Voorheen moest je de favela’s van Rio de Janeiro koste wat kost vermijden. In de sloppenwijken van Rio de Janeiro is namelijk niet de politie de baas, maar de drugsbaron. Toch kun je er -onder begeleiding van een ervaren gids- naartoe. En dat is precies wat wij tijdens onze reis door Brazilië gedaan hebben.

Favela Rio de Janeiro 001

We kwamen in een gunstige periode naar Rio toe, want de regering was net bezig om alle favela’s ‘schoon te vegen’ vanwege het WK in Brazilië.

We werden rondgeleid door een Braziliaan die een bekende was van de drugsbaas, de bestuurder van deze favela. Als je vrienden bent met de drugsbaas, dan kan jou niets overkomen. Dat geldt ook voor de inwoners van de favela: Mocht je een probleem hebben, dan ga je naar de drugsbaas toe en hij lost het voor je op.

Favela Rio de Janeiro 002
Favela Rio de Janeiro 003

Een deelnemer van de Favela-tour was zijn tas kwijtgeraakt. De gids ging naar de drugsbaas toe en binnen een uur was de tas terug.
Het is dus wel duidelijk dat je geen ruzie met die man moet krijgen…

Favela Rio de Janeiro 005
Favela Rio de Janeiro 006

In ruil voor de woning – kleurrijke, op elkaar gestapelde huisjes – moeten de mensen belasting betalen aan de drugsbaas. Daarvoor krijgen ze ook stroom en de garantie dat de buurt “veilig” blijft.

Favela Rio de Janeiro 009

De favela voelt aan alsof je op een schoolplein bent; alles staat hutje-mutje op elkaar en er zijn heel veel mensen. Er wordt gelachen, gevoetbald en gevliegerd. Overal zijn winkeltjes en alle basisbenodigdheden zijn er wel te krijgen. Net een dorp.

Favela Rio de Janeiro 007 copy
Favela Rio de Janeiro 008

Onderweg hebben we heerlijke hapjes gekocht, werden we meegenomen naar een schilderijenwinkel en werd er muziek voor ons gespeeld. Het was een indrukwekkende ervaring!

Lees verder over ons backpack-avontuur in Brazilië.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

8 Comments

 1. Wauw, moet gaaf zijn om eens mee te maken. Wel gek, het is echt een soort van mini gemeenschap binnen de Stad.

 2. Annemie vercruysse Reply

  Hallo mirre
  BINNEN 2 WEKEN vertrekken wij – 2 dames – voor INDIVIDUELE RONDREIS doorheen Brazilië. Deels met gehuurde wagen o.a. in MINAS GERAIS en Pantanal. Wij hebben ook de favelatour geboekt bij onze reisorganisator braziltours – pantanaltours. Al die INDIANENVERHALEN die we horen maKEN ons heel erg bang qua veiligheid… We reisden ook al alleen per jeepje door Namibië en voelden ons daar heel safe.
  We hebben ook de snorkeltour geboekt in Bonito maar denken dat dit ’te hoog gegrepen’ zal zijn. We zijn 60-ers. Zijn er alternatieven in bonito als we besluiten dit niet aan te kunnen ? Wij zouden graag veel vissen zijn maar moet uiteraard veilig blijven voor ons ook!
  Dank mirre voor wat antwoordjes !
  Annemie

  • Hi Annemie,
   Bedankt voor je bericht! Welke indianenverhalen? Ik heb alleen maar goede ervaringen in Brazilië… Je moet natuurlijk wel goed op je bagage letten en niet in favela’s komen / niet ’s avonds alleen over straat. Gewoon gezond verstand gebruiken! De mensen zijn er erg vriendelijk en behulpzaam!
   Wat betreft de snorkeltour: Die kun je ook ter plekke boeken in Bonito. Je kunt bij één van de vele reisbureautjes vragen wat de tour inhoudt en besluiten of jullie het willen gaan doen. Verder zijn er nog veel andere dingen te doen in Bonito (zie http://tinyurl.com/ottpr8j), dus genoeg redenen voor een bezoek aan deze plek. Veel plezier!
   Mirre

Write A Comment