04
sep-2015

Bier proeven @Heidebrouwerij (dag 66)

header-GelderseStreken
Gerrit Hammink brouwt al tientallen jaren bier. “In het begin was het niet te zuipen natuurlijk,” zegt hij “maar wel goedkoop!” Hij bleek het vak zo leuk te vinden dat hij het perfectioneerde en nu biertjes brouwt met de namen ‘Edenoartje’ en ‘Everzwijn Tripel’. Inmiddels heeft hij het Keurmeesters-diploma gehaald: “Gaandeweg leer je bier maken en technisch proeven.” en dat proeven is precies wat wij vandaag gaan doen.

Bier proeven @Heidebrouwerij

Dag 66_057

In de kelder staan de zakken hoog opgestapeld. Tarwe, mout, haver, spelt… Als er maar zetmeel in zit, dan kun je er bier van maken. Het meest wordt gebruik gemaakt van mout en de smaak hangt ervan af hoe lang je het brandt. Hoe donkerder, hoe hoger het ‘EBC’. We mogen de verschillende mout-soorten proeven en worden het al snel eens over de smaken: 50 ebc smaakt naar brood, 120 ebc naar caramel, 350 ebc naar krenten en 900 ebc naar koffie. Zo krijgt het bier dus zijn smaak.

Soms staat het aantal ebc op het flesje, dus als je slim bent dan kun je de volgende keer interessant uit de hoek komen met de opmerking: “Er zit wel weinig ebc in!” 😉

Wil je een beetje variëren en witbier maken? Dan gebruik je bijvoorbeeld 60% tarwe en 40% pilsmout. Wil je een speciaal smaakje? Dan doe je er toch gewoon wat koriander doorheen?

We mogen de diverse bieren proeven en roepen al snel door elkaar heen welke smaken we herkennen: Koriander, honing, koffie… Het bierproeven wordt er gelijk een stuk leuker van!

Ook meedoen aan Gerrit’s bierproeverij? Meld je aan via http://www.deheidebrouwerij.nl/

Dit artikel maakt onderdeel uit van de campagne 5000 Kilometer door de Gelderse Streken.

0

 likes / 16 Comments
Share this post:
  1. Ab Ramshorst /

    prachtige foto’s Mirre vanmiddag moest ik nog aan je denken voor een paar dagen terug was het rond de 30 graden en nu rond de 15 graden en regen wat een verschil neem er nog maar een hij is je gegund

    • 5000km Gelderse streken /

      Ja wat een verschil he! Het is iedere keer anders, maar dat houdt het ook interessant 😛

    • Ab Ramshorst /

      houd de moed erin

  2. Jannette van Dijk /

    Het Edenaortje?

  3. Ernst Paul Niessen /

    Een preuvenement. Een Veluwse Schavuit, bijvoorbeeld.

  4. Mieke Broens /

    Lekker!!

  5. Yvonne Jansen /

    Veluwse Schavuyt Indy. Gebrouwen in de voormalige Zwitsal Fabriek te Apeldoorn

  6. Boukje Pronk-Zwart /

    En daarna weer verder fietsen?

  7. Annemarie Gehner /

    Ik hou het op een Witte, deze zomer die van Hertog Jan…

  8. Marianne Wiggers /

    In de tijd dat ik nog weleens bier dronk, was het Bokbier.

  9. Ard Mouwen /

    Leffe Blond

  10. Gijsbert Hardeman /

    Cola

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec