Empuriabrava-header

Iets ten noorden van Barcelona, vlakbij de Franse grens, liggen twee stadjes die van elkaar verschillen als dag en nacht. In Castelló d’Empúries worden jaarlijks Middeleeuwse feesten georganiseerd, terwijl Empuriabrava een nieuw tijdperk lijkt in te luiden.

De nieuwe stad: Empuriabrava

Het merkwaardige stadje Empuriabrava werd zo’n 40 jaar geleden uit de grond gestampt en is volledig gebouwd rondom het zeewater dat langs ieders huis stroomt. Met Romeinse standbeelden en bijzondere architectuur lijkt het net alsof je in een andere wereld bent gestapt…

Empuriabrava 010 Empuriabrava 009 Empuriabrava 007 Empuriabrava 006

Met een bootje varen we langs de huizen; de ene nog extravaganter dan de andere. Een deel ervan zijn vakantiehuizen. Het zou mij niets verbazen als hier enkele beroemdheden zouden wonen.

De oude stad: Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries was in de middeleeuwen provinciehoofdstad en werd geregeerd door een koning.

Empuriabrava 014 Empuriabrava 027 Empuriabrava 028 Empuriabrava 029

Kathedraal

De smalle straatjes met vorstelijke allure leiden in een soort labyrinth naar het middelpunt: Een enorme kathedraal. Als je in Barcelona bent geweest of er nog heen gaat, dan is dit gebouw een bezoekje waard. Het verhaal gaat namelijk dat het ontwerp van de Sagrada Familia gebaseerd is op het altaar dat in deze kerk staat. En inderdaad, de gelijkenis is enorm:

Empuriabrava 042 Empuriabrava 041

Kerker

Vlakbij de kathedraal staat een oude kerker. Hier is het niet moeilijk om voor te stellen hoe dieven en piraten werden binnengebracht. Het is net alsof ik in de “Pirates of the Caribbean” ben beland. Via een kleine stenen binnenplaats valt het licht zwak op de omliggende cellen. Op de muren staan streepjes voor het aantal dagen dat de gevangenen hier zaten. Ook zijn er afbeeldingen van boten, die symbool staan voor de vrijheid waar ze zo naar verlangden.

Empuriabrava 034 Empuriabrava 031 Empuriabrava 036 Empuriabrava 035

Landerijen

Buiten de kasteelmuren wordt het stadje omgeven door landerijen, die nu omgetoverd zijn tot een prachtig natuurgebied. In het midden vind je een oude fabriek waar je op kan en waarvandaan je mooi uitzicht hebt over de omgeving.

Empuriabrava 052 Empuriabrava 056 Empuriabrava 053 Empuriabrava 057

Middeleeuws festival

Jaarlijks wordt in deze stad het Terra de Trobadors festival gehouden. Dan gaat iedereen verkleed over straat en zijn er middeleeuwse markten en spelen.

De mysterieuze sfeer van deze stad heeft me gegrepen en ik denk erover om in september naar het festival te gaan. Hoe bijzonder zal het zijn als het verleden hier letterlijk tot leven komt?

Empuriabrava 003

Empuriabrava 005

Empuriabrava 017

Empuriabrava 039

Empuriabrava 040

Empuriabrava 045

Empuriabrava 038

Empuriabrava 044

Empuriabrava 030

Empuriabrava 026

Empuriabrava 015

Empuriabrava 024

Empuriabrava 025

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Sandra /

    Wat is dat bijzonder zeg! Ik wist helemaal niet dat daar zo’n nieuwe stad is geboUwd. Super leuk! Ik ben er over twee weken misschien in de buurt, dus wie weet neem ik er ook nog wel een kijkJe.

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec