Voorheen moest je de favela’s van Rio de Janeiro koste wat kost vermijden. In de sloppenwijken van Rio de Janeiro is namelijk niet de politie de baas, maar de drugsbaron. Toch kun je er – onder begeleiding – naartoe.

IMG_0622

We kwamen in een gunstige periode naar Rio toe, want de regering was net bezig om alle favela’s ‘schoon te vegen’ vanwege het WK in Brazilië.
We werden rondgeleid door een Braziliaan die een bekende was van de drugsbaas / bestuurder van deze favela. Als je vrienden bent met de drugsbaas, dan kan jou niets overkomen. Dat geldt ook voor de inwoners van de favela: Mocht je een probleem hebben, dan ga je naar de drugsbaas toe en hij lost het voor je op.

IMG_0637

20140103_155039

Een deelnemer van de Favela-tour was zijn tas kwijtgeraakt. De gids ging naar de drugsbaas toe en binnen een uur was de tas terug.
Het is dus wel duidelijk dat je geen ruzie met die man moet krijgen…

20140103_161230 copy 20140103_160347

In ruil voor de woning – kleurrijke, op elkaar gestapelde huisjes – moeten de mensen belasting betalen aan de drugsbaas. Daarvoor krijgen ze ook stroom en de garantie dat de buurt “veilig” blijft.

20140103_161547 copy

De favela voelt aan alsof je op een schoolplein bent; alles staat hutje-mutje op elkaar en er zijn heel veel mensen. Er wordt gelachen, gevoetbald en gevliegerd. Overal zijn winkeltjes en alle basisbenodigdheden zijn er wel te krijgen. