Bike Park Belvedere in de Italiaanse Dolomieten bevat mountainbike tracks voor zowel beginners als gevorderden. Hier cross je op de mountainbike door adembenemende landschappen temidden van de Dolomieten. Bike park Belvedere is een aanrader, vooral voor wie de beroemde Sella Ronda wil biken en wel wat oefening of een opwarmertje kan gebruiken.

Val di Fassa

Fassa Bike

We gaan vandaag op pad met gids Alessandro (Ale) van Fassa Bike en we krijgen een downhill mountainbike mee. Deze heeft een stevig frame, dikke banden -en dus veel grip- en lekker veel vering.

Bike park Belvedere

Bike park Belvedere heeft tracks in verschillende kleuren die overeenkomen met skipistes. Van makkelijk naar moeilijk: Groen, blauw, rood en zwart. Michelle en ik hebben allebei nog niet zoveel ervaring met mountainbiken in de bergen en daarom beginnen we met de groene track “The Col” vanaf Passo Pordoi.

De tracks

Voor het eerst mountainbiken?

– Kijk altijd meer dan 2 meter voor je. Zo besteed je weinig aandacht aan de details en meer aan het grotere geheel. Je stuitert dan niet meer over èlk steentje, maar je ‘vliegt’ over de toppen heen.
– Sta op de pedalen. Je heupen hangen boven het zadel en je schouders boven het stuur. Door het gewicht naar voren te verplaatsen, heb je maximaal grip en mogelijkheid om te wenden met je voorwiel. Verplaats het gewicht naar achteren als je een steile helling af gaat.
– Je wendt met het voorwiel. Maak je niet druk om de rest van de fiets, want die volgt wel.
– Bochten: Gooi je lichaamsgewicht in de binnenbocht. Het buitenste been houdt de trapper laag, net als bij skiën.
– Remtechniek: Je achterrem (rechts) half aanknijpen. Niet te hard remmen / blokkeren, want dan ga je slippen. Voorrem (links) doet zachtjes mee om extra te remmen, maar deze moet je niet gebruiken in de bochten! Achterrem en voorrem moeten in balans zijn om niet te slippen.
Lees meer over rijtechniek.

Verslag van de routes

The Col

Fassa bike park Belvedere

Ale neemt ons met de kabelbaan mee omhoog naar de top van de berg. We moeten nog een klein stukje zelf trappen en daar begint de groene trail van het Bike Park Belvedere. Ik had gisteren (tijdens de Sella Ronda) al heel wat technieken geleerd, en onderweg legde Ale alweer van alles uit, waardoor het best wel heel goed ging. De modderpaadjes geven me bovendien meer zekerheid dan de grindwegen. En nu ik weet hoe ik moet remmen, en dat ik meer boven mijn stuur moet hangen, heb ik veel meer grip. We komen beneden aan en mijn hart gaat niet eens tekeer. Dit ging best goed!

We pakken een kabelbaan en ineens zie ik een bergpas verschijnen die ik eerder gezien heb: De Passo Pordoi (waar de Giro d’Italia dit jaar overheen ging). Van hieruit doen we een iets ingewikkelder deel van het bikepark. Er zitten wat schansjes in en de track was behoorlijk modderig. Maar ook dit gaat me goed af. De eerste keer stap ik maar één keer van mijn mountainbike af om een stukje te lopen en de tweede keer ga ik er zelfs moeiteloos vanaf.

Aan de andere kant van de Passo Pordoi begint een rode track van het bike park Belvedere. Het is het gedeelte dat we eigenlijk hadden moeten doen om de Sella Ronda af te maken, maar gisteren waren we te moe en hebben we de grote weg genomen. Ale verzekert mij dat het niet moeilijker is dan alles wat we al gedaan hebben en ik heb er best wel veel zin in. Laat die track maar komen!
Er zitten wat stenen in de weg en we fietsen af en toe langs een afgrond. Je moet maar niet teveel naar beneden kijken… We komen in sneltreinvaart beneden aan en ik ben trots op ons!

Zodra het mountainbiken lekker gaat, heb je bovendien meer tijd om om je heen te kijken en dat is hard nodig, want de natuur hier is adembenemend! Halverwege de tocht eten we lunch op een zonnig terras: Gnocci en apfelstrudel met uitzicht op de bergen.
De track gaat verder door een stuk bos en dat zijn eigenlijk mijn favoriete stukjes. Zó mooi! En dan kom je ineens weer het bos uit op een open vlakte en dan zie je al die bergpieken om je heen waartussen talloze paragliders zweven… Wauw.

We gaan weer met de lift omhoog en staan ineens tussen de besneeuwde pieken. Dit is wel een foto-moment waard! We doen nu een net iets andere track, die mij heel goed afgaat.

Fassa bike park Belvedere A018

We mogen kiezen en we gaan voor de enkele (niet dubbele) afdaling door het bos. De paadjes zijn smal en soms rijden we over een bruggetje. Ik ga harder dan Michelle, die voor mij fietst, dus soms wacht ik even totdat er genoeg afstand is, om vervolgens snel over de stenen en boomstammen naar beneden te mountainbiken.

Wat een mooi avontuur!!

Bike park Belvedere is een goede oefening als je begint met mountainbiken in de bergen. Lees verder in het blog over de Sella Ronda. Die tocht mag je ècht niet overslaan als je in deze regio bent!

Hoe boek je Bike Park Belvedere vanuit Canazei?

Vlieg naar Verona of Venetië (Tickets vergelijken) en neem vanaf daar de auto of taxi naar Canazei. De autorit duurt 3 uur.

Hotels kun je vergelijken op Booking. Fietsen en gidsen kun je huren bij Fassa Bike. En voor overige vragen en activiteiten kun je terecht bij het Val di Fassa tourist office.

In Val Di Fassa is ook een Wellness Centrum, dat wat mij betreft 5 sterren waard is.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar Italië
Booking – de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – Privé-tour door de Dolomieten per auto
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

  1. Ik ging een paar maanden geleden ook downhill mountainbiken in Andorra. Dat was echt een pittig parcours! Dit park lijkt me technisch ook leuk, maar wel zo fijn dat je zo nu en dan de rust hebt van het uitzicht te genieten. Prachtige omgeving.

    • Ja het is echt schitterend hier. Voor fietsen, wandelen, paragliden en allerlei andere avontuurlijke sporten!

Write A Comment