In Cuba gingen we vier weken lang backpacken. Het is een bijzonder land met heel veel mooie stadjes en oogverblindende stranden. Dit is mijn Cuba blog met alle hoogtepunten en bezienswaardigheden tijdens onze rondreis door Cuba.

Tip: Boek je vliegticket en bestel alvast een visum en een reisgids van Cuba. Ik heb ook een paklijst voor je samengesteld en een overzicht van de kosten van onze vakantie op Cuba.

Cuba blog header

Droomeiland Cuba

Hoefgetrappel klinkt in de straten van Havana. De paardenkar slingert van links naar rechts over de brede straten, alvorens in te voegen op de snelweg. Een vrouw hangt loom over het randje van haar balkon en kijkt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Alles is mogelijk in Cuba.

havana-cuba-autos-002 havana-cuba-autos-001

Typisch Cubaans

“Sientate” (ga zitten), zegt de eigenaresse van de casa (bed&breakfast). Ze is al in de tachtig en heeft het prachtige huis in Spaans-koloniale stijl geërfd van haar familie. We gaan zitten in de houten schommelstoelen in de voorkamer. Ter zake komen komt later wel, er is nu eerst uitgebreid tijd voor kennismaking.

casa-particular-cuba-341 cuba-casa-particular cuba-casa-particular-339
Een typische Casa Particular (Bed&Breakfast)

We hebben al snel geleerd om de tijd te nemen voor Cubanen. Die keer dat we naar Trinidad wilden bijvoorbeeld. De bus ging pas over drie uur en de taxi was te duur. Toen we een half uur later met een pizza op onze bus zaten te wachten, kwam de taxichauffeur naar ons toe. Hij had iets geregeld: Twee andere reizigers wilden ook naar Trinidad en met een volle taxi was het per persoon dezelfde prijs als de bus. Bovendien deed de taxi anderhalf uur korter over de rit.

cuba-auto-bijvullen
Halverwege wordt er even ‘getankt’

Het beste wat je kunt doen in de omgang met Cubanen is dat je de vraag bij hen dropt en vervolgens gaat zitten. Het lijkt alsof ze niet meer met jou bezig zijn, maar zonder dat je het door hebt wordt er van alles geregeld en ineens is de oplossing daar.

Een dag later checken we weer uit bij de casa. “Sientate”, zegt oma. We gaan zitten, betalen haar voor de kamer en ze belt voor ons naar het treinstation om te vragen naar de treintijden. Als dat geregeld is, gaat oma weer terug naar haar bezigheden in de keuken. We bijten op onze tong om niet naar de paspoorten te vragen. Ze is het toch niet vergeten?
Minuten gaan voorbij. Na tien ervan kijk ik Steven aan; zal ik het dan toch maar vragen? Ik trek mijn mond open en precies op dat moment komt oma’s zoon met een brede grijns binnenlopen “Los pasaportes?”. “Sí!” zeggen wij. We krijgen een hele dikke Cubaanse knuffel en gaan op weg.

De Cubaanse hoofdstad Havana

We kijken onze ogen uit naar al die “museumstukken”, zoals we de Cubaanse auto’s in Havana noemen. Alle kleuren en vormen komen voorbij en we kunnen niet wachten om zelf in één ervan te rijden! Gelukkig is vrijwel elke auto in Cuba zo mooi, dus het duurt niet lang voordat we een dergelijke taxi vinden.
Het dashboard van onze Chevrolet werkt niet meer, maar de 60 jaar oude cilindermotor doet het nog prima. Ronkend trekt hij op. De kuilen in de weg zijn niet zo goed voor de huidige staat van de auto, maar de banken veren mee dus wij zitten de komende twee uur goed.

auto-cuba cubaanse-auto

Buena Vista Social Club live in Havana

We zijn op weg naar een optreden van de beroemde “Buena Vista Social Club“. Twee van de oude leden doen nog mee en zijn inmiddels in de tachtig. Ze stammen nog uit de “Guantanamera” en “Chan Chan”-tijd. Het is een eer om hierbij aanwezig te mogen zijn.
In het Hooters-achtige restaurant wordt het massale aspect hiervan al snel duidelijk. Ze treden blijkbaar iedere avond op. Binnen zitten vrijwel alleen maar toeristen die van matig eten worden voorzien door schaars geklede dames. Ik kan alleen maar hopen dat de Buena Vista’s ons niet teleurstellen.
Maar tot onze grote verbazing spelen ze alsof het de eerste keer is! Omara Portuondo zingt de sterren van de hemel terwijl één van de jongere leden het publiek opzweept om mee te zingen en dansen. Zelfs de kok danst mee. Het werd een fantastische avond.

