Het bergdorp Ellmau in Noord-Tirol ligt naast de mooiste bergketen van Oostenrijk, de Wilder Kaiser. We zijn hier in de zomer voor de Bergsportweek, een week waarin je allerlei bergsporten kunt uitproberen zoals klimmen, canyoning en mountainbiken.

Bergsportwoche Ellmau, Oostenrijk

Vanuit ons 4-sterrenhotel Kaiserblick hebben we fantastisch uitzicht op de bergtoppen. Ik heb een kamer op de hoek gekregen met een veranda eromheen. Het eerste wat ik doe is een stoel buiten zetten en genieten van de omgeving. Door die kale pieken lijkt het wel een beetje op de Dolomieten, een gebergte dat iets verder naar het zuiden ligt. Het is hier adembenemend mooi.

De Bergsportweek in Ellmau

Viktoria van het lokale toeristenbureau ontvangt ons met schnapps en een biertje. Na een lange autorit gaat dat er wel in! Ondertussen vertelt Viktoria ons over het programma voor deze week. De Bergsportweek in Ellmau is een jaarlijks terugkerend evenement in de zomer. Je krijgt de mogelijkheid om allerlei bergsporten te doen onder deskundige begeleiding. Deze week gaan we e-mountainbiken, een canyoning tour doen en klimmen.

Dag 1: Klimmen & Canyoning

Om 7 uur ben ik klaarwakker. Fijn! Ik heb nog anderhalf uur tot het ontbijt. Kan ik mooi even rustig mijn spullen inpakken voor het klimmen en de canyoning tour van vandaag. We worden om half 10 opgepikt door de gids en we rijden ongeveer een kwartiertje om op de juiste plek in de bergen te komen. We krijgen een tuigje en een helm aangereikt en lopen dan nog een stuk naar boven richting de klimwand. Er is een Via Ferrata (klimmen via ijzeren krammen in de muur), de mogelijkheid om te Abseilen en er is een Zipline.

Naast dat het gewoon leuk is om dit te doen, is het ook alvast een voorbereiding op de canyoning tour vanmiddag, waarbij we heel wat moeten abseilen van watervallen en waar we af en toe een via ferrata tegen zullen komen.

De groep die meedoet aan de Bergsportweek bestaat uit jonge, sportieve mensen. We zijn natuurtalenten. Als berggeiten klimmen we naar boven en we abseilen en ziplinen in rap tempo naar beneden. De laatste keer volgen we een klimparcours met wiebelende hangbruggen.

Om energie te verzamelen lunchen we aan een knalblauw meer. Er wordt goed voor ons gezorgd met broodjes met kaas (en vlees, voor de liefhebber) en een reep chocola. We zijn klaar voor de canyoning tour!

Canyoning

Een half uurtje rijden verderop is de kloof. We krijgen een wetsuit, een tuigje en een helm mee en lopen eerst een stukje richting de kloof. Vanaf een brug kunnen we in de diepte kijken en we zien een hele hoge waterval. Whooh… Zouden we daar vanaf gaan? Ik denk het wel, maar dat zal dan wel op het eind zijn, als we gewend zijn…

Bergsportwoche-Oostenrijkse-Alpen-Canyoning-005 Bergsportwoche-Oostenrijkse-Alpen-Canyoning-002.jpg

Een heftig begin

Die gedachte blijkt niet te kloppen. De waterval is ons startpunt! Help! Eén voor één worden we aan een touw abseilend naar beneden gelaten. Het valt allemaal best wel mee, als je niet teveel naar beneden kijkt. Bovendien zit je goed vast.
Het tweede stuk van deze waterval is echter iets heftiger. Je mag in het water springen als je wilt, maar je mag ook abseilend naar beneden. De helft is dapper genoeg om te springen en de andere helft gaat per touw. Alleen wat we niet hadden verwacht, was dat de gids ons halverwege los zou laten waardoor we alsnog met een plons in het ijskoude water terechtkwamen. Ik hap naar adem als een vis op het droge. En wat blijkt? Als je éénmaal beneden bent, dan kun je niet meer terug.

Zelf kan ik wel om dit soort dingen lachen, maar als je nog nooit aan canyoning hebt gedaan, dan is dit best wel heftig. Zeker omdat de gids geen goede begeleiding biedt voor beginners. Het is dus geen kloof om zonder eerdere canyoning ervaring te doen. (Tip: Canyoning in Slovenië was mijn eerste keer en dat was perfect voor een beginner).

Speeltuin voor volwassenen

Na het heftige begin is het net een speeltuin voor volwassenen. Er is een natuurlijke glijbaan en een stukje klimmen en weer een glijbaan en dan nog een waterval om vanaf te abseilen. Je kunt vooruit van een waterval af glijden, maar soms ook achteruit. We moeten allemaal erg hard lachen en ja, deze groep is zó ontzettend leuk…

Bergsportwoche-Oostenrijkse-Alpen-Canyoning-003 Bergsportwoche-Oostenrijkse-Alpen-Canyoning-004

Aan het einde van de kloof worstelen we ons uit onze wetsuits en rijden we naar huis voor een biertje bij de lokale pub in Ellmau. Er is een festival in het dorp vanavond en de straten staan vol met standjes met leuke snuisterijen, lekkere hapjes en natuurlijk schnapps. Een perfecte afsluiting van de eerste dag!

