“Ben je klaar voor de vlucht van je leven?” vraag ik aan Steven. Hij droomt al zijn hele leven van Lukla Airport, waarop we zullen gaan landen. Het is het gevaarlijkste vliegveld ter wereld, maar ook het spectaculairste.

Gisteren werden we uit Kathmandu opgehaald door onze gids Gambhir van Royal Mountain Travel. We hebben overnacht in een hotel vlakbij het vliegveld, omdat we vanochtend al vroeg op het vliegveld moesten zijn. Het weer is doorgaans in de ochtend het meest stabiel, en stabiel weer is wel nodig voor de kleine Twin Otter vliegtuigjes die in de Himalaya rondvliegen.

Ramechhap Airport

Nepal-096-Twin-Otter
Een Twin Otter vliegtuigje voor 12 passagiers.

Het is druk op Ramechhap Airport, want door mist op Lukla Airport konden een aantal toestellen niet vertrekken. Gelukkig zijn ze aan de grond gebleven. Ik heb op YouTube namelijk filmpjes gezien van vliegtuigcrashes bij mistig weer…

Nepal-097-vliegveld-Ramechhap
Het vliegveld van Ramechhap.

Gelukkig klaart het weer snel op en kunnen we alsnog vertrekken. Even later stijgen we op en vliegen tussen de bergen door naar Lukla. Het uitzicht is prachtig.

Nepal-106-Bergtoppen-uit-vliegtuig

Het gevaarlijkste vliegveld ter wereld

Lukla Airport is het gevaarlijkste vliegveld ter wereld, want het heeft slechts één landingsbaan van ongeveer 500 meter lang en die eindigt tegen een bergwand. Wanneer het zicht slecht is, is het lastig om hier goed te navigeren.

Onze landing op Lukla Airport (2850m)

Het is dan wel het gevaarlijkste vliegveld ter wereld, maar wij kunnen hier alleen maar van genieten. De landing is ronduit spectaculair: We komen aanvliegen tussen de hoge bergtoppen door, we zien die prachtige, unieke landingsbaan dichterbij komen en vlak voordat we gaan landen, hangt de Twin Otter bijna stil in de lucht. Een adembenemende ervaring!

Nepal-111-Aankomst-in-Lukla
Tussen de piloten door kunnen we de landingsbaan van Lukla zien.
Nepal-121-Lukla-AIrport
Lukla Airport.
Nepal-122-Lukla-Airport-2
De 500m lange landingsbaan van Lukla.
Nepal-115-Twin-Otter-Lukla
Aankomst in Lukla met de Twin Otter.
Nepal-117-Lukla-Airport
Lukla Airport en het stadje Lukla.
Nepal-112-Vliegveld-Lukla
Nu zijn we nog fris en fit!

Ontbijt in Lukla

We ontbijten in de gezellige winkelstraat van Lukla, waar je – indien nodig – nog de laatste benodigdheden kunt kopen voor de trektocht. Daarna melden we ons bij een kantoortje dat bijhoudt wie er allemaal de berg op gaan en dan kunnen we beginnen aan onze trektocht.

Nepal-133-Kinderen-in-Lukla
Kinderen in Lukla.

Hiken van Lukla naar Phakding (2652m)

Om zo goed mogelijk aan de hoogte te wennen, luidt het devies: “Loop hoog en slaap laag”. Daarom lopen we het eerste deel van de trektocht alleen maar omlaag. Lukla ligt op zo’n 2850 meter hoogte en we overnachten in Phakding op 2652 meter.

Er zijn veel mensen die in deze periode in de Himalaya wandelen. In november heb je namelijk de meeste kans dat het weer helder is en daardoor kun je de bergtoppen nu goed zien.

Nepal-137-wandelen-naar-Phakding

Onderweg naar Phakding komen we door veel dorpjes, waar ze water, snacks en lunch verkopen. Alles lijkt hier ingericht op toeristen, wat ook de grootste inkomstenbron is in deze regio.

Sherpa’s in de Khumbu-vallei

Overal in deze regio is de trots van de Sherpa’s zichtbaar. De Sherpa’s zijn hier 500 jaar geleden uit het oosten van Tibet naartoe gekomen en hebben zich toen hier in de Kumbu-vallei gevestigd. Sherpa betekent dan ook ‘mens komende uit het oosten’. Ze hangen voornamelijk het Tibetaanse Boeddhisme aan. In vrijwel elk dorp staat daarom een gompa, een Boeddhistisch klooster. Daarnaast komen we onderweg ook veel beschilderde stenen ‘Mani’ tegen, waar we -voor goed geluk- links omheen moeten lopen en we zien ook veel gebedswielen met op een bordje de vraag erbij of we deze een zwiep met de klok mee willen geven, ook voor goed geluk.

Nepal-140-gebedswiel

Aankomst in Phakding

Na zo’n drie uur lopen komen we aan in Phakding, waar we verbaasd zijn over de hoeveelheid luxeproducten, zoals een echte koffiemachine waar zelfs latte macchiato uit komt.

Nepal-145-Phakding

We verblijven vannacht in het Shangri-La Guest House, dat gerund wordt door een lieve, gastvrije familie met een passie voor koken. Op onze simpele kamer staan enkel twee bedden. ’s Nachts is het koud, maar gelukkig hebben we een warme slaapzak bij ons en zijn er extra dekens op de kamer.

En zo maken wij ons klaar voor dag 2 van onze trektocht naar Mt. Everest Base Camp…..

Nepal-144-todays-moments

Boek deze reis

>
Vliegtickets vergelijken:Skyscanner.nl
Reisorganisatie:SNP Natuurreizen Groepsreis / Individueel
Reisgidsen:Nepal reisgids op Bol.com
Hotels zoeken:Booking.com
Geheime tip:Geheime tip!
Paklijst:Paklijst Nepal / Mount Everest BaseCamp
Alle blogs:Hoofdpagina Nepal
(Visited 68 times, 8 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Laat een reactie achter