Baracoa: Het kleinste kikkertje en het kleinste vogeltje ter wereld

Op het oostpuntje van Cuba, bij Baracoa, staat het laatst overgebleven primaire regenwoud van Cuba. Het groene, bergachtige gebied geeft je het gevoel op een ander eiland beland te zijn. Tijdens een tocht door de omgeving worden we begeleid door gids Achilles, een enthousiaste Cubaan die al zijn kennis met ons wil delen. We rijden in een knalrode Chevrolet met verende banken naar een cacao-plantage, waar een vrouw ons het hele proces van chocolade-productie uitlegt en alles laat proeven. Het is heerlijk vergeleken bij de mierzoete, droge cakes die in de Cubaanse winkels liggen.

Cuba blog: Baracoa Cuba blog: Baracoa rode auto Cuba blog: Baracoa Steven boekje Cuba blog: Baracoa vogel

Als Achilles ons vraagt wat we vandaag het allerliefst willen zien, roepen wij in koor: De sapito en de zunzun!
De Sapito is een 0,8 centimeter groot kikkertje en was tot voor kort het kleinste kikkertje ter wereld (totdat ze drie jaar geleden een nog kleiner kikkertje vonden in Papoea Nieuw Guinea, die is een milimeter kleiner). De zunzun (of: zunzuncito) is een kolibrie en is met 5.5 centimeter de kleinste vogel ter wereld.
Achilles weet ze allebei te vinden en zelfs nog méér: Nestjes!! De vogeltjes op de linker foto zijn 5 dagen oud en de vogeltjes op de rechter foto zijn 15 dagen oud. Nog 5 dagen en dan vliegen ze uit.

Cuba blog Sapito, kleinste kikkertje ter wereld Cuba blog Zunzuncito, kleinste vogeltje ter wereld Cuba blog Zunzuncito

Het communisme in Cuba

Langs wegen, op gevels en zelfs bij het aanzetten van de staatstelevisie zie je leuzen van communistische leiders als Fidel, Raúl of Che Guevara, over de grandeur van het communisme. De Cubanen worden door de overheid in de gaten gehouden, dus je zult niet snel een negatief woord over ‘el comandante’ (Fidel) horen. En trouwens, als je weet hoeveel strijd de Cubanen hebben moeten voeren om onafhankelijk te worden van de Spanjaarden, Engelsen én de Amerikanen, dan begrijp je wel waarom ze respect voor die man hebben. Het leven onder zijn (nu zijn broer Raúl’s) leiding is niet makkelijk, maar wel stabiel. Wel laten ze voorzichtig doorschemeren dat ze hopen op verandering. Op het opheffen van het Amerikaanse embargo, zodat ze economisch gezien mee kunnen doen met de rest van de wereld, en op het versoepelen van de regels die door de regering worden opgelegd.

Cuba blog: Fidel en Raúl, leve de revolutie Cuba blog: Che Guevara, Hij gaf ons zijn voorbeeld en ideeën Cuba blog: boycott Cuba

In Cuba is aan alles een beetje tekort: Zeep, pennen, medicijnen en in sommige gebieden zelfs kleding. Landbouw en het vervoer van goederen gebeurt vaak nog met een ossen- of paardenkar.

Cuba blog: Koeienkar Baracoa Cuba blog: paardenkar Trinidad Cuba blog: paardenkar verkeersbord

Het embargo begint zo langzamerhand te voelen als een klas vol met kinderen, waarvan Cuba de enige is die uit de toon valt en daarom al 55 jaar lang gepest wordt. De Cubanen zijn slim, want de educatie in het land is goed. En toch hebben wij mensen ontmoet zoals Soraya. Zij is geschoold als dokter en werkte in het ziekenhuis om kankerpatiënten te behandelen. Ze vertelde dat ze nog steeds het liefst zieke mensen wil helpen, maar nu werkt ze fulltime in een casa particular (bed&breakfast) om in het levensonderhoud van haarzelf en haar ouders te kunnen voorzien. Als dokter verdiende ze 20 euro per maand.

De prachtige Viñales vallei

Cuba blog: Paardrijden Vinales Cuba blog: Auto Vinales Cuba blog: Vinales huis tabak

Viñales is één van de mooiste plekken op Cuba, vlakbij de hoofdstad Havana. Er komen veel toeristen op af en dat merk je aan het goede humeur van de inwoners. Ze willen je alles vertellen over de lokale tabaksvelden, je kunt er paardrijden tussen de schitterende heuvels van de Viñales-vallei en er is een leuk uitgaansleven.
Lees verder over Viñales.

Het strand van Santa Lucía

Banner SantaLucia

Santa Lucía is wat lastiger te bereiken, maar hier heb je het strand helemaal voor jezelf. Er zijn een paar all-inclusive hotels, waar ook werkelijk àlles all-inclusive is. Er is een prachtig wit strand en er zijn kleurrijke koraalriffen. Wij gingen snorkelen in Santa Lucía. en dat was een geweldige ervaring!

