Iets ten noorden van Barcelona, vlakbij de Franse grens, liggen twee stadjes die van elkaar verschillen als dag en nacht. In Castelló d’Empúries worden jaarlijks Middeleeuwse feesten georganiseerd, terwijl Empuriabrava een nieuw tijdperk lijkt in te luiden.

De nieuwe stad: Empuriabrava

Het merkwaardige stadje Empuriabrava werd zo’n 40 jaar geleden uit de grond gestampt en is volledig gebouwd rondom het zeewater dat langs ieders huis stroomt. Met Romeinse standbeelden en bijzondere architectuur lijkt het net alsof je in een andere wereld bent gestapt…

Met een bootje varen we langs de huizen; de ene nog extravaganter dan de andere. Een deel ervan zijn vakantiehuizen. Het zou mij niets verbazen als hier enkele beroemdheden zouden wonen.

Lunch

De oude stad: Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries was in de middeleeuwen provinciehoofdstad en werd geregeerd door een koning.

Kathedraal

De smalle straatjes met vorstelijke allure leiden in een soort labyrinth naar het middelpunt: Een enorme kathedraal. Als je in Barcelona bent geweest of er nog heen gaat, dan is dit gebouw een bezoekje waard. Het verhaal gaat namelijk dat het ontwerp van de Sagrada Familia gebaseerd is op het altaar dat in deze kerk staat. En inderdaad, de gelijkenis is enorm:

Kerker

Vlakbij de kathedraal staat een oude kerker. Hier is het niet moeilijk om voor te stellen hoe dieven en piraten werden binnengebracht. Het is net alsof ik in de “Pirates of the Caribbean” ben beland. Via een kleine stenen binnenplaats valt het licht zwak op de omliggende cellen. Op de muren staan streepjes voor het aantal dagen dat de gevangenen hier zaten. Ook zijn er afbeeldingen van boten, die symbool staan voor de vrijheid waar ze zo naar verlangden.

Landerijen

Buiten de kasteelmuren wordt het stadje omgeven door landerijen, die nu omgetoverd zijn tot een prachtig natuurgebied. In het midden vind je een oude fabriek waar je op kan en waarvandaan je mooi uitzicht hebt over de omgeving.

Middeleeuws festival

Jaarlijks wordt in deze stad het Terra de Trobadors festival gehouden. Dan gaat iedereen verkleed over straat en zijn er middeleeuwse markten en spelen.

De mysterieuze sfeer van deze stad heeft me gegrepen en ik denk erover om in september naar het festival te gaan. Hoe bijzonder zal het zijn als het verleden hier letterlijk tot leven komt?

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. Wat is dat bijzonder zeg! Ik wist helemaal niet dat daar zo’n nieuwe stad is geboUwd. Super leuk! Ik ben er over twee weken misschien in de buurt, dus wie weet neem ik er ook nog wel een kijkJe.

Write A Comment