01
sep-2015

header-GelderseStreken
Vandaag leidt Edwin van Staalduinen mij rond door de omgeving van Winterswijk. Hij is geboren en getogen Winterswijker en weet er dus alles over. Gelukkig maar, want de Henk Krosenbrinkroute is niet duidelijk aangegeven en ik heb al snel spijt dat ik het GPX bestand niet heb gedownload om ons de weg te wijzen. Maar gelukkig weet Edwin de weg èn de leuke ontdekplekjes.

De Henk Krosenbrinkroute

Dag 63_101

We fietsen door een gevarieerd landschap: Weilanden, kerkpaadjes, bossen en langs beekjes. De mogelijkheden zijn hier eindeloos en wat is er ongelofelijk veel ruimte!! Je zou hier goed kunnen verdwalen en dan denken dat je alléén op de wereld bent.

Dat ben ik vandaag niet, want ik heb Edwin en Marcel bij me. “Hebben jullie zin in koffie?” vraagt Edwin. Nou, dat hebben we wel! Na het volgende zandpaadje zien we een bordje staan: “Rustpunt” met een pijl erbij. We volgen de pijl en dan komen we bij een oude boerderij die “Ankomm’n” heet. Edwin kent de eigenaresse Anita wel. Ze loopt vrolijk zwaaiend naar buiten om ons te begroeten. Een warm welkom!

We krijgen een caffè latte en een stuk zelfgemaakte perentaart met slagroom. Anita vertelt ons uitgebreid hoe ze aan deze mooie plek is gekomen en dat het hier loopt als een trein! Best bijzonder eigenlijk want het lijkt zo’n vergeten stukje aardbol. Mensen weten toch altijd weer de leuke plekjes te vinden. 🙂

Terwijl we verder rijden naar de stad Bredevoort, vertelt Edwin ons iets over Henk Krosenbrink. Henk werkte bij de regionale omroep en heeft vanuit het Staring Instituut veel betekend op het gebied van cultuur in de Achterhoek. In juli 2015 overleed hij. De cultuur-historische fietsroute komt langs 25 historische plekken waar Henk Krosenbrink in zijn boeken over schreef.

We komen aan in Bredevoort. Het doet me denken aan Bronckhorst, want het is net zo’n schattig oud stadje (bijna een openluchtmuseum) waar je wel de hele dag rond kunt dwalen door de smalle straatjes. Hier is ook de vriendin van Rembrandt geboren; Hendrickje Stoffels. Op haar huis in de Muizenstraat hangt het plakkaat.

We drinken nog even een pul in het Middeleeuws Café in Bredevoort en gaan dan lunchen bij ‘t Grachthuys, een recent vernieuwd buurtcentrum. Er wordt in gesport, muziek gemaakt en er vinden allerlei culturele activiteiten plaats, maar je kunt er ook gewoon lekker panini’s eten in de bistro.

Keer op keer heb ik vandaag geroepen hoe verschrikkelijk mooi deze omgeving is. Dat er dan van die pareltjes als “Ankomm’n” en de stad Bredevoort tussen zitten… Dat zijn echt cadeautjes!

Tot slot neemt Edwin ons mee naar Winterswijk, waar hij me in zijn eigen kapsalon een hoofdmassage geeft. Ik kan geen betere manier verzinnen om mijn dag af te sluiten 😉

Dit artikel maakt onderdeel uit van de campagne 5000 Kilometer door de Gelderse Streken.
Meer fietsroutes en blogs over fietsen vind je hier.

0

 likes / 17 Comments
Share this post:
 1. Hetty Zeilemaker-van Eerden /

  mooie foto’s van Eskes (Aalten) en Bredevoort (Gem.Aalten) , zit dat ook in de route ? Valt n.l. niet onder W’wijk 😉

 2. Dick Nes /

  Je hebt weer een fijne en dag gehad veel gezien en wij hadden weer een leuk verhaal!!

 3. Wilma Beskers /

  De kerkepaden rondom Zieuwent, naar Beltrum via de paden langs de Lerinkbeek naar Borculo. 🙂

 4. Ab Ramshorst /

  prachtige foto’s Mirre vooral die boerderij

 5. Annie Westerveld /

  Nog meer leuke fietstochten……we hebben er 20 rondom “de Küper”, (knooppunt 56) o.a. over de nieuwe fietspaden van de stichting kerk- en fietspaden Sinderen.

  • 5000km Gelderse streken /

   Oh jaa! De kerkpaden bij Sinderen zijn echt prachtig. Een van de mooiste fietspaden waar ik op gereden heb 😊

 6. Marianne Wiggers /

  Ik zou wensen dat ik je aan nog meer mooie fietstochten kon helpen, want dan zou ik mobieler zijn. Intussen geniet ik van jouw rondrit door het wonderschone Gelderland!

 7. Wilma van Rooij /

  Het is elke keer leuk om je verslag te lezen: mooi geschreven en heel divers.

 8. Marijke Siebbeles /

  ik hoop voor je dat het weer opknapt. Succesverder

 9. Magda Ypey /

  De achterhoek is zo mooi en dat zie je alleen als je er doorheen fietst. Wij hebben al heel wat kilometers gefietst. Laat de auto staan en ga de achterhoek op de fiets ontdekken.

 10. Liesbeth Olivieira /

  dat is mooi fietsen bij Winterswijk. ik fiets daar ook wel eens en dan fiets ook wel eens via kotten naar Duitsland

 11. Corry Van Rouwendaal /

  Mooi fietsgebied,totdat er een loslopende erfhond achter mijn fiets aanholde en in mijn been beet.Doktersposten zijn minder leuk .Weg vakantie.

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec