12
jan-2016

Whitsunday eilanden: 3-daagse boottocht

Whitsunday eilanden header

De Whitsunday eilanden zijn een paradijselijke eilandengroep aan de oostkust van Australië en maken onderdeel uit van het Great Barrier Reef. Tijdens een avontuurlijke driedaagse zeiltocht vanuit Airlie Beach varen we langs de Whitsunday eilanden en gaan we snorkelen, duiken en blijven we slapen op de boot. Ook is hier één van de mooiste stranden ter wereld: Whitehaven Beach.

Zeilen langs de Whitsunday eilanden in Australië

Joelend zitten we op de voorplecht van de PowerPlay. Het water spat hoog op zodra de catamaran met een klap op de golven slaat. De boot wordt behoorlijk heen en weer geslingerd en we vinden het fantastich! “Oh look, a birdfish!” roept Jerome. Vliegende vissen maken zich snel uit de vinnen zodra wij met een rotgang aan komen varen.

Whitsunday eilanden 004

Irukandji

We maken een driedaagse boottocht naar de Whitsunday eilanden. Hier vind je Australië’s allermooiste strand (Whitehaven Beach) met pijn-aan-je-ogen wit zand en turquoiseblauwe zee, maar dat komt morgen pas. Na een paar uur zonnen op het voordek gooien we het anker uit om te snorkelen. Zodra we klaarstaan om erin te springen roept Polly: “Wait a minute guys, you have to wear a stingersuit!” Dit pak draag je om jezelf te beschermen tegen de nare steken van kwallen die aan de oppervlakte zwemmen en ook tegen de levensgevaarlijke Irukandji, een kwal ter grootte van je duimnagel die lange tentakels heeft. Het is het meest giftige dier ter wereld en één enkele steek kan dodelijk zijn. Wie in het water springt zonder stingersuit, moet een lepel (smerige) vegemite eten als straf. Die smaak zal onze vriend Jean Francois waarschijnlijk nooit weer vergeten!

Whitsunday eilanden 003

Een sprookje onder water

Door een snorkel ademen is in het begin altijd even wennen, maar al snel glijden we als ervaren snorkelaars door het water. Hoe verder ik van de boot af zwem, hoe hoger het kleurrijke koraal zich opstapelt. Het lijkt hier wel een Australisch onderwatersprookje met al dat paars, groen, en rood in verschillende vormen, waar gestippelde en gestreepte vissen tussendoor zwemmen. Het geluid van geknaag blijkt een groep papegaaivissen te zijn die zich tegoed doen aan een feestmaal van koraal.

Whitsunday eilanden

Na het snorkelen schotelt Polly ook ons een feestmaal voor en tijdens het eten praat iedereen door elkaar om te vertellen wat we allemaal hebben gezien tijdens het snorkelen. Ik zag twee knalgele vissen, een zeester en zelfs een schildpad!

Whitsunday eilanden 006

Australische nachten

Terwijl de zon ondergaat SUPpen we in de baai tussen de Whitsunday eilanden en we drinken goedkope wijn in de jacuzzi op het voordek. Nu is het echt helemaal donker. Het is bijzonder om te zien dat de sterrenhemel hier zo anders is! De Magellaanse wolken en het Zuiderkruis zijn bij ons bijvoorbeeld helemaal niet te zien, maar hier wel en af en toe zit er zelfs een vallende ster tussen. We wensen dat we nog veel van dit soort dagen mogen meemaken in Australië..

Schipper Damian heeft nog een verrassing voor ons in petto: Achterop de boot schijnt een helderblauw licht vanaf de boot het water in en daar komen veel kleine visjes op af. Die kleine visjes trekken steeds grotere vissen aan en zelfs inktvissen! De kleine rode beestjes spuiten zwarte inkt uit zodra ze opgejaagd worden door grotere vissen.
Ook zien we een Irukandji. Hij is inderdaad niet groter dan een duimnagel. Dat zo’n klein beestje zoveel schade aan kan richten is onbegrijpelijk.

Whitsunday eilanden Irukandji

Zodra we in bed liggen, worden we direct weer wakker geschud. “Dolphin!!” roept iemand zó hard dat de hele baai het kan horen. Het schip kantelt naar links omdat iedereen aan één kant over de reling hangt. Met een felle lamp schijnt Damian op de dolfijn. Het blijken er twee te zijn, want ze heeft een baby! Twee vinnen glijden kalm door het water en een half uur later zijn de “oohs” en “aahs” in de verder duistere nacht nog steeds te horen.

Whitehaven Beach

Om vóór de hitte en de andere groepen uit naar het beroemde Whitehaven Beach te gaan moeten we vroeg uit de veren. Vanaf het uitkijkpunt zien we een stralend wit strand omringd door een azuurblauwe zee. Wauw!

Whitsunday eilanden 007

Het zand van Whitehaven Beach is ontstaan door vulkanische activiteit en bestaat voor 98% uit spierwit silica (kiezelaarde). Het is uniek in de wereld en daarom staat er een boete van wel 10.000 dollar op het meenemen van zand!
In het water zien we een paar vissen zwemmen. “Vissen? Nee, dat zijn citroenhaaien!” zegt Polly. Het beestje van een halve meter lang wordt een paar minuten achterna gezeten door een handjevol onderwatercamera’s, totdat we afgeleid worden door iets interessanters: Pijlstaartroggen. Ze ‘vliegen’ sierlijk over de bodem van de baai.

Ik geniet elke seconde volop van deze dag en van de laatste glimp die we opvangen van de Whitsunday eilanden terwijl we terugzeilen naar de kust. “It was the best tour ever!” vertellen we Polly, die glundert van trots.

Whitsunday eilanden

Lees verder over Australië of over watersport.

Whitsunday eilanden 005

Whitsunday eilanden 008

Whitsunday eilanden 009

Whitsunday eilanden 010

Whitsunday eilanden 011

Whitsunday eilanden 012

0

 likes / 9 Comments
Share this post:
 1. Yvonne Boersma /

  Wat een verhaal, ik ben gewoon stinkend jaloers . Nee hoor, ik gun jullie dit van harte. En dank dat ik weer mee mag genieten

  • Mirre Op Reis /

   Graag gedaan Yvonne, en leuk dat je weer in mijn backpack zit! 😉

 2. Jitske Roos /

  Mega cool!

 3. Annemarie Gehner /

  Leuk op de iPad, ook raar !

 4. Mirre Op Reis /

  Een hele nieuwe manier van films kijken!

 5. Yvonne Voorhorst /

  Jammer… Op één of andere manier kan ik hem niet openen/zien. Zal het eens op de laptop proberen

 6. Ab Ramshorst /

  knap hoor een mooi idee

 7. Karlien De Bruijn /

  Onwijs gaaf zeg 😀

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec