25
sep-2015

Nachtsafari in Burgers’ Zoo (dag 87)

header-GelderseStreken
Het is nacht. Bij de ingang van Burgers’ Zoo verzamelt zich een klein groepje van tien mensen die onder leiding van biologe Constance de jungle in mogen. We stappen door de muur van warmte heen naar binnen en hebben onze nachtkijkers niet nodig om de Antilliaanse fluitkikkers op te merken. Wat een lawaai maken ze!

Nachtsafari in Burgers’ Zoo

Onze eerste uitdaging is een zeekoe. We turen door de nachtkijkers, maar zien niks. Daar heeft Constance nog een trucje voor. We kunnen namelijk op de kijker het infra-rood aan zetten en dan zien we ineens véél méér! Een capibara is al snel gespot en ook de zeekoe komt langzaam langs drijven.

De mensen die vanavond mee zijn, komen regelmatig in Burgers’ Zoo en dat maakt het nou juist zo leuk. ‘s Nachts zie je hele andere dingen dan overdag, bijvoorbeeld de aardvarkens die actief zijn. Ze scharrelen de hele tijd rond. Constance vertelt dat ze, net als het feestaardvarken dat op een plein in Arnhem staat, graag op hun rug liggen. Boven ons maken twee vleerhonden luidruchtig ruzie om hun territorium.

Van de jungle gaan we naar de oceaan. Mini-zeesterretjes van een paar millimeter kleven aan het raam vast. “Zodra ze meer dan zes armen hebben, gaan ze zichzelf splitsen.” zegt Constance “Zo worden het er steeds meer!”. Verderop zien we een paar koraalduivels zwemmen, die zich als een soort stofzuigers door de zee heen bewegen. Ze eten namelijk alles.

Bij de haaien brandt licht. Ze blijven 24 uur per dag zwemmen om hun kieuwen te ventileren. Je ziet vissen sowieso niet slapen zoals wij dat doen. Ze blijven altijd – ook in hun rustfase – alert. “Het licht is om de kleine vissen te beschermen.” zegt Constance, “Haaien jagen namelijk met hun neus, maar vissen gebruiken hun ogen om gevaar te detecteren. Zo kunnen ze die haai makkelijker aan zien komen.”
Het is wel duidelijk dat over elk dier is nagedacht; in welk ecosysteem en met welke soorten kunnen ze het beste overleven?

nachtsafari

Tot slot lopen we onder een glazen tunnel door terwijl we gigantische pijlstaartroggen over ons heen zien zwemmen. Een magisch gezicht.

In het donker fiets ik terug naar huis, dwars door het Zijpendaalse bos. Het is aardedonker en ik hoor twee uilen naar elkaar roepen. Wat zou zich nog meer schuilhouden in dit donkere woud?

Dit artikel maakt onderdeel uit van de campagne 5000 Kilometer door de Gelderse Streken.

0

 likes / 21 Comments
Share this post:
 1. Diny Huisintveld /

  In Emmen maar Burgers Zoo is ook zeer de moeite waard en Artis natuurlijk zo knus midden in de stad.

 2. Dick Nes /

  Emmen en Artis vindt ik de moeite zeker waard . Amersfoort is ook leuk.

 3. Gerda Lammers /

  Dierenpark in Rhenen Ouwehands Dierenpark een bijna wekelijks bezoek brengen we daar aan. BAMBOO BILL in het theater de zeeleeuwenshow Elepraten . Prachtig

 4. Robert Robbertsen /

  Burgers Zoo

 5. Marianne Wiggers /

  Ja, ik vind Emmen dan na Burgers wel de mooiste. Eerlijk gezegd: verder heb ik geen dierentuinen bezocht.

 6. Marijke Siebbeles /

  super!

 7. Nicole Meeuwsen /

  GaiaZOO in Limburg, Apenheul in Apeldoorn, Safaripark Beekse Bergen..

 8. Heidi Eitjes /

  Burgers Zoo maar Erlebniswelt in Gelsenkirchen (Duitsland) is ook zeer de moeite waard net zoals Duisburg zoo

 9. Annegeer Rombouts /

  …..Burgers zoo….!

 10. Henri Achterkamp /

  Ook Burgers Zoo

 11. Mia Hogewind Coonen /

  Mirre dat is nou echt iets voor jou!!!

 12. Liesbeth Olivieira /

  ik heb meer mooie dierentuinen die ik mooi vind waar ik ben geweest en dat zijn onder andere amersfoort burgers zoo arnhem en emmen

 13. Richard Vander Laan-toebes /

  dan toch echt emmen dierenpark ,

 14. Lies van den Top /

  Toch wel Rhenen

 15. Wilma Beskers /

  Tsavo East en Tsavo West. In Kenya.

  • 5000km Gelderse streken /

   Is dat een nationaal park?

  • Wilma Beskers /

   Ja dat is het. Het is al van de koloniale tijd, in 1963 werd Kenia zelfstandig. We zijn er 2x geweest in 2000 en in 2009. Schoonzus woont al meer dan 40 jaar in Mombasa.

 16. Trees Overhein /

  Onze dierentuin in Amersfoort! *trots op*

 17. Els Hoekstra /

  Le parc des Felins een dierentuin in Frankrijk waar ze alleen katten hebben en mijn favoriete dier de zwarte panter. Wel leuk dat ik toevallig deze Facebook pagina tegen kwam. Ik was ook mee naar de nacht safari samen met mijn vriend ;).

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec