15
nov-2015

1exBackpacken-header
Ga je voor de eerste keer backpacken? Ik maakte mijn eerste verre reis toen ik 18 was. Dit is hoe ik het heb aangepakt.
Ben je op zoek naar praktische tips? Lees dan: Backpacken voor Beginners.

Eerste keer backpacken

Ik was 18 jaar en mijn eerste backpackreis ging naar Costa Rica. Ik zou er een half jaar verblijven om een talencursus en vrijwilligerswerk te doen en wat rond te reizen. Het verliep echter heel anders..

Geld sparen

Ik kwam net van de middelbare school en wilde graag een tijdje naar het buitenland. Naar welk buitenland, dat wist ik nog niet, maar dat ik ervoor moest sparen stond vast.

Een jaar lang werkte ik bij Blokker voor €3,20 per uur. Destijds vond ik de 400 euro per maand op mijn rekening wel veel, maar achteraf lijkt het een hongerloontje. In plaats van het geplande half jaar, moest ik wel een jaar sparen! Ein-de-lijk kon ik weg. Ik boekte een ticket naar Costa Rica.

Inpakken voor mijn eerste backpackreis

Het inpakken ging best voorspoedig. Alles paste in één grote rugzak, plus een klein rugzakje. Top!
Totdat mijn moeder een kijkje kwam nemen en toch echt vond dat ik een verbanddoos en wat reisboeken en nog heel veel andere spullen mee moest nemen. Uiteindelijk ging er een extra koffer mee.

Het vertrek

Na het afscheidsfeest had ik nog maar weinig tijd om te slapen. We moesten al vroeg weg naar Schiphol, waar ik uitgezwaaid werd door mijn familie en beste vrienden. Met enige weemoed keek ik om toen ik door de douane liep, maar toen kwam het gevoel: FREEDOM!!!

Talencursus in Costa Rica

Ik werd opgehaald van het vliegveld in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Een taxi bracht me naar de talenschool in de Orosí vallei. Via talenschool Montaña Linda kreeg ik een gastgezin toegewezen. Een CostaRicaans gezin met drie dochters. Ze spraken alleen maar Spaans, maar dat was juist goed voor mijn talenkennis. De volgende dag kreeg ik les.

‘s Avonds was het vaak feest in de Orosí vallei en op vrije dagen maakten we een fiets- of wandeltocht door de groene omgeving. Er wordt veel koffie verbouwd. Ik keek er mijn ogen uit en heb er uiteindelijk zelfs koffie leren drinken!

Rondreizen in Costa Rica

Van de andere backpackers kreeg ik verhalen te horen over Costa Rica. Hoe mooi het land is en wat ze allemaal al gedaan hadden. Na twee weken talencursus begon ik me te vervelen. Ik sprak (mede dankzij de lessen op de middelbare school) al genoeg Spaans om me te kunnen redden en werd nieuwsgierig naar andere delen van het land.

In de bus naar San José begon ik te twijfelen. Het was zo leuk geweest de afgelopen weken en waar zou ik nu weer terechtkomen? Afscheid nemen is altijd moeilijk, maar ik kwam al snel weer nieuwe leuke backpackers tegen.

Slapen in hostels

In het hostel in hoofdstad San José waren hangmatten, banken, gratis internet, goede muziek, en een gezellige sfeer. Iedere ochtend stond er een grote pan beslag in de keuken en stonden we gezellig met z’n allen pannenkoeken te bakken. Binnen twee dagen kende ik bijna iedereen die er rondliep!

Van vrijwilligerswerk is het niet meer gekomen. In plaats daarvan koos ik voor de vrijheid om rond te reizen en wat heb ik veel gezien! Na Costa Rica kwamen Panama, Nicaragua, Honduras, Guatemala en Mexico. Het was een avontuur om nooit weer te vergeten en het reisvirus heeft me daarna nooit weer losgelaten…

Backpacktips vind je hier.
Waar ging jouw eerste verre reis naartoe?

0

 likes / 13 Comments
Share this post:
 1. Wilma Beskers /

  Naar Kenia. Mombasa ad Indische Oceaan. Heerlijk

  • Mirre Op Reis /

   @Wilma Super 🙂 veel wilde dieren gezien daar?

  • Mirre Op Reis /

   @Wilma: Mazzelaar!

  • Mirre Op Reis /

   @Wilma: Het is verslavend 😉

  • Wilma Beskers /

   Ja the big five. East en West Tsavo en Masai Mara

  • Wilma Beskers /

   Als ik al je reizen lees en zie via foto’s ben jij ook een heerlijke vrije vogel. Leuk. 🙂

 2. Trees Overhein /

  Naar Israël, met een vriendin omdat joodse vrienden van haar gingen trouwen. Was fantastisch!

  • Mirre Op Reis /

   @Trees: Bijzonder! Zo’n feest maak je maar 1 keer mee!

 3. Marianne Wiggers /

  Veel plezier Mirre!

 4. Talitha Bots /

  Over vier jaar gaan wij naar Japan. Grote droom die uit komt, maar eerst sparen!

  • Mirre Op Reis /

   @Talitha: Ohh mooi! Ga je dan in de lente als de kersenbloesems in bloei staan?

  • Talitha Bots /

   Dat zouden we graag willen maar zitten aan de schoolvakanties vast

 5. Ard Mouwen /

  USA, er zouden nog meerdere verre bestemmingen volgen.

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec