zeker vermaakt maar wil nu ook graag naar huis.

Sandra (Panama): Ik wil graag terug naar Nederland. Mijn idee van vakantie vieren is niet opgesloten zitten in een hotel, dan zit ik liever thuis vast… Mocht je dan ziek worden ben je in ieder geval thuis!

Lees ook: Anti-verveeltips voor tijdens jouw thuisquarantaine.

Welk advies wil je geven aan mensen die nog vastzitten in het buitenland?

Sandra (Panama): Laat mensen thuis contact opnemen met de reisorganisatie of buitenlandse zaken, zo bespaar je mogelijk hoge kosten. En meld je zo snel mogelijk bij de ambassade van je land, zij kunnen niet altijd meteen iets voor je betekenen, maar je wel op de hoogte houden én ze weten waar je bent ivm mogelijke repatriëringvluchten.

Daniël (Maleisië): Ik denk dat we stiekem wat geluk hebben gehad qua planning. Als je nu in Singapore zit dan kom je nog wel wel terug via KLM, KLM partners of met Singapore airlines.

Sytske (Australië): Ik denk niet dat ik goed advies kan geven aangezien ik niet echt vast zit. Maar ik zou zeggen: probeer hulp te zoeken, contact op te nemen met Nederland en zo snel mogelijk naar huis komen

David (Marokko): Laat familie en vrienden in Nederland met snel internet speuren naar de tickets voor noodvluchten. Zorg dat je 4 uur van te voren op het vliegveld bent in plaats van de gebruikelijke 2 uur. Lukt het niet, zorg dan dat je genoeg flessen water hebt en dat je op een niet al te drukke plek zit, met een paar mensen die je kent zodat je niet besmet raakt door anderen. 

Conclusie: Ben je in nood?

Neem dan contact op met de Nederlandse Ambassade in het land waar je je bevindt. Ga naar https://www.nederlandwereldwijd.nl/ voor informatie en contactgegevens per land. Lukt het niet om de ambassade te bereiken? Neem dan contact op met het 24/7 Buitenlandse Zaken contact-center: +31-247247247.

Lees ook: Zó annuleer je gratis jouw reis ivm het coronavirus.
Lees ook: Anti-verveeltips voor tijdens jouw thuisquarantaine.

(Visited 766 times, 3 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

5 Comments

 1. Ik was zelf vorige week in Polen en toen ik weg ging was er zowel in Nederland als daar weinig aan de hand. Vier dagen later ging ik met de laatste vlucht. En zo voor velen… het is een bizarre situatie. Fijn als iedereen weer veilig thuis is.

  • Het is absoluut bizar hoe snel de situatie met de dag verandert. Fijn dat je op tijd thuis kon komen!

 2. Het zou je maar gebeuren dat je ineens eerder terug moet van je vakantie! Ik heb echt het idee dat sommige mensen dingen te lang op hun beloop hebben gelaten. Gelukkig doet de overheid goed haar best.

  • Ja, dat denk ik ook. Gelukkig worden nu wel maatregelen genomen. Hopelijk heeft het snel effect!

 3. Treinkaartje Reply

  Er zal vast het één en ander voor je geregeld worden en het ging nu gelukkig allemaal goed. Toch zal dit met een vergelijkbaar, maar dodelijker virus toch anders zijn gelopen. Blij dat iedereen heelhuids heeft terug kunnen keren en best interessant om de verhalen zo terug te lezen. Het zal je maar gebeuren.

Write A Comment