Op 1 juli 2017 vertrok de Tour de France vanuit Düsseldorf. We gingen een weekendje naar Düsseldorf om te kijken of deze Duitse stad al klaar was voor dit enorme evenement. Aan het einde fietsten we een deel van de eerste etappe met Tour de France directeur Christian Prudhomme én een deel van de tweede etappe door de natuurgebieden rondom Düsseldorf.

Düsseldorf maakt zich op voor de Tour de France

Düsseldorf is eigenlijk veel dichterbij dan je denkt. Met de ICE ben je vanuit Amsterdam al binnen 2,5 uur in het centrum van Düsseldorf. We checken in in het gezellige Me and All hotel, een goede plek om hiervandaan de stad te ontdekken waar over 100 dagen de Tour de France start.


Ons startpunt is het pop-up café Vélo dat tijdens de Tour fungeert als hub. Binnen hangt het vol met fietsen, afbeeldingen van de Tour de France en met knap uitgewerkte kunstwerken in fietswielen. Hier krijgen we een introductie van het weekend: Vandaag zullen we meer te weten komen over de stad, en morgen zullen we de directeur van de Tour de France, Christian Prudhomme, ontmoeten en een stukje met hem meefietsen.

Düsseldorf’s Altstadt

Verrassing! Düsseldorf blijkt helemaal geen industriële stad te zijn (tot zover mijn vooroordelen). Het heeft juist een heel gezellig centrum aan een prachtige rivier. De zon schijnt fel dit weekend, dus iedereen is buiten. Een wandeling of picknicken aan het water. Vliegeren, wandelen, fietsen. Ik word er helemaal relaxed van.

Het oude gedeelte van Düsseldorf kun je het makkelijkst te voet verkennen. Aan het water staat een oude kasteeltoren, de Schlossturm. Het is een overblijfsel van het kasteel dat in 1882 afbrandde. In de toren zit het Maritiem museum en bovenin kun je lunchen of dineren met geweldig uitzicht over de Rijn en de stad Düsseldorf.


Het centrale plein van Düsseldorf is het centrum van de Tour de France.

ALTBIER SAFARI

Overal in Düsseldorf merk je de liefde voor bier. Van de biertafels die buiten staan wordt gretig gebruik gemaakt door jong en oud. En terecht!

Door de grote hoeveelheid cafés in Düsseldorf zie je bijna de stad niet meer. Er zijn hier 5 brouwerijen en wel 160 bars. “Dit wordt ook wel de langste bar ter wereld genoemd” grapt onze gids. Hij neemt ons mee op een Albier-safari. Altbier is een traditioneel gebrouwen biersoort dat kenmerkend is voor de stad Düsseldorf. Het is wat mij betreft niet te versmaden: Een amberkleurig bier dat te vergelijken is met Palm of De Koninck.

Christian Prudhomme en de Tour de France

’s Avonds worden we toegesproken door de grote baas van de Tour de France, Christian Prudhomme. Met een biertje in de hand vertelt hij vol enthousiasme over zijn treinrit hiernaartoe: De binnenkant van de coupé was beschilderd met de route van de Tour de France.

Het lijkt erop dat de band tussen Frankrijk en Duitsland met deze Tour de France hersteld wordt. Duitsland zond de afgelopen jaren de Tour de France niet uit vanwege de vele dopingschandalen. Het afgelopen jaar werd echter geen enkele wielrenner op doping betrapt en daarom besloot de Duitse zender ARD het spektakel dus gewoon weer uit te zenden.


Prudhomme en de burgemeester van Düsseldorf bij het aftelbord.
Over minder dan 100 dagen begint de Tour de France hier in Düsseldorf.

Vandaag de dag zijn de Fransen te gast in deze mooie Duitse stad, maar dat is niet altijd zo geweest. Zo’n 200 jaar geleden haalden de Düsseldorfers Napoleon nog vriendelijk binnen, niet wetende dat hij kwam om de stad over te nemen. Dit jaar verwacht Düsseldorf zo’n 1 miljoen mensen in de stad om de wielrenners toe te juichen, waaronder natuurlijk een hoop Fransen…

Kunst in Düsseldorf

Düsseldorf is met 700.000 inwoners net iets kleiner dan Amsterdam. Dankzij twee universiteiten waaronder een kunstopleiding zijn er 32.000 studenten (die met dit mooie weer vooral aan het water te vinden zijn). Die studenten maken van Düsseldorf een kunststad. Overal en nergens zijn kunstgalerijen en vinden theater- en muziekoptredens plaats.

Spinnenweb in K21

In de K21, een voormalig regeringsgebouw, zijn bijvoorbeeld verschillende kunstruimtes ingericht. In één ervan hangt het vol met echte spinnenwebben die de vorm hebben van een bol of een hele grote mat. De kunstenaar raakte erdoor geïnspireerd en hing in de nok van het gebouw, op 31 meter hoogte, een enorm ijzeren spinnenweb. Eénieder die zich erin waagt, merkt meteen de synergie van een spinnenweb, want begint iemand aan de andere kant te bewegen, dan voel je dat gelijk.

Eerst kijken we nog angstig naar beneden terwijl we ons vastklampen aan het net, maar al gauw ‘bouncen’ we als spinnen heen en weer. Dit is leuk!

Museumnacht in Düsseldorf

Vanavond is het Museumnacht en dat is feestelijker dan het klinkt. Het gaat er niet alleen om dat alle musea hun deuren openen, maar bezaaid door de hele stad openen ook kunstgalerijen hun deuren; er zijn muziekoptredens, lekkere hapjes, een bmx-wedstrijd en zelfs een collectie Pixar-filmpjes.

Me and all hotel

We slapen vannacht in het Me and All hotel. Het hotel in de Japanse wijk ‘Little Tokyo’ heeft de Japanse stijl omarmd en dat is vooral te zien aan de regendouche die, net als in een Japans huis, naast het raam gesitueerd is zodat je ’s ochtends badend in het licht wakker wordt. Er is een zacht bed en een tv met Netflix en voor wie nog even dóór wil: Op de hoogste verdieping kun je met uitzicht over Düsseldorf luisteren naar muziek of lezingen.

Fietsen: Etappe 1 Tour de France [1 juli 2017]

Samen met Christian Prudhomme en een hele optocht aan wielerfanaten fietsen we een stukje van de eerste etappe van de Tour de France. Dit is een individuele tijdrit van 13 kilometer die draait om het behalen van de eerste gele trui. De route loopt vanuit het centrum over de brug, langs de rivier en over een andere brug terug.

Aan de oever van de rivier grazen schaapjes op het gras. Het is hier een stuk gemoedelijker dan aan de drukke overkant en het geeft me een beetje het eiland-gevoel. Gek eigenlijk, om hier zo’n oase te vinden, vooral als je bedenkt dat als je een cirkel van 50 kilometer om Düsseldorf trekt, er wel 5 miljoen (!) mensen in dit gebied wonen.

Fietsen rondom Düsseldorf: Etappe 2 Tour de France [2 juli 2017]

Met de mannen van Schicke Mütze fietsen we ook een deel van de tweede etappe, die meer uit het centrum ligt. Dankzij alle stoplichten duurt het best wel even voordat we het centrum uit zijn, maar na een half uur begint het al groener te worden. We komen in een heuvelachtig gebied met gras- en graanvelden. De zon schijnt fel en de vogels fluiten. Het is hier bijna idyllisch te noemen.

We fietsen niet exact dezelfde route van de Tour de France, want die gaat over de grote wegen die daarvoor speciaal afgezet worden. In plaats daarvan kruisen we de etappe een aantal keer en maken we vooral kennis met de omgeving met karakteristieke huizen aan smalle kronkelende wegen en een visvijver waar het hele dorp zich lijkt te verzamelen.

We fietsen 48 kilometer en na mijn winterstop is dat een pittige kluif. Ik ben sowieso al niet echt heuvels gewend, dus dat is een extra uitdaging. Gelukkig hangt er een goede sfeer in de groep en halen we allemaal ons einddoel: Een uitgebreide lunch bovenin de Schlossturm.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

6 Comments

  1. Leuk te lezen had een totaal ander beeld voor ogen van Düsseldorf heb altijd gedacht dat het een grote industrie was

Write A Comment