Danum Valley is de mooiste plek op aarde. Onder het groene bladerdak van Borneo is een wirwar van takken en lianen, waartussen zich heel veel dieren verschuilen. We hebben in de jungle van Borneo al heel veel dieren gezien: Apen zoals orang oetans en gibbons, slangen en kleurrijke vogels. Het moge duidelijk zijn: Danum Valley Borneo is een paradijs voor natuurliefhebbers.

Danum Valley Borneo 196 Danum Valley Borneo 327

Een groep vogelaars begroet ons in het onderzoekscentrum in Danum Valley. Híer zijn we samen alleen; omringd door een oeroud woud met eigenaardige bewoners. De vogelaars hebben de allerbeste kijkers en fototoestellen bij zich en vertellen ons honderduit over wat ze allemaal al hebben gezien, zoals grijze langoer-apen. Terwijl hij zijn beschrijving doet, wijs ik naar een boom achter hem en zeg: “Zoals die daar?” De Australiër draait zich vliegensvlug om en rent naar zijn tas om zijn verrekijker te pakken, terwijl ik denk: ‘Makkelijk, dat spotten van dieren, dat kan ik ook!’

Danum Valley Field Center

Danum Valley 303 Danum Valley Field Center 339

Die avond slapen we in twee lange blokhutten waarin ruimte is voor wel honderd mannen en honderd vrouwen. De slaapzalen zijn gescheiden en omdat de oerwoud-onderzoekers op vakantie zijn, heb ik de hele blokhut voor mij alleen. Als ik naar het toiletgebouw loop, sta ik plotseling stil. “Hey guys!” roep ik naar de mannenslaapzaal “Come over here!”. Vóór mij op de grond liggen twee grote zwarte neushoornkevers.
We zijn inmiddels zodanig gewend geraakt aan het vinden van bijzondere dieren, dat de jongens altijd hun fototoestel bij zich dragen – voor het geval dàt.

Danum Valley 291 Danum Valley 255 Danum Valley 280

Orang Oetan Borneo

Voor Orang Oetans is Danum Valley in Borneo de perfecte plek en het was eigenlijk de grootste reden dat we hiernaartoe wilden. Toch moet je geluk hebben om een orang oetan te spotten en het is ons tot op heden nog niet gelukt.

’s Ochtends vroeg zitten we aan het ontbijt. We zijn gewekt door een ochtendorkest van geluiden uit de jungle. Ik kan daar enorm van genieten! Op de veranda genieten we van verse broodjes. De kok komt naar buiten gelopen met een kan verse koffie. “Guys…” zegt hij. We stoppen met praten en kijken hem vol verwachting aan “I think you should turn around now.” We draaien ons om en – ik zweer het! – nog geen twee meter bij ons vandaan hangt een orang oetan in de boom!

Danum Valley Orang Oetan Borneo

Net als wij geniet hij van zijn ontbijt, namelijk verse lychees die aan de boom hangen. Hij kijkt naar ons, maar eet ongestoord verder terwijl wij hem vastleggen op de gevoelige plaat. WAUW!!

Baden in het regenwoud van Danum Valley

Danum Valley 260 Danum Valley 192

In de middag nemen we een duik in de rivier. Wauw, dit is echt de allermooiste badplaats ter wereld! We genieten van het verkoelende water, de jungle en de geluiden om ons heen en prijzen onszelf gelukkig.
Dan kruipt er verderop een varaan in het water. Het is tijd voor ons om plaats te maken voor de natuur.

N.B.: Palmolie

Toen we uit de jungle van Danum Valley kwamen, reden we van Lahad Datu per bus naar de hoofdstad Kota Kinablu. Onderweg zagen we, kilometers lang, alléén maar palmolie plantages. Ik heb gehuild in de bus. De olie die wij dagelijks gebruiken in onze crèmes en koekjes, zorgt ervoor dat al dit bos verdwijnt. Dat alle diersoorten die daarin leven verdwijnen, misschien wel voorgoed. Het is dus noodzaak om bos aan te planten en minder te kappen.

Ons volgende Borneo-avontuur is snorkelen bij Sipadan Island.
Lees verder over backpacken op Borneo.

Zin om deze reis te maken? Hier kun je boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

5 Comments

Write A Comment