Het Dickens Festijn in Deventer is een feest voor alle leeftijden. Ieder jaar met Kerstmis lopen in het centrum van Deventer de sprookjesfiguren van Charles Dickens rond. Een magisch festijn voor jong en oud.

Oliver Twist, A Christmas carol en David Copperfield zijn nog maar een paar van de vele verhalen die Charles Dickens in de 19e eeuw schreef. Zijn bekendste figuur is misschien wel de norse meneer Scrooge. Scrooge is een hebberige man die zijn hele leven alleen maar bezig is om meer geld te verzamelen. Vriendschap kent hij niet en hij doet tegen niemand aardig. Zelfs niet op Kerstavond…

Ons avontuur begint in de Walstraat, een schattig straatje met mooie oude huizen. Het is filelopen, maar daar trekken de acteurs zich niets van aan. Figuren zoals Barnaby en Magwitch lopen tegen de stroom in en laten zich van alle kanten fotograferen.

Dickens Festijn 010

Bij kraampjes worden handgemaakte spullen en glühwein verhandeld. Bedelaars vragen vanaf de straat om een duit. Verderop staan een paar jonge meisjes de was te doen.

Dickens Festijn 042 Dickens Festijn 064

Ineens komt Scooge aangelopen. Een norse man met een zwarte hoge hoed. Plotseling gaat een raam open en verschijnt er een geest die zegt: “Scrooge, Je geeft helemaal niets om je arme medemensen!” Scrooge trekt zich er niets van aan en loopt gewoon door.

In de Bergkerk zien we de grootste kerststal van Europa. In 6500 vierkante meter wordt het hele verhaal tot in detail verteld. Terwijl het kerstkindje ergens in Bethlehem geboren wordt, zitten mensen verderop te baden in een oase en staat in Jeruzalem iemand een kameel vooruit te duwen.

Dickens Festijn 085

Buiten zet het vrouwenkoor “Ding Dong Merrily On High” in en wenst iedereen een vrolijk kerstfeest.
Uiteindelijk ziet ook Scrooge in dat hij zich niet meer eenzaam hoeft te voelen door aardig tegen andere mensen te zijn. Hij betert zijn leven, geeft cadeautjes aan arme mensen en wordt zelfs uitgenodigd voor een kerstfeest!

Wil je het Dickens Festijn volgend jaar bezoeken? Zie www.dickensfestijn.nl.

Meer informatie over Deventer en andere stedentrips vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

4 Comments

  1. Het centrum van Deventer leent zich er helemaal voor. En tja met een betere mooiere Kerstboom op de Brink. Nadat de eerste massaal door de Deventernare was afgekeurd.

  2. donderdag kerstavond vieren bij de schoonouders van mijn dochter in Engelse stijl en 1e kerstdag met de rest van familie verzamelen bij dochter, schoonzoon en kleinzoon en gezellig samenzijn. Mooie kerstdagen Mirre!

    • Nee, eerst uitgebreid diner en als toetje een plumpudding die overgoten wordt met drank. Dan gaan alle lichten uit en wordt die aangestoken en het ligt als een steen op je maag, dus uit beleefdheid een heel klein stukje meeeten. 😛

Write A Comment