Vanuit wellness hotel Djurönäset in Zweden kun je pleziertochtjes maken met een echte duikboot! Op slechts een uurtje rijden van Stockholm zink je in de duikboot tot wel 24 meter diep naar de bodem van de eilandengroep. Een bijzondere ervaring.

In de avond ontmoeten we Lasse, een Zweed die ons mee gaat nemen op een tocht in zijn duikboot. De boot zelf ligt in een klein haventje en hij ziet er precies zo uit als een duikboot eruit hoort te zien: Ovaal en met een kijker erbovenop.

Duikboot Zweden 002b

Er kunnen maar drie mensen tegelijk in duikboot. Het zicht is deze ochtend goed, want het heeft vannacht niet gestormd of geregend. Bootsman Lasse straalt van oor tot oor. Hij bestuurt de boot als een Nintendo en hij lijkt net Kuifje, die met zijn speelgoedboot naar de zeebodem duikt voor een geheime missie.

Duikboot Zweden 001

“The Russian threat is very real.” zegt Lasse, dus dat van die geheime missie klopt eigenlijk wel. Soms mag hij tijdens een kat-en-muisspelletje met het Zweedse leger meedoen. Dan moet hij de duikboot verstoppen of van A naar B varen en dan moet het leger proberen om hem te vinden.

Het kost ons wel 3,5 minuut om onder te duiken naar de bodem van Zweden, maar het voelt alsof het veel sneller gaat. Onderweg vertelt Lasse van alles over de duikboot. Hij heeft hem kunnen kopen van een bedrijf dat ook robots maakt. “I sent them Christmas cards for five years.” vertelt hij. Alles om aan die duikboot te komen… Na vijf jaar ging het bedrijf failliet en mocht Lasse de duikboot hebben.

Duikboot Zweden 003

Binnenin is het nèt groot genoeg voor ons drieën. Je kunt in de duikboot zitten, maar wij liggen op onze buik voor een raampje. We zien rotsen begroeid met mos en we zien één vis langszwemmen. Het uitzicht is niet spectaculair, maar het hele idee dat je in een duikboot zit maakt alles de moeite waard.

Voor- en achterin de duikboot zit een watertank die ervoor zorgt dat we stijgen of dalen. “Het verschil tussen drijven en zinken is ongeveer een liter water” zegt Lasse. We gaan omhoog om daarna nog een ‘snelle afdaling’ te maken. We moeten ons schrap zetten wanneer de duikboot scheef naar beneden zakt en in minder dan een halve minuut zitten we weer op de zeebodem. Het lijkt wel een achtbaan!

Even later staan we weer op de kant en kijken we hoe Kuifje met zijn nieuwe passagiers naar in diepte verdwijnt.
Óp naar een nieuw avontuur!

Meer weten of boeken? Bekijk de website. Prijzen vanaf 100 euro.
Lees verder over Zweden.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

3 Comments

  1. Ow help, ik word al claustrofobisch als ik deze foto zie, haha… 1 keer geprobeerd in een “droogstaande” duikboot te gaan, maar was voor mij geen succes 🙂

Write A Comment