Dag 2: E-mountainbiken

Om 9 uur melden we ons bij het Bike Center en krijgen we een e-mountainbike en een helm. Onze gidsen van vandaag zijn de Oostenrijkse Florian en de Engelsman John, die hier al jaren woont en die het gebergte op zijn duimpje kent.

e-mountainbike tocht Oostenrijkse Alpen 050

De tocht begint over een asfaltweg door een golvend graslandschap met hier en daar een dorpje. Het is wel even wennen aan een e-mountainbike, want je krijgt een behoorlijke duw in de rug wanneer je de berg op gaat. Onderweg stoppen we een paar keer en geven de gidsen ons instructies over hoe we het beste op de mountainbike kunnen zitten / staan en hoe we de remmen moeten gebruiken. De mountainbikes hebben hele brede banden, waardoor je de stenen vrijwel niet voelt en je heel stabiel bent.

e-mountainbike tocht Oostenrijkse Alpen 006

Na het eerste beekje volgt een steile klim, maar dat gaat ons met die electrische aandrijving natuurlijk makkelijk af. We racen zo’n beetje die berg op en daarna gaan we er nog veel harder (ik tenminste) vanaf.

e-mountainbike tocht Oostenrijkse Alpen 029
e-mountainbike tocht Oostenrijkse Alpen

Bij een berghut maken we een tussenstop om apfelstrudel met slagroom te eten en heerlijk in het zonnetje te zitten. Dit laadt ons weer helemaal op voor het tweede deel van de rit. We fietsen eerst weer een stuk omhoog waarna we over asfalt met waanzinnige uitzichten en over spannende bospaadjes naar beneden zoeven.

e-mountainbike tocht Oostenrijkse Alpen 039

Bekijk onze fietsroute op Strava.

Dag 3: Ontbijt in de bergen

Om 9 uur haalt Viktoria ons op om in de bergen te ontbijten. Jammer genoeg is het super mistig vandaag, waardoor we het uitzicht wel kunnen vergeten. Wel is de berghut een warm en fijn plekje waar we van een heerlijk ontbijt kunnen genieten.

Ellmau Bergsportwoche ontbijt

Daarna zet Viktoria ons af bij de Rehbachklamm (ofwel: Rehbach-kloof), waar we helemaal doorheen wandelen. Dit is voor iedere leeftijd te doen (we kwamen zelfs een man van rond de 80 jaar tegen). Ondanks dat het regent, genieten we volop van de mooie groene kloof. Er zijn bruggetjes en halverwege staat een huisje waar je kunt lunchen en waar je de mogelijkheid hebt om een kampvuurtje te stoken. (waarom hebben we dit in Nederland niet?)

Kloof Oostenrijkse Alpen 089

Verderop is de Schleier Wasserfall. Hier is ook een wandeltocht van ongeveer een uur met een héél fijn hoogtepunt: Een prachtige waterval.

Schleier Wasserfall Ellmau
Bekijk onze wandelroute op Strava.

Viktoria brengt ons naar onze derde en laatste stop: Schnapps-tasting in een mooi houten huis op een verlaten plek. In het midden van de ruimte staat een grote koperen ketel en er is een bar met héél veel glaasjes. Verder werden we al verwacht door de gastheer: Hij heeft genoeg hapjes neergezet om een groep van vijftien mensen te voorzien! Er zijn verschillende soorten kaas, gevulde paprika’s, broodjes met smeerkaas en andere lekkernijen. Ik voel me net als in Asterix en Obelix, in dat laatste plaatje van elk stripboek waarop iedereen rondom het overvloedige avondmaal zit.

Schnapps tasting Bergsportwoche Ellmau

De schnapps gaan er goed in en de gin en de rum ook. We krijgen in totaal zes bodempjes en dat is genoeg om lood in de benen te voelen tijdens onze wandeltocht naar huis.

The End

Op mijn balkon geniet ik nog even van het waanzinnig mooie uitzicht en de herinneringen aan de activiteiten die we hebben gedaan. Wat is het hier ongelofelijk mooi en fijn. Wilder Kaiser, ik zal je missen. Ik hoop dat ik snel weer een zomer naar Ellmau zal terugkeren.

Ellmau Wilder Kaiser Bergsportwoche

Overnachten in Ellmau

Vanuit hotel Kaiserblick hadden we fantastisch uitzicht over de omringende bergen. Het is een luxe hotel met fijne kamers met een groot balkon, een panoramarestaurant en een heerlijk zwembad. Wat ons betreft was dit een perfecte uitvalsbasis voor activiteiten in de omgeving en de ideale plek om weer bij te komen van een inspannende dag!
Hotel Kaiserblick Ellmau

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – vergelijk vluchten naar Oostenrijk
Booking – vind de leukste hotels of logeer bij Hotel Kaiserblick
Paklijst – voor een actieve vakantie
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

Outdoor activiteiten in de buurt

Je kunt Ellmau bezoeken tijdens een roadtrip door Duitsland en Oostenrijk. Zoek je meer leuke outdoor activiteiten in de buurt? Ga dan eens wandelen bij de Königssee en volg de mooie wandelroute Watzmannhaus. Het Watzmannhaus is een grote berghut op de top van de Falzköpfl, die bereikt kan worden door een fantastische wandeling vanuit Schönau am Königssee.

Dit blog werd mogelijk gemaakt door Bergsportweek Wilder Kaiser. Veel dank aan Viktoria en haar team voor de organisatie.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

7 Comments

  1. Heerlijk zo, in de bergen! Ik zou ook zeker gaan canyoneeren. En mountainbiken is natuurlijk ook helemaal mijn ding 🙂

  2. Wat een heerlijke outdoor trip! Ik wil volgend jaar ook weer fijn de bergen in. Wij deden dat al eens in de Dolomieten en in Oostenrijk en ik wil heel graag weer fijn hiken daar!

  3. Wat een gave activiteiten en foto’s!

    Van je verhaal van die gids bij de waterval schrik ik een beetje. Wat een hork. Zo ga je toch niet met klanten om!?!

    • Ja, Jenny. Helemaal mee eens! Ik kan iedereen aanraden om te gaan canyoneeren, maar niet met zo’n gids!

Write A Comment