Een witte kerst komt zelden meer voor in Nederland, maar als je kerst in Costa Rica viert, dan vind je hem wel! Een terugblik:

Kerst in Costa Rica

Festival de la luz - muziek
Het is fijn om weer terug te zijn in Costa Rica’s hoofdstad San José. Het is een drukte van belang vanwege het lichtfestival “Festival de la Luz” morgen. Zo te zien gaat het groots worden. Iedereen is kerstinkopen aan het doen, de winkels liggen vol met kerstspullen en buiten loopt een Kerstman iedereen handjes te geven. Net als in Nederland.

13 December: Festival de la Luz

vuurwerk
Vanaf de veranda van het hostel hebben we prachtig uitzicht op het vuurwerk. Samen met Natalia, Tom en Thomas van het hostel ga ik naar het festival.

Op straat verkopen ze handschoenen, sjaals en mutsen, terwijl het hartstikke warm is! Ze doen er hier alles aan om een witte kerst na te bootsen.
We banen ons een weg door de hoofdstraat, maar veilig komen we er niet doorheen. Van alle kanten worden we bekogeld met sneeuw (witte confetti)! Oftewel: mond dicht houden (anders eet je kilo’s van dat spul), zelf voldoende confetti bij je houden om de belagers flink in te peperen en goed oppassen als je het woord ‘Gringo!!’ (buitenlander) hoort, want dan weet je dat er geen ontsnapping meer mogelijk is.
Kinderen, volwassenen en zelfs opa’s en oma’s spelen het spel mee!

Festival de la luz
Zodra het helemaal donker is komen de fanfares, majorettes, acrobaten en – waar het allemaal om gaat – de prachtig versierde wagens met elk een geheel eigen thema en vooral VEEL LICHTJES!

24 December: Kerstavond bij Natalia

familie costa rica
Natalia heeft me uitgenodigd om kerst samen met haar familie te vieren. Als we ’s avonds aankomen word ik ontvangen als een verloren dochter. We maken cannelloni en traditionele tamales en daarna stromen tientallen (voor mij onbekende) gasten binnen. Plotseling worden de pakjes tevoorschijn gehaald en ze hebben zelfs iets voor mij. Wat ontzettend lief!

26 December: Optocht van paardrijders

Festival de la luz - tope
Zondag is de dag van de CostaRicaanse paardrijder. Een optocht – tope – van honderden cowboys die hun mooiste paarden en zadels laten zien. Ook is er een gigantische kermis met talloze kraampjes met de heerlijkste eet- en drinkwaren. Er zijn attracties en disco’s en er komt wederom een grote mensenmassa op af.

27 December: Carnaval

Festival de la luz - vrachtwagen
In een grote stoet rijden eerst de vrachtwagens langs. Ze gebruiken werkelijk àlles wat maar geluid maakt. Ze claxonneren een liedje samen en gaan helemaal uit hun dak in de cabines!

Festival de la luz - optocht
Daarop volgt een 5 uur durende optocht van prachtig verklede mensen in felgekleurde kleding die uitbundig dansen. Elke groep heeft een eigen muziekband die tijdens het spelen hun trommels en trommelstokjes enthousiast in het rond zwaaien. Chinezen komen met een grote Chinese draak en Indianen dansen als medicijnman. Wat een feest!

Dit was zeker een ervaring die ik nooit weer zal vergeten. Ik hoop nog vaak kerst in het buitenland mee te maken. Heb jij weleens kerst in het buitenland gevierd?

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

(Visited 385 times, 8 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

  1. Een keer in Nieuw Zeeland. Heel vreemd om een kerstboom op te helpen tuigen terwijl het bloedheet is.
    Dit jaar in Frankrijk. ’s Middags thee gedronken in de zon in de tuin. Normaal ligt er hier sneeuw!!

Write A Comment