Cuba trein Hershey rijdt tussen Havana en Santiago de Cuba. Als je geluk hebt dan kun je mee en als je pech hebt, dan rijdt hij een paar dagen niet vanwege onderhoud. Als het je lukt, dan is het een bijzondere ervaring!

Tip: Boek je vliegticket en bestel alvast een visum en een reisgids van Cuba. Ik heb ook een paklijst voor je samengesteld en een overzicht van de kosten van onze vakantie op Cuba.

Cuba-header

Rijden in een Cubaanse trein

De trein zet zich schokkend in beweging. Electriciteit knettert door de open deur naar binnen. Het Cubaanse landschap trekt aan ons voorbij terwijl we op onze plastic stoeltjes heen en weer schommelen over het verzakte spoor. Links – rechts – links – rechts. We kabbelen rustig voort tot aan het volgende stationnetje: Een betonnen huisje in een kaal landschap. Vanuit het niets komen drie paardrijders zonder zadel en een volgeladen ossenkar aan gereden. Zakken vol levensmiddelen worden afgehaald en ingeladen. Even staat de trein in het centrum van de belangstelling.

De enige echte Cuba trein

De Hershey-spoorlijn werd in 1922 in gebruik genomen om suiker van de fabriek naar Havana te vervoeren. Het is de enige overgebleven elektrische trein in Cuba. Vandaag de dag rijdt hij 1 tot 3 keer per dag tussen Havana en Matanzas. Mensen komen vanuit de hele wereld hier naartoe om dit mee te maken. Als je geluk hebt dan rijdt hij – en als je pech hebt is hij een paar dagen stuk of buiten gebruik.

Cuba trein Cuba trein Hershey Cuba trein Cuba trein Hershey

De trein komt weer in beweging. Geiten en paarden springen net op tijd weg, duidelijk geschrokken van de luide toeter op de trein. We mogen even bij de machinist staan, voor in de trein. We lachen om de reactie van de dieren, maar de Cubanen blijven zoals altijd bloedserieus. De machinist trekt onophoudelijk aan de hendels: Hij moet er hard voor werken. Het is koud met 15 graden en een stevige wind, maar voor hem is het absolute vrieskou. Hij draagt een muts en handschoenen!

Cuba trein Cuba trein Hershey Cuba trein

Na anderhalf uur zet de Cuba trein ons af bij – hoe toepasselijk – station Hershey.

Meer informatie over treinen in Cuba vind je bij Seat61.com.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Cuba
Bestel de reisgids van Cuba
Paklijst Cuba – wat neem je mee?
Baja Bikes – Havana fietstour boeken of huur een fiets in Havana

Lees ook de andere artikelen over Cuba
Lees al onze tips voor backpacken in Cuba.
(Visited 884 times, 20 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

  1. This is so cool! the driver’s control panel is so crazy, squeaky and all):) what camera are you using for your films?

    • Hi Lena, thanks for your reply! It’s crazy, ey? And the fact that he’s wearing a hat and gloves with 15 degrees..! For filming I use a Canon 600D with wide angle lens. x

Write A Comment