Het is zover, vanaf vandaag ga ik 8 dagen lang #HofHoppen in Hof van Twente. Ik bezoek diverse toeristische activiteiten in de plaatsen Delden, Goor, Diepenheim, Markelo, Hengevelde en Bentelo. Ik begin vandaag in het mooie Delden en ik ga op de mountainbike naar Kasteel Twickel en Museum No Hero. Vanavond slaap ik in een Bed&Breakfast. “Hop” je mee?

Je kunt mij 8 dagen lang ‘live’ volgen op Instagram Stories en op Twitter. Ook post ik dagelijks berichten op Facebook.

MTB ophalen bij La Strada Bikes in Delden

Na aankomst met de trein in Delden meld ik me bij La Strada Bikes en krijg ik deze stoere mountainbike een dagje mee. Hij heeft een heerlijk licht frame met daarop onderdelen van Shimano en dat merk komt me héél bekend voor (want dat zit ook op mijn eigen tourfiets. ?) Ik raak niet uitgepraat met de eigenaar, want je kunt hier je fiets op maat laten ontwerpen.

Website: https://lastrada-bikes.nl/
Adres: Langestraat 27 a, 7291 AA Delden

Kasteel Twickel in Delden

Ik neem de mountainbike mee naar kasteel Twickel, een klein stukje verderop. Dit landgoed werd gekocht door Herman van Twickelo, in 1347. Het huis dat erop stond, bouwde hij uit tot kasteel. Het kasteel wordt nog steeds bewoond en daarom is het maar beperkt toegankelijk. Wèl mag je tegen een kleine vergoeding wel rondlopen in de kleurrijke tuinen. Verder is er daarbuiten ook nog een groot landgoed waarin je kunt wandelen en fietsen.

Kasteel Twickel in Delden

Vogeltjes kwetteren in de bomen, een eekhoorn sprint naar een plek om zijn eikeltjes te verstoppen. Om mij heen zie ik een kleurenpracht van jewelste. De tuinen van Kasteel Twickel staan volop in de herfstkleuren. Dit is wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar ?

Het landgoed van Twickel strekt zich heel ver uit en omvat ook de huidige stad Delden. Sommige gebouwen, zoals Museum No Hero en Brasserie de Zwaan, maakten vroeger onderdeel uit van het kasteel en deden dienst als rentmeesterij (No Hero, het pand is 300 jaar oud) of als herberg (De Zwaan).

Website: https://twickel.nl/
Adres: Twickelerlaan 6, 7495 VG Ambt Delden

Lunch bij D-Licato in Delden

Bij lunchroom D-Licato word ik overweldigd door de hoeveelheid kazen, nootjes, wijnen en tapa’s. Ik heb trek gekregen en het water loopt me in de mond.

Website: https://www.d-licato.nl/
Adres: Langestraat 44B, 7491 AG, Delden

Eénmaal opgeladen, fiets ik verder naar Museum No Hero. Dit had ik net zo goed lopend kunnen doen, want alles is vlakbij in Delden.

Museum No Hero in Delden

Op 15 april dit jaar ging een heel bijzonder museum open: Museum No Hero. Het museum bevat de kunstcollectie van Hartman-eigenaar Geert Steinmeijer. Hij verzamelde dertig jaar lang kunst uit alle hoeken van de wereld en nu wil hij deze kunst graag aan iedereen tentoonstellen. In het museum vind je schilderijen en kunststukken van Nederlandse tot Amerikaanse en ook Chinese kunstenaars. Een zeer gevarieerde collectie dus!

“No Hero,” zeg ik “is wel een opvallende naam.” De toelichting komt van Moos, Kunsthistorica bij museum No Hero: “De naam gaat over de eigenaar. Hij wil zelf niet centraal staan in het museum, maar juist andere mensen laten genieten van de kunst.” Ze gaat verder: “Het doel is om mensen die hier langskomen er gelukkiger vandaan te laten komen.” De kunstcollectie is een startpunt van een dialoog. “Zo maken we de wereld een klein beetje beter.”

Een interactief museum

Het leuke aan dit museum is het feit dat alles interactief gemaakt is. Voor het museum werken 125 vrijwilligers, waarvan er altijd drie in het museum rondlopen. Door middel van een audiotour (er zijn er 4, 1 voor kinderen en drie met verschillende invalshoeken, ik koos ‘de filosoof’) krijg je aan de hand van de schilderijen en kunstvoorwerpen een aantal vragen voorgeschoteld en de vrijwilligers in het museum werpen zich dan ook op als discussiepartner.

Museum No Hero 001
Praten wordt aangemoedigd in dit museum, dus je hoeft hier absoluut niet stil te zijn.

Ik houd de podcatcher aan mijn oor. Aan de hand van een oude mythe over de verbondenheid tussen mannen en vrouwen wordt een diepe levensvraag gesteld. In dit geval: ‘Hoe zou het komen dat zoveel mensen graag door het leven gaan in paren?’

De volgende: Als dit schilderij een echte vertoning was en jij een personage uit dit schilderij zou zijn, welk personage zou je dan kiezen?

Museum No Hero 002

Het museum heeft sinds april al meer dan 10.000 bezoekers mogen verwelkomen en verwacht er nog volgend jaar nog veel meer, wanneer de nieuwe tentoonstelling “Women of Japan” er is. Er komen dan ook stukken in bruikleen uit andere musea. Ook hier willen de beheerders en vrijwilligers weer de dialoog stimuleren. “Zo willen we de wereld een beetje beter leren kennen.” zegt Moos.

Museum No Hero 003

In deze ruimte mag je schilderijen aanraken. Tenminste – niet de echte schilderijen, maar een remake die ernaast ligt. Zo krijg je toch nog een indruk van de structuur.

Het meest opvallende schilderij in deze ruimte is er ééntje met felle kleuren. De podcaster vertelt mij dat lichtinval en de kleur van de muur achter het schilderij heel veel invloed hebben op hoe je de kleuren ziet die op het schilderij zijn afgebeeld. “De kans is groot dat wij de kleuren anders zien dan toen de kunstenaar het maakte.” Ik maak een foto en realiseer me precies hetzelfde: De kleuren op de foto zijn niet exact dezelfde kleuren als die mijn hersenen bereiken.

Schilderijen en podcasts. Op deze manier wordt het wel een héél fascinerende zoektocht.

Wil je zelf Museum No Hero bezoeken? Laat mij dan in de comments weten waarom je hierheen wilt en met wie en maak kans op 2 vrijkaarten!

Website: https://museumnohero.nl/
Adres: Hengelosestraat 2/4, 7491 BR Delden

Brasserie De Zwaan in Delden

Het is alweer tijd om te dineren en ik fiets naar Brasserie de Zwaan. Alwéér een plek met een boeiend verhaal: “De Zwaan was vroeger een herberg en stond vlak buiten de stadspoort van Delden.” vertelt chefkok Benjamin mij. “Mensen die vroeger te laat aankwamen, bleven hier slapen, maar ook mensen uit de stad die ’s avonds nog even een drankje wilden doen, kwamen hiernaartoe. De schuur van De Zwaan stond namelijk binnen de stadspoorten en mensen konden na een avondje doorzakken via een geheime doorgang alsnog de stad in komen.”

Inmiddels is de Zwaan geen herberg meer, maar een chique brasserie met een topkok. Het (voor mij vegetarische) menu van vandaag bestaat uit:

Voor: Panacotta van geitenkaas, crèmeux van rode biet een krokantje van zuurdesem, zoetzure groentes, crème van pistache, gedecoreerd met avila.
Hoofd: creme van bataat (zoete aardappel), stamppotje met pompoenpitolie en hazelnoot, anijschampignons, spongecake van eekhoorntjesbrood, babymais gemarineerd met witte wijn en vandovan, kernhemkaas, gedroogde tomaatjes, beukenzwam, vinaigrette van balsamico.
Na: Hotstone van cheesecake ijs van cheesecake met aardbei erdoorheen, een chocolade-stuiterbal, witte chocolade-crème, roze schuim van marshmellow, chocolade-aarde, een krokantje van tuille met cacao, en takjes van zure appel en van atsina.

Op de foto’s lijken het kleine porties, maar reken maar dat het genoeg is. Dit alles wordt geserveerd met een amuse en een broodje vooraf, bijgerechten en bijpassende wijnen.

Chefkok Benjamin + team: Bedankt. Ik lik stiekem mijn vingers bij het eten af en heb hier verder helemaal niets meer aan toe te voegen. Ik geniet in stilte na van de maaltijd. Dus als je iets te vieren hebt of romantisch uit eten wilt met je geliefde, dan is dit de place to be in Delden.

Website: http://dezwaandelden.nl/brasserie/
Adres: Langestraat 2, 7491 AE Delden

B&B Den Soeten Inval in Delden

Peter en Marcel zijn de trotse eigenaren van Den Soeten Inval, en terecht. In deze gezellige B&B voel ik me meteen thuis. De kamer met tweepersoonsbed heeft een eigen badkamer en openslaande deuren naar de kleurrijke tuin. Kopjes koffie / thee en ontbijt worden geserveerd aan een lange stamtafel in de ruime bijkeuken, ook met uitzicht op de tuin. Wil je in de omgeving iets doen? Peter heeft alle informatie. Een perfecte uitvalsbasis dus voor uitjes in deze omgeving!

Website: http://www.soeteninval.nl/
Adres: Marktstraat 16, 7491AW Delden

Morgen ga ik naar een voorstelling bij de “Woeste Wieven” en neem ik een kijkje op de melkveeboerderij van Joke en Jan in Diepenheim. “Hop” je ook dan weer mee? 🙂 Klik hier voor het blog.

Dit blog kwam tot stand dankzij een samenwerking met HofMarketing.

(Visited 109 times, 14 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

  1. T. Meinderts Reply

    Interessant museum, Mirre.
    Als vegetariër loopt het water mij uit de mond bij het zien van het menu bij de Zwaan.

  2. Leuk stuk! Ben wel benieuwd geworden naar het museum. Leuk ook dat ze een kindertour hebben. Ik heb zelf kunstacademie gedaan en ging vroeger graag naar musea. Misschien is deze wel leuk voor mijn man en ik en de kids. (Vooral ook omdat je niet stil hoeft te zijn en ik ze graag nieuwe dingen laat ontdekken! ?)

Laat een reactie achter