Feesten in Santiago de Cuba

Wij kwamen mede naar Cuba om te feesten, maar niets bleek minder waar. Het is winter (januari) en iedere keer als we harde muziek horen, gaan we eropaf, maar is er niemand. Bij navraag de volgende dag is het antwoord steevast: “Ik vond het te koud om naar het feest te gaan.” Wie in januari naar Cuba komt om te feesten, die komt dus bedrogen uit. Desondanks genieten we enorm van de muziek. Vooral in oude stadscentra zoals die van Havana, Trinidad en Santiago de Cuba strijkt in bijna ieder café wel een band neer.

Cuba blog: Santiago de Cuba Cuba blog: Santiago de Cuba santiago-de-cuba-jongens-bij-krantenstalletje Cuba blog: Santiago de Cuba café

We lopen door Santiago de Cuba, de tweede hoofdstad van Cuba. Het is er wat ruiger en viezer dan in Havana, maar het is een charmante stad met vrolijke mensen. Bovendien is dit de stad waar Fidel Castro woont. Op een prikbord van een tweedehands-boekwinkeltje hangt een interview van een student met “el comandante”. Het is hem duidelijk een eer dat hij Fidel mag ontmoeten.
In een prachtig oud koffiehuisje hangen schilderijen met afbeeldingen van koffieplantages. De regio is trots op de kwaliteit van het zwarte goedje dat hier in de bergen groeit. Achterin het café draait een man sigaren voor de verkoop. Een tandenloze man met bierdopjes op zijn kleding en een superblij gezicht staat op en zingt spontaan een lied. Dit is het. We hebben het ware Cuba gevonden.

Met Aero Gaviota vliegen we terug naar Havana. Het propellor vliegtuigje heeft ruimte voor ongeveer 30 mensen. Mijn rugleuning kan niet omhoog en halverwege begint de nooddeur naast mij te piepen. Een schijnbaar willekeurige man staat op en slaat er een paar keer hard tegenaan. Ik doe mijn stoelriem vast en kijk hem aan met een blik van “Ben je gèk?!”. Alles is mogelijk in Cuba. Het piepje stopt en we landen, na een prachtige vlucht met uitzicht op heel Cuba, veilig in Havana.

Praktische tips voor Cuba

Het is ongeveer 10 uur vliegen naar Cuba. Vliegtickets kosten zo’n 500 euro retour. Vergelijk vliegtickets op Skyscanner. Ik maakte ook een overzicht van onze kosten voor een vakantie naar Cuba.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Cuba
Bol.com – bestel de reisgids van Cuba
Paklijst Cuba – wat neem je mee?
Baja Bikes – Havana fietstour boeken of huur een fiets in Havana

Lees ook de andere artikelen over Cuba
Lees verder over Backpacken in Cuba, Viñales, Trinidad, Baracoa en Cubaanse auto’s.
Reistips en een paklijst voor Cuba.

Vond je dit Cuba blog leuk en heb je nog opmerkingen of vragen? Dan hoor ik graag van je via de reacties hieronder!

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

17 Comments

 1. Hi Mirre 🙂 Leuk artikel! it was nice to meet you @ Cuba 😀 xx

 2. Ja, als ik echt mobiel zou zijn, dan zou ik heel graag naar Cuba gaan en daar live de prachtige salsamuziek gaan beluisteren en er natuurlijk ook op dansen. Want stilzitten lukt niet met die heerlijke muziek.

 3. Leuk verslag! Wij hebben in 2005 bijna dezelfde route gereden met een huurauto, en ik herken veel foto’s. We willen zeker nog een keer terug naar dit heerlijke eiland.

 4. Hey Mirre, zit je momenteel ook op cuba? ik zou graag in contact komen met iemand die daar woont of werkt voor een tv-programma. alvast bedankt voor je reactie! Julia

  • Hi Julia! Nee, ik zit op dit moment niet op Cuba. Wat voor iemand zoek je precies?

 5. Cuba, werkelijkwaar een prachtig land. Ik vond dit een van de mooiste reizen die ik tot nu toe heb mogen maken. Het is aan te raden om snel een kijkje te nemen, aangezien Amerika het land hoogstwaarschijnlijk totaal gaat veranderen!

 6. Hoi mirre!

  Wat een leuke en handige blog! In juni ga ik voor twee weken naar Cuba en we zijn bezig een autoroute uit te stippelen. Ik vroeg me af hoe je de vlucht met aerogaviota geregeld hebt. Pas daar of vanuit Nederland? Ik krijg het via de site nl niet voor elkaar. Ik ben ook wel benieuwd hoeveel je kwijt bent voor bij een retourtje Santiago – Havana. Ik las op je blog dat het voor vegetariers prima te doen is, nu ben je een van de weinige die dat zegt. En ik ben toch een beetje bang dat ik een hele koffer met eiwit producten mee moet nemen :’) of is het echt goed te doen?

  Groetjes!

  • Hallo Dewi, de binnenlandse vlucht hebben we een dag van tevoren geboekt bij een kantoortje in Baracoa. Voor vegetariërs is het echt wel goed te doen hoor. Als je bij mensen thuis logeert en eet, dan kunnen ze van alles voor je klaarmaken. Groetjes en goede reis!

Write A Comment