Ik maakte mijn eerste verre reis toen ik 18 was en ik vond het fantastisch. Ibn Battuta zei ooit: “Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” De reis betekende het begin van mijn reisblog en ik inspireer hiermee graag anderen om óók de wereld te ontdekken. Want het verandert je kijk op de wereld en dat maakt je uiteindelijk tot een beter mens. Dus ga je voor de eerste keer backpacken? Wees niet bang en ga ervoor! Dit is hoe ik mijn eerste keer backpacken door Midden-Amerika heb aangepakt.

Zoek je praktische tips? Lees dan ook: Backpacken voor Beginners.

Mijn eerste keer backpacken

Costa Rica 008 Waterval Costa Rica 001 Zonsondergang

Ik was 18 jaar en toen ik voor dee eerste keer ging backpacken, ging ik naar Costa Rica, voornamelijk vanwege de mooie natuur. Het plan was om er een half jaar verblijven om een talencursus en vrijwilligerswerk te doen en daarna zou ik misschien wat tijd overhouden om rond te reizen. Het verliep echter heel anders..

Geld sparen

Ik kwam net van de middelbare school en wilde graag een tijdje naar het buitenland. Naar welk buitenland, dat wist ik nog niet, maar dat ik ervoor moest sparen stond vast.

Een jaar lang werkte ik bij Blokker voor €3,20 per uur. Destijds vond ik de 400 euro per maand op mijn rekening wel veel, maar achteraf lijkt het een hongerloontje. In plaats van het geplande half jaar, moest ik wel een jaar lang sparen! Ein-de-lijk kon ik weg. Ik boekte een ticket naar Costa Rica.

Natuurlijk vond ik het spannend, maar ik had er vooral heel erg veel zin in.

Inpakken voor mijn eerste keer backpacken

Het inpakken ging best voorspoedig. Alles paste in één grote rugzak, plus een klein rugzakje. Top! … Totdat mijn moeder een kijkje kwam nemen en toch echt vond dat ik een verbanddoos en wat reisboeken en nog heel veel andere spullen mee moest nemen. Uiteindelijk ging er een extra koffer mee.

Het vertrek

Na het afscheidsfeest dat ik voor mijn vrienden gaf, had ik nog maar weinig tijd om te slapen en ik deed bijna geen oog dicht van de spanning. We moesten al vroeg weg naar Schiphol, waar ik uitgezwaaid werd door mijn familie en mijn beste vriendin. Met enige weemoed keek ik om toen ik door de douane liep, maar toen kwam het gevoel: VRIJHEID!!!

Talencursus in Costa Rica

Ik had mijn eerste periode in Costa Rica goed gepland: Ik werd opgehaald van het vliegveld in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Een taxi bracht me naar de talenschool in de Orosí vallei. Via talenschool Montaña Linda kreeg ik een gastgezin toegewezen. Een Costa Ricaans gezin met drie dochters. Ze spraken alleen maar Spaans, maar dat was juist goed voor mijn talenkennis. De volgende dag kreeg ik voor het eerst Spaanse les.

Costa Rica 005 Groenvleugel ara Costa Rica 004 Gifkikker Costa Rica 002 Huizen jugnle

’s Avonds was het vaak feest in de Orosí vallei en op vrije dagen maakten we een fiets- of wandeltocht door de groene omgeving. Er wordt veel koffie verbouwd. Ik keek er mijn ogen uit en heb er uiteindelijk zelfs koffie leren drinken!

Rondreizen in Costa Rica

Van de andere backpackers kreeg ik verhalen te horen over Costa Rica. Over hoe mooi het land is en wat ze allemaal al gedaan hadden. Na twee weken talencursus begon ik me te vervelen. Ik sprak (mede dankzij de lessen op de middelbare school) al genoeg Spaans om me te kunnen redden en werd nieuwsgierig naar andere delen van het land.

In de bus naar San José begon ik te twijfelen. Het was zó leuk geweest de afgelopen weken en waar zou ik nu weer terechtkomen? Afscheid nemen is altijd moeilijk, maar ik kwam al snel weer nieuwe leuke backpackers tegen.

Slapen in hostels

In het hostel in hoofdstad San José waren hangmatten, banken, gratis internet, goede muziek, en een gezellige sfeer. Iedere ochtend stond er een grote pan beslag in de keuken en stonden we gezellig met z’n allen pannenkoeken te bakken. Binnen twee dagen kende ik bijna iedereen die er rondliep.

Costa Rica 006 Strand Costa Rica 007 Surfen

Van de backpackers kreeg ik heel veel tips voor plekken waar ik ècht naartoe moest. Van vulkanen tot stranden en jungle. Tips in Costa Rica, maar ook voor aangrenzende landen zoals Panama en Nicaragua…

Veiligheid als je voor de eerste keer gaat backpacken

Mijn moeder vond het niet zo leuk dat ik naar de buurlanden van Costa Rica ging, want ik had haar overtuigd dat Costa Rica een veilig land was en over de veiligheid in andere landen in Midden-Amerika was niet zoveel bekend.

Mijn eigen overtuiging is dat als het goed voelt en als de mensen om je heen zeggen dat het veilig is, dat dat meestal ook zo is. Vertrouw op je onderbuikgevoel en ga dus niet ’s avonds door een donker steegje lopen, maar als je ergens veel locals ziet dan zal het meestal wel goed zijn. Wel val je als backpacker snel op en ben je wat makkelijker het mikpunt van diefstal, dus pas ten alle tijde goed op je bagage.

Wil je meer tips, lees dan het blog “Alleen reizen” van Chantal.

Dat gezegd hebbende…

Maya Honduras 2 Maya Honduras 3 Roodvleugel ara Honduras 3

Van vrijwilligerswerk is tijdens die eerste keer backpacken dus niets meer gekomen. In plaats daarvan koos ik voor de vrijheid om rond te reizen en wat heb ik veel gezien..! Na Costa Rica bezocht ik Panama, Nicaragua, Honduras, Guatemala en Mexico. Het was een avontuur om nooit weer te vergeten en het reisvirus heeft me daarna nooit weer losgelaten…

Paklijst backpacken in de tropen

Lees ook mijn Backpacktips voor beginners.

Waar gaat of ging jouw eerste verre reis naartoe?

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

15 Reacties

Reageren