Empuriabrava wordt ook wel het Venetië van Spanje genoemd. Met de smalle grachten en luxe huizen kijk je er je ogen uit. Empuriabrava ligt iets ten noorden van Barcelona, vlakbij de Franse grens. In de buurt vind je ook Castelló d’Empúries, waar jaarlijks Middeleeuwse feesten worden gevierd. De twee stadjes verschillen van elkaar als dag en nacht.

De nieuwe stad: Empuriabrava

Het merkwaardige stadje Empuriabrava werd zo’n 40 jaar geleden uit de grond gestampt en is volledig gebouwd rondom het zeewater dat langs ieders huis stroomt. Met Romeinse standbeelden en bijzondere architectuur lijkt het net alsof je in een andere wereld bent gestapt…

Met een bootje varen we langs de huizen; de ene nog extravaganter dan de andere. Een deel ervan zijn vakantiehuizen. Het zou mij niets verbazen als hier enkele beroemdheden zouden wonen.

De oude stad: Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries was in de middeleeuwen provinciehoofdstad en werd geregeerd door een koning. De smalle straatjes met vorstelijke allure leiden in een soort labyrinth naar het middelpunt: Een enorme kathedraal. Als je in Barcelona bent geweest of er nog heen gaat, dan is dit gebouw een bezoekje waard. Het verhaal gaat namelijk dat het ontwerp van de Sagrada Familia gebaseerd is op het altaar dat in deze kerk staat. En inderdaad, de gelijkenis is enorm.

Kerker

Vlakbij de kathedraal staat een oude kerker. Hier is het niet moeilijk om voor te stellen hoe dieven en piraten werden binnengebracht. Het is net alsof ik in de “Pirates of the Caribbean” ben beland. Via een kleine stenen binnenplaats valt het licht zwak op de omliggende cellen. Op de muren staan streepjes voor het aantal dagen dat de gevangenen hier zaten. Ook zijn er afbeeldingen van boten, die symbool staan voor de vrijheid waar ze zo naar verlangden.

Landerijen

Buiten de kasteelmuren wordt het stadje omgeven door landerijen, die nu omgetoverd zijn tot een prachtig natuurgebied. In het midden vind je een oude fabriek waar je op kan en waarvandaan je mooi uitzicht hebt over de omgeving.

Middeleeuws festival

Jaarlijks wordt in deze stad het Terra de Trobadors festival gehouden. Dan gaat iedereen verkleed over straat en zijn er middeleeuwse markten en spelen.

De mysterieuze sfeer van deze stad heeft me gegrepen en ik denk erover om in september naar het festival te gaan. Hoe bijzonder zal het zijn als het verleden hier letterlijk tot leven komt?

Bekijk meer leuke stedentrips en een handige paklijst voor een stedentrip op de pagina met de leukste stedentrips in Europa!

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. Wat is dat bijzonder zeg! Ik wist helemaal niet dat daar zo’n nieuwe stad is geboUwd. Super leuk! Ik ben er over twee weken misschien in de buurt, dus wie weet neem ik er ook nog wel een kijkJe.

Write A Comment