20
sep-2015

De Romeinen in Nijmegen (dag 82)

header-GelderseStreken
Het Valkhof ligt hoog boven de oevers van de Waal en is daarmee een strategische plek. Je bent er veilig voor overstromingen en je kunt er ver over de omliggende landerijen uitkijken. De Romeinen hadden dat al snel gezien en stichtten er hun eerste Nederlandse stad: Noviomagus, oftewel Nijmegen.

De Romeinen in Nijmegen

De Romeinen waren niet alleen rare jongens (volgens Asterix & Obelix) maar ook slimme jongens. Ze brachten de nieuwste technieken naar het land van de “barbaren” en civiliseerden onze gebieden ten zuiden van de Waal (en verderop de Nederrijn). Ze bouwden er aquaducten om schoon drinkwater over te vervoeren, prachtige gebouwen, fonteinen en badhuizen. Alle informatie werd door deze bureaucraten bijgehouden en ze maakten zelfs landkaarten. Daarop stond natuurlijk de hoofdstad Rome centraal!

In en rondom Het Valkhof in Nijmegen vind je nog veel sporen van de vroegere Romeinse aanwezigheid en je kunt er zelfs een wandeltocht langs de ruïnes maken. Museum Het Valkhof heeft nu een speciale tentoonstelling over de technieken die de Romeinen gebruikten om steden te bouwen. Je mag een heleboel dingen zelf uitproberen, zoals het leggen van een mozaïekvloer of het bouwen van een aquaduct. Je probeert er zelf uit of het hijsen van blokken het makkelijkst gaat met een enkele of dubbele katrol of je belegert een stad met een katapult.

Dag 82 053

De Romeinen waren slimme jongens en we mogen blij zijn dat ze ons zoveel nieuwe technieken hebben geleerd. Kijk maar eens naar die analoge klok die aan de muur hangt, staan daar niet toevallig Romeinse cijfers op?

Dit artikel maakt onderdeel uit van de campagne 5000 Kilometer door de Gelderse Streken.

0

 likes / 14 Comments
Share this post:
  1. Ab Ramshorst /

    Mirre wat zie ji veel onderweg nooit geweten dat ons Gelderland zo mooi en groot is heb weer genoten van je mooie foto’s voor aankomende week fijne en gezonde kilometers gewenst

  2. Dick Nes /

    Gezellige hoek van Nijmegen ken het alleen van de vierdaagse dan is er veel theater en muziek. Voor deze week veel leuke en vooral droge kilometers.

  3. Diny Huisintveld /

    Wat een mooie foto, we hebben in april vanuit Berg en Dal de omgeving van Nijmegen gefietst Lent Beuningen Gennep Mook Malden Groesbeek het was super. Morgen wordt het weer een prima fietsdag we hebben vrij en nemen het er een dag van we gaan fietsen in de grensstreek Aalten Winterswijk Groenlo. Jij ook veel fiets plezier.

  4. Theo Rutten /

    Mirre heb je het orginele grafsteen nog gezien van Marcus mallias?

    • 5000km Gelderse streken /

      In Herwen bedoel je? Nog niet!

    • Theo Rutten /

      Nee bedoel de originele op valkenhof, van Herwen heb ik je foto gestuurd in pb

  5. Mia Hogewind Coonen /

    Ik moet hier beslist eens naartoe!

  6. Ernst Paul Niessen /

    Novio Magus betekende letterlijk ‘nieuwe markt’, namelijk het (veld)kampement van de Romeinen langs de Waal. Het oude kampement was verlaten door garnizoenen die elders moesten ingezet worden.

  7. Mieke Broens /

    Morgen wandel ik 20 km in Groene Hart rond Gouda…een mooie week allemaal….

  8. Marianne Wiggers /

    Ik hb er als Ernems meisje zo’n 20 jaar gewerkt en het is een gezellige stad, maar ja ik ben voor Vitesse dat snap je wel!

  9. Marijke Siebbeles /

    wat een mooie foto.

  10. Ellen En Leon Tebbe /

    en geeneens geen blikjes

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec