In de zomer huurden we een camper en reisden we een week lang dwars door Frankrijk. We hebben voornamelijk de westkust gezien en het binnenland op de route langs Parijs. We parkeerden onze camper bij lokale boeren en aan de kust, we dronken wijn en aten geitenkaas, ontmoetten vrolijke Fransen en beklommen het hoogste duin van Europa.

De camper ophalen

We huren onze camper particulier, dus we halen deze op in Vinkel (Brabant). De enthousiaste eigenaar legt ons alles uit over de camper. Het is ideaal voor ons, want we zijn lang en het voeteneind van het bed kun je uitschuiven waardoor het bed lang genoeg is. Het is verder een schakelauto, maar daar zijn we wel aan gewend. On y va!

Inpaklijst nodig? Bekijk deze paklijst voor een camper vakantie!

Camperen bij de boer

In de bus ligt een boekje van France Passion. Hiervoor betaal je 30 euro per jaar en dan mag je bij boeren en huizen gratis op hun terrein logeren. In ruil daarvoor is het de bedoeling dat je iets koopt in het winkeltje, maar dat vinden wij geen probleem aangezien het regelmatig om zelfgemaakte wijn, kaas of sapjes gaat!

We hebben ons iets verkeken op de afstand. Bovendien hadden we geen rekening gehouden met wegopbrekingen en files. Die zijn er helaas veelvuldig in Frankrijk! Tegen zonsondergang komen we aan op een prachtig landgoed bij een statig huis in Osmoy-Saint-Valerie. In het winkeltje koop ik geitenkaas en versgeperst appelsap. We koken een maaltijd en installeren ons aan een tafeltje voor de camper. Het is heerlijk om een verrijdbaar huis bij je te hebben!

We maken nog een mooie avondwandeling bij zonsondergang, over een oud treinspoor dat nu een fietspad geworden is, en dan kruipen we onze camper in.

Dag 2: Dwars door Frankrijk, met de camper naar het zuiden

We waren eigenlijk van plan om naar het wereldberoemde Mont Saint-Michel te gaan, maar het regent pijpestelen. Daarom besluiten we om zo ver mogelijk af te zakken naar het zuiden van Frankrijk.

Er zijn weer ontzettend veel files en dure tolwegen. Bovendien is rijden met een camper niet goedkoop omdat deze veel benzine slurpt. Op pad gaan met een camper is dus niet helemaal gratis, maar als je de tijd neemt kun je wel de tolwegen vermijden. Wij kunnen dat niet doen, want we hebben maar een week vakantie.

We rijden flink door tot aan Meschers-sur-Gironde, waar we de camper neerzetten op camping Le Ribes. Op loopafstand is een bezienswaardigheid, namelijk Grottes du Régulus. Hier zijn huizen uitgehouwen uit de rotsen, vooral bij zonsondergang een mooi gezicht!

Dag 3: Naar de wijnregio

Met de veerboot steken we over van Royan naar Bac du Verdon-sur-Mer. We krijgen een beetje het gevoel dat we onderweg zijn naar een Nederlands waddeneiland, want zo ziet de punt van het schiereiland eruit: zanderig. Het nodigt uit tot een pauze aan het water. Alhoewel het water nog koud is, wagen sommige mensen toch een frisse duik.

Via het boekje van France Passion gaan we naarstig op zoek naar een wijnboer, want nu we in de buurt van Bordeaux zijn, moeten we daar natuurlijk wel gebruik van maken! Dat wordt Chateau Pierre de Montignac (laat je niet verwarren door het woord chateau, wat in dit geval een normaal gebouw is). We zetten de camper neer met uitzicht op de wijnranken. De wijnboer nodigt ons uit voor een rondleiding met proeverij, waarna we natuurlijk geacht worden om een flesje wijn mee te nemen. Helemaal niet erg! De wijn gaat dezelfde avond nog op.

Dag 4: Dune du Pyla

Ik zal je mijn geheime tip vertellen: Als je op Google Maps ‘bezienswaardigheden’ intypt, dan krijg je een heleboel op de kaart te zien, met beoordelingen erbij. Ik ga altijd uit van de hoogste beoordelingen, en baseer daarop ons reisplan. De volgende stop is dus Dune du Pyla. Ik heb het ooit een keer op Instagram gezien en nu toevallig weer op de kaart. Het duin krijgt bijna 5 sterren, dus daar moeten we heen!

We rijden dankzij Google Maps het grootste deel van de file voorbij. Op zo’n warme dag wil iedereen naar deze bezienswaardigheid! We rijden dwars door de naaldbossen over hobbelige wegen. Een hele ervaring. Het lijkt net een sprookjesbos dus ik vraag mij hardop af wanneer de Grote Boze Wolf uit de bosjes zal springen.

Dune du Pyla is met 102 meter het hoogste duin van Europa en zodra je erlangs rijdt moet je nog opletten om je ogen op de weg te houden. Wat een indrukwekkend gezicht! Op het enorme duin loopt een rij piepkleine poppetjes. Ik kan niet wachten totdat ik één van die poppetjes ben en helemaal over het omringende land en de zee kan uitkijken.

Op de kaart vinden we een gratis camperplaats in het bos. Onder de naaldbomen staat het he-le-maal vol met campers. Het lijkt er wel een festival! We weten nog net een plekje te vinden en pakken gelijk onze spullen om naar het duin te lopen. Het eerste stuk lopen we over het strand, want dat is vlak. Ook lekker om nog even een duik te nemen! We drogen toch vanzelf weer op. Bij de voet van het duin aangekomen, lopen we gelijk maar door naar boven. Het is een enorme klim, maar zó leuk om te zien hoe iedereen hiervan geniet! Rollend, rennend, paraglidend of zandsurfend komen de mensen weer naar beneden. Het is één groot feest.

Eénmaal bovenaan genieten we van het uitzicht en dan rollen we weer naar beneden. Tijd om een hapje te koken, kennis te maken met onze buren en te genieten van het festivalsfeertje op de camperplaats.

Dag 5: Naar Biganos

We rijden een kort stukje naar Biganos, waar we de camper neerzetten op camping Le Marache Vacances. Het is de perfecte uitvalsbasis voor onze kajaktrip morgen. Bovendien heeft de camping een zwembad en zelfs een bubbelbad (!) omgeven door bamboe en Buddha-beelden. We wachten geen seconde en springen erin. Het is puur genieten om met deze hoge temperaturen in de schaduw in een (niet te warm) bubbelbad te liggen.

’s Avonds bakken we pannenkoeken en spelen we spelletjes bij de camper (tip: de leukste spelletjes voor op reis). We vullen de watertank en laden de stroom op. Dit is de ideale plaats om onszelf en de camper bij te tanken en op te laden, hier op het verste punt van onze reis!

Dag 6: Kajakken op de Leyre

We hebben ons per e-mail aangemeld bij Courant d’Eyre en we ontmoeten de anderen op een parkeerplaats in Biganos. Van daaruit worden we met de bus naar de bovenloop van de rivier gebracht, waar de kajaks voor ons klaarliggen. We stappen in een 2-persoons en ondanks dat het een rustige rivier is, genieten we ons suf. De rivier wordt omringd door bomen dus alles wat we zien is groen en bruin (van de rivier). Achter elke bocht is een strandje (vaak al bezet door andere kajakkers). Zodra we iemand zien in slow-motion omslaan en zijn vrienden stukgaan van het lachen, kunnen we zelf ons lachen ook niet meer inhouden!

Na de kajaktrip rijden we met de bus een heel stuk naar het noorden, want overmorgen moeten we de camper alweer inleveren!

We rijden naar Chateau Nitray (dit keer een echt kasteel), waar we mogen staan met onze France Passion-kaart. Er zijn een paar andere camperaars op het zonnige veldje naast het kasteel. Alweer een toplocatie! De beheerder is nergens te bekennen, dus we kunnen geen wijn halen in de winkel. Wel kunnen we vanaf de binnenplaats het kasteel bekijken en genieten we van een prachtige zonsondergang.

Dag 7: Geitenkaas

Je kunt mij niet blijer krijgen dan met geiten en met geitenkaas. Daarom móesten we nog een tussenstop maken bij een geitenboerderij. We kiezen voor Chèvrerie Des Sabotiers in Mecquignies en dat is precies de goede keuze. Een aardige Fransman wijst ons de camperplaats, naast een weitje (modderpoel) met nieuwsgierige varkens. Iets daarachter staat een stal vol met de leukste geiten. Ik kijk mijn ogen uit.

’s Avonds gaan we naar de boer toe om te vragen of wij kaas van hem kunnen kopen. Een mevrouw komt aangelopen met een dienblad vol met diverse soorten geitenkaas en wij kiezen er drie uit.. todat ze zegt dat het een tientje kost, dan besluiten we de andere kaasjes ook maar mee te nemen!

Ons contant geld is op, dus we vragen of we kunnen pinnen, maar daar moeten ze om lachen: “Jullie komen uit een andere eeuw!” zeggen ze (we verstaan overigens geen Frans, maar we vangen wat woorden op en met gebarentaal komen we een heel eind). Gelukkig heeft de boer wel een boekje om overschrijvingen mee te doen, waarvan ik zijn rekeningnummer kan aflezen en alsnog de betaling kan doen. De boer kijkt niet meer om, hij vertrouwt erop dat het goedkomt. Wat een heerlijk relaxte mensen zijn dit!

Dag 8: Terug naar Nederland

Via België rijden we terug naar Nederland, waar we met pijn in het hart de camper weer inleveren.

Onze ervaring

Het was eigenlijk iets te ver om in een week tijd naar Zuid-Frankrijk te rijden, maar we hebben ontzettend genoten! Vooral van onze France Passion kaart waarmee we bij verschillende boeren konden logeren en lokale producten konden uitproberen. En natuurlijk van de activiteiten bij Dune du Pyla en het kajakken op de Leyre. Deze ervaring zullen we nooit meer vergeten!

Ik zou graag nog een keer naar Frankrijk willen met de camper, maar dan zou ik er meer tijd voor nemen en de volgende keer gaan we door de oostelijke helft van Frankrijk richting de bergen in het zuiden. Natuurlijk wel weer met dezelfde camper én camperen bij de boer!

Route

Dit was onze route (klik op de kaart voor een linkje):

Bekijk onze route op Google Maps: https://goo.gl/maps/fAJyycswogZHp6Te6
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment