Cuba Reistips: Hoe reis je door Cuba? Wat zijn de bezienswaardigheden? Waar moet je op letten als je door Cuba reist? Wat neem je mee op vakantie? Je vindt alle tips en informatie hier.

Tip: Bij Riksja kun je zelf een reis samenstellen door Cuba. Vergeet niet je visum voor Cuba te bestellen en de handige reisgids van Cuba. Ik heb ook een paklijst voor Cuba samengesteld.

Cuba is een fascinerend land, maar niet makkelijk te bereizen. Vanwege het al 55 jaar durende Amerikaanse embargo zijn veel artikelen niet of nauwelijks te krijgen. Door het (gebrek aan) materiaal en de relaxte houding van de Cubanen kost een vakantie op eigen houtje heel erg veel tijd, maar het is natuurlijk wel erg avontuurlijk. Mocht je weinig tijd hebben, dan raad ik je aan om een pakketreis te boeken. Dit zijn mijn beste tips voor een onvergetelijke reis door Cuba:

Bezienswaardigheden in Cuba

Naast Havana waren Trinidad en Viñales mijn hoogtepunten. In elk van die plaatsen kun je wel drie à vier dagen verblijven. Daarnaast is een weekje zon en zee op één van Cuba’s parelwitte stranden aan te raden. Cuba heeft aan de stranden all-inclusive hotels vanaf 30 euro per nacht (prijs is afhankelijk van de locatie; wij zaten in Santa Lucía).

Droomeiland Cuba-uitgelicht

De highlights van Cuba zijn een rondrit door Havana in een oude auto en een bezoekje aan de wereldberoemde Buena Vista Social Club, de Cubaanse sigaren-vallei Viñales en een bezoekje aan het nabijgelegen Cayo Levisa, de grote stad Santiago de Cuba, het strand van Santa Lucia en de jungle in Baracoa. Lees ook ons reisverslag van Cuba.

Havana-uitgelicht

Trinidad

Banner trinidad

Trinidad is een prachtige stad met felgekleurde huizen en kinderkopjes als straatstenen. De stad wordt geflankeerd door bergen (wat een verademing na dat vlakke landschap!) en de zee, en er staat een verkoelende bries. Een man loopt met een ezeltje aan een touw door het stadje “For rent / photo 0,50” staat op een bordje. Een vrouw nodigt ons uit om binnen te komen. Er staat een gigantisch beeld van de godin van de zee. Cubanen offeren haar geld, hout en keien. En vast ook rum.
We hangen uren rond bij Casa de la Musica waar een band speelt. Er wordt niet gedanst, maar we drinken cocktails en zien de wereld aan ons voorbij trekken terwijl de zon kleurrijk onder gaat.

Viñales

Vinales Cuba 002b

Viñales is ingericht op de toeristenindustrie en dat vond ik een verademing in Cuba. De mensen zijn er vrolijk en willen van alles voor je regelen. Wij hebben paardgereden door het dorp en de heuvels eromheen. Het was prachtig en heerlijk ontspannen. Ook kun je een uitstapje maken naar een nabijgelegen eiland: Cayo Levisa. Als je daar aankomt, loop dan door het mangrovebos naar de witte oostpunt, die je al vanaf de boot kunt zien liggen. Je bent er helemaal alleen aan het einde van de wereld, en als je geluk hebt liggen er -net zoals bij ons- zeesterren in het water.

Vinales-uitgelicht

Santa Lucia

SantaLucia-uitgelicht
Brisas Santa Lucia – All inclusive resort

Santiago de Cuba

SantiagoDeCuba-uitgelicht

Baracoa

Baracoa-uitgelicht

Praktische tips Cuba

Vliegtickets Cuba

Het is ongeveer 10 uur vliegen naar Cuba. Vliegtickets kosten zo’n 500 euro retour. Vergelijk vliegtickets op Skyscanner.

Visum Cuba

Voor een vakantie naar Cuba heb je een visum nodig. Sommige reisorganisaties regelen deze voor je, maar als je een losse vlucht boekt dan moet je het zelf doen. De makkelijkste manier om een visum aan te vragen is om dit online te doen. Dit kan via de website CubaVisa voor 29 euro per visum. Je ontvangt hem binnen vier dagen per post en hij is na aankomst in Cuba 30 dagen geldig.

Cuba_auto-016

Paklijst Cuba

Voor Cuba heb je een aantal speciale zaken nodig, zoals een toeristenvisum en een Engelse uitdraai van je reisverzekering. Een volledige paklijst voor jouw reis naar Cuba kun je hier vinden: Paklijst Cuba.

PaklijstCuba-uitgelicht

Hotels: Casa Particular in Cuba

Veel Cubanen verhuren een kamer in hun huis. Daarmee verdienen ze meer geld dan ze met ander werk kunnen verdienen, dus je steunt hiermee de lokale economie. Bovendien krijg je een inkijkje in het Cubaanse leven en mag je vaak ook nog mee-eten.

In Cuba is het internet schaars en traag. Daarom is het handig om alvast vanuit Nederland een Casa Particular (B&B) te reserveren voor de eerste nacht na aankomst in Cuba. Doe dat ruim van tevoren, zodat de Cubanen voldoende tijd hebben om te reageren. Neem het adres mee op een briefje zodat je die aan de taxichauffeur kunt geven. Een taxi vanaf het vliegveld naar Havana kost zo’n 25 CUC.

De ene Casa Particular is de andere niet. Zoals je op de foto’s ziet, is het soms heel erg vervallen (ze hebben geen geld voor verf) en anderen zijn juist net opgeknapt (bijvoorbeeld doordat ze in de toeristenbusiness zitten). Een leuke Casa Particular kun je vinden via Hostelsclub.

Openbaar vervoer in Cuba

Er zijn speciale bussen voor buitenlandse toeristen. Het zijn vrij luxe bussen, die vrijwel allemaal overdag rijden (alleen op grote afstanden zijn het nachtbussen). Ze rijden tussen alle grotere plaatsen. Kaarten voor de bus kun je een uur van tevoren kopen op het busstation bij Víazul.

Bus Cuba - tips vakantie Cuba

Ga je liever met de auto? Manon Ruitenberg heeft de beste tips voor het huren van een auto in Cuba.

Voor lange afstanden kun je vluchten boeken, zelfs al is dat een dag van tevoren. Ga in een grote stad naar één van de vele reisbureautjes om een vlucht te boeken.

Barcoa Cuba 552

Voor de kleinere afstand ben je aangewezen op taxi’s (vaak van die mooie oude Cubaanse auto’s), die vrijwel constant voorbij rijden en die je gewoon kunt aanhouden langs weg.

Cuba_auto-010

Ook leuk: Maak eens een ritje met de Hershey Trein, een oude elektrische trein uit 1922. Alleen voor liefhebbers!

Kraanwater Cuba

Het kraanwater in Cuba is niet drinkbaar. Je kunt vrijwel overal flessen mineraalwater krijgen. Drankjes in een café krijg je vrijwel altijd met ijsklontjes; het is raadzaam om deze eruit te halen.

Omgang met Cubanen

De omgang met Cubanen is best even wennen. De Cubaanse regering heeft een strikte scheiding tussen Cubanen en toeristen ingesteld. Zo mogen Cubanen niet met toeristen praten, tenzij de toerist het gesprek begint. Hierdoor zul je soms het gevoel krijgen van Cubanen niet geïnteresseerd zijn, maar dat zijn ze vaak wèl! Het is wel handig om van tevoren wat Spaans te leren, want ze spreken gebrekkig Engels. Cubanen zijn in tweede instantie heel open en willen je van alles over hun land vertellen.

Wat kost Cuba?

Toeristen betalen met een andere munteenheid dan de Cubanen: Wij betalen met de CUC (1 op 1 met de dollar) en de locals betalen met de Peso (begin 2015: 24 peso voor 1 dollar). Hierdoor wordt een vakantie voor toeristen in Cuba veel duurder.

De CUC kun je alleen maar op Cuba verkrijgen, dus doe geen moeite om in Nederland geld om te ruilen. Bij de meeste geldautomaten in Cuba kun je terecht met een Nederlandse (Maestro) pas, maar soms werken pinautomaten niet. Daarom is het handig om altijd contante geld (euro’s) op zak te hebben die je kunt omwisselen voor CUC bij lokale wisselkantoortjes (bijvoorbeeld Cadeca). Ook kun je voor de zekerheid een creditcard meenemen.

Euro’s wisselen: Als je het vliegveld uit loopt, zit zowel links als rechts om de hoek een Cadeca.
Bankpas: Zorg ervoor dat je bankpas zó ingesteld staat, dat je er buiten Europa mee kan pinnen. Dit kan via de app of de website van je eigen bank.

Een vakantie in Cuba is vrijwel even duur als vakantie in een westers land, aangezien de CUC gelijk staat aan de Amerikaanse dollar. Wij gaven in 2015 per dag zo’n 50 euro per persoon uit. Een gespecificeerd kostenoverzicht vind je op de pagina Wat kost Cuba?.

Cuba-WatKostCuba-uitgelicht

Meer informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Cuba, lees: Backpacken in Cuba.

Dit blog verscheen voor het eerst op 24 oktober 2015 en werd geüpdate op 4 september 2018.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Cuba
Bestel de reisgids van Cuba
Paklijst – wat neem je mee?
Baja Bikes – Havana fietstour boeken of huur een fiets in Havana

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. Handig artikel met fijne informatie. Cuba lijkt mij heerlijk, echt heel mooi, maar wel lastig om doorheen te reizen. Viñales lijkt me super en ik kan me voorstellen dat in een land als Cuba een plek dat is ingericht op toerisme tussendoor best fijn kan zijn. Hoewel ik niks met paarden heb, klinkt zo’n ritje op een paard door de omgeving niet verkeerd.

Write A Comment