De Death Road in Bolivia is de gevaarlijkste weg ter wereld. Tegenwoordig gaat het verkeer over een nieuwe weg en kun je op de Death Road mountainbiken. Dáár ben ik natuurlijk wel voor in! Dit is mijn reisverslag.

Om half 7 worden we opgehaald bij het hotel. Tijdens de daaropvolgende tocht van twee uur over slingerende bergwegen hebben we tijd om een beetje wakker te worden. We rijden de grote stad uit en daarna alleen nog maar omhoog. Overal waar we komen worden we aangestaard door lama’s.

Plotseling staat de bus stil. We staan midden tussen de besneeuwde bergtoppen de mountainbikes worden afgeladen. Wauw, at een omgeving! We staan op het punt om een nieuw avontuur te beginnen en ik heb nu al de tijd van mijn leven.

We krijgen veiligheidshesjes, een helm en handschoenen. Daarna kunnen we gaan. Ondanks de toch duidelijke instructies om voorzichtig te rijden, sjezen we als malloten de berg af. Nu we nog op het geasfalteerde gedeelte van de Death Road zijn kennen we geen angst en gaan we extra hard de scherpe haarspeldbochten door.

Levensgevaarlijk

Vorig jaar zag ik de Death Road in Bolivia op tv. Twee mannen vonden het een avontuurlijk idee om over deze weg van het hooggebergte naar de jungle te rijden. Ik vond ze knettergek. Je rijdt namelijk langs afgronden van ten minste 600 meter diep en het grootste probleem zijn de tegenliggers: Zodra jij in een autootje zit en er komt van de andere kant een vrachtwagen aan, dan ben jíj degene die opzij moet. En daar is dus geen plaats voor. De Death Road is namelijk nauwelijks breed genoeg voor twee auto’s, laat staan breed genoeg voor een auto én een vrachtwagen. Je gaat dus nèt wel òf nèt niet over het randje! Op deze manier kwamen er jaarlijks 200 tot 300 mensen om. Heftig!

Death Road Bolivia 002
Death Road Bolivia 001

Toen ik in La Paz aankwam, hoorde ik dat de oude Death Road in Bolivia al een paar jaar niet meer in gebruik is. Er is namelijk een nieuwe weg gebouwd. Op de oude weg worden nu avontuurlijke mountainbike-tochten georganiseerd. Ik was meteen verkocht. Het is namelijk een ontzettend mooie tocht en als er verder geen verkeer is, dan kan het toch niet zo gevaarlijk zijn?

MTB tour op de Death Road in Bolivia

In onze de groep zitten drie Fransen, twee Israëli’s, twee Denen, een Australiër en drie Boliviaanse gidsen. Het is super gezellig onderweg en we genieten enorm van elkaars aanwezigheid en van het adembenemende uitzicht. We zijn omgeven door hoge, groene bergen die aan Noorwegen doen denken, we fietsen onder watervallen door en langs diepe ravijnen. Wàt een landschap!

Death Road Bolivia 004

Na een uurtje fietsen over het asfalt gaan we over op de originele Death Road van Bolivia. Bij een kantoortje moeten we ons melden en een formulier ondertekenen. Nu gaat het pas echt gebeuren. Het landschap begint te veranderen. De temperatuur gaat omhoog en de vegetatie wordt rijker. Langzaamaan komen we van de besneeuwde toppen in de jungle terecht. Over de grindweg hangt een mysterieuze sfeer. Deze weg vereist oplettendheid. Een stuurfout kan je op deze Death Road je leven kosten.

De èchte Death Road in Bolivia

Ik heb gehoord van een stel dat over de Death Road fietste. De jongen nam al rijdend een foto van zijn vriendin en lette niet goed op. Zijn vriendin zag hem met camera en al van de berg af storten. Dat is de reden dat de gids voor ons filmt en wij onze handen aan het stuur moeten houden.
Toch rijden we veel te hard en als ik langs het randje rijd, dan kan ik het niet laten om even naar beneden te kijken. “WHOA!! Wat hoog!!” en ik wend mijn fiets snel weer richting de berg.

In vier uur tijd dalen we 3300 hoogtemeters af. De kick, de wind door mijn haren, modder in mijn gezicht, slippen met de mountainbike over de kleine steentjes, racen door watervallen, een hartverzakking van de duizelingwekkende afgrond vlak naast me, de bergen bedekt met sneeuw én met jungle… Alles is perfect nu. Met een remix van Michael Jackson’s “Speed Demon” in mijn hoofd race ik ervandoor.

Lees meer informatie en tips voor backpacken in Bolivia.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren