08
jul-2015

Jan van Schaffelaar (dag 8)

header-GelderseStreken
Ik doe de gordijnen open. Het is een regenachtige dag en het ziet er niet naar uit dat het beter gaat worden. Ik ben niet van suiker, dus ik trek mijn regenkleding aan en ga ervoor!

Fietsen

Dag 8_003 Dag 8_024 copy

Er is behalve het fietsen geen activiteit vandaag, dus ik doe wat navraag op Twitter naar leuke dingen die ik in de omgeving kan doen. De meeste tips komen uit Ede, maar de route wordt last-minute gewijzigd, dus dat bezoekje houden jullie in Ede van mij tegoed!

Wel ga ik langs bij de Bertil Rebel van de Gemeente Barneveld. Hij heeft een mooi verhaal voor mij:

Het tragische lot van Jan van Schaffelaar in Barneveld

“Rond 1400 hadden de Kabeljauwen en Hoeken (ze vochten om de macht) ruzie en werd de bisschop van Utrecht verdreven. De Hoeken hadden er nu de macht, maar de bevolking had honger. Daarom brachten Kabeljauwse huursoldaten voedsel naar de stad. Jan van Schaffelaar was daar één van. Hij trad op als leider van een groep soldaten.

Halverwege de tocht kwamen ze de Hoeken tegen. Dat werd natuurlijk schieten, dus ze zochten snel bescherming achter de muren van de Barneveldse toren. Best wel dom, want nu zaten ze in de val! Jan en zijn leger van 20 man konden nu geen kant meer op.

Het leek een uitzichtloze situatie… Totdat de Hoeken met een voorstel kwamen: Als de mannen hun leider Jan van de toren zouden gooien, dan zouden ze vrijuit gaan. Jan raapte al zijn moed bij elkaar en sprong zelf van de toren om het leven van zijn mannen te redden. Een heldendaad.”

Hij is nu de held van Barneveld en er zijn dan ook straten en zelfs een kasteel naar hem vernoemd. Kasteel de Schaffelaar wordt gebuikt voor veel activiteiten die (vooral in de zomer, maar ook in de winter) in Barneveld te doen zijn, zoals een Oud Veluwse Markt met een braderie, oude ambachten en historische optochten en een internationaal (lucht-)ballonfiesta.

Dag 8_077

Drijfnat kom ik aan op mijn eindbestemming: Boutique Hotel Sterrenberg. Een prachtig vormgegeven hotel met een ontzettend fijne kamer. En een bad! Lekker om de vermoeide spieren hier even te ontspannen. Ik ben weer helemaal opgeladen voor morgen.

Dag 8_073

Dit artikel maakt onderdeel uit van de campagne 5000 Kilometer door de Gelderse Streken.

0

 likes / 7 Comments
Share this post:
 1. Marian Brongers /

  Mooi.

 2. Bram Wendels /

  Als jochie van 10 ben ik ooit getuigen geweest van t naspelen van dit verhaal met t springen van Jan er bij geloof ik…
  Was begin jaren 70..
  Doen ze dat nog steeds?

  • Evert Zwarts /

   Dat was dicky Beer die er vanaf sprong, heeft later met alle grote filmsterren (Hollywood) en films de stunts gedaan

 3. Jeanet Boon /

  Tegenover de kerk stond(????(het hele grote huis van mijn opa Jan van Maren. Hij was makelaar. Nijn moeder is daar ook geboren.. Een hele bekende en mooie plek voo mij!

 4. Annemarie Gehner /

  Heerlijk even bijkomen! Geniet ervan! Morgen weer goed weer!

 5. Ernst Paul Niessen /

  Jan van Schaffelaar was een ruiter in dienst van de bisschoppelijke troepen van hertog Jan II van Kleef tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. De laatsten hadden volgens de kronieken de toren van Barneveld ingenomen. De Hoeken belegerden de toren en dwongen Van Schaffelaar te springen om het aanbod van de Kabeljauwse overgave af te dwingen. Hij toonde zich edelmoedig en sprong. Hij overleefde de val, maar werd alsnog doodgeslagen.

 6. Marielle Van De Kraats Stitselaar /

  Ik woon in barneveld hihi

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec