De Falun kopermijn in Zweden is een plek met veel historie. Als toerist mag je afdalen in de donkere tunnels en krijg je spannende verhalen te horen.

De Falun kopermijn in Zweden geeft de regio Dalarna de karakteristieke rode kleur. Óveral zie je de roodgekleurde huisjes en het (houten) Dalarna-paard. De Falun Kopermijn werd gebruikt om koper te delven en had als bijproduct een rode kleurstof waar verf van werd gemaakt. De mijn is een indrukwekkende plek met veel geschiedenis waar je door de donkere tunnels mag wandelen.

Falun Kopermijn Zweden 004

Jozef verlicht een kaars en ineens zien we de grootte van de grot waar we in staan. De wand is gestut met houten balken maar verder is er een immense leegte. “Je moet je voorstellen dat dit vroeger allemaal smalle gangetjes zijn geweest.” zegt Jozef, “Eerst maakten ze de gangen ’s nachts heet met vuur, zodat het steen kraakte en makkelijker uit te hakken was. Later gebruikten ze dynamiet.”

Falun Kopermijn Zweden 018 Falun Kopermijn Zweden 012

De ontdekking van de kopermijn

Het verhaal gaat dat de mijn ontdekt werd door een geit, die aan het einde van een dagje grazen met rode hoorns thuiskwam. De boer vond dit merkwaardig en wilde weten waar de kleur vandaan kwam. De volgende dag volgde hij zijn geit en hij vond de plek waar later een enorme kopermijn gesticht zou worden.

Falun Kopermijn Zweden 011

Het leven van een mijnbouwer

Het lijkt me vreselijk om je leven lang onder de grond te moeten werken, maar de omstandigheden waren goed. “Om ervoor te zorgen dat mensen hier kwamen werken, moest je ze goed betalen.” Bovendien werden mensen onder de grond gemiddeld tien jaar ouder. Verrassend, want ik dacht altijd dat er veel doden vielen door vallende stenen en longziektes. Dat was ook wel zo, maar met het geld dat uit de mijn kwam, werd boven de grond oorlog gevoerd. “The Falun Mine was the treasure chest of Sweden.” Die was ook wel nodig, want koning Gustav wist zijn rijk uit te breiden in delen van Noorwegen, Finland, Rusland, de Baltische staten en Duitsland. De kans dat je overleed in het leger was dus vele malen groter.
Voor die hogere levensverwachting zat je alleen wel van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds onder de grond, als zijnde een soort Gollem.

Falun Kopermijn Zweden 019
Ooit werd een man geplet door een steen. De andere mijnbouwers konden niet bij hem komen, dus lieten ze hem liggen. Toen hij 30 jaar later gevonden werd, zag hij er nog precies zo uit als toen. De luchtvochtigheid en mineralen in de grot bleken een goed conserveringsmiddel.

Vervoer en gebruik van het koper

De stenen die gehakt werden gingen in een grote bak die aan touwen naar boven getakeld werd. Soms werden de mannen na hun werk in dezelfde bak omhoog getakeld. Dat hoefden ze gelukkig niet handmatig te doen: Een groot waterrad zorgde ervoor dat de mijn droog bleef en dat de stenen omhoog kwamen.

Falun Kopermijn Zweden 015 Falun Kopermijn Zweden 014

Het bijproduct van de koperproductie was een roodkleurig poeder. Al snel begonnen de inwoners van Dalarna hun huizen te verven met deze dieprode kleur. Het geeft de regio zijn kenmerkende karakter en ook vandaag de dag zie je bijna geen huizen in een andere kleur.

BnB Solgardskrogen Rättvik
Onze bed&breakfast Solgardskrogen in Rättvik. De rode kleur is te danken aan de Falun kopermijn.

Het einde van de kopermijn

In 1687 hoorde men een enorm lawaai. Midden in de nacht stortte de mijn in en de implosie liet een gat achter van 300 meter diep. Gelukkig lagen de mijnwerkers te slapen en heeft iedereen het ongeluk overleefd.

De mijn is wel 1000 jaar lang gebruikt, maar de laatste honderd jaar is er nog weinig koper in Falun te vinden en werd voornamelijk naar goud gezocht. Inmiddels is de mijn uitgeput. Men besloot er een Werelderfgoed van te maken.

Meer informatie en tips naar aanleiding van mijn reis naar Zweden vind je hier.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

(Visited 674 times, 4 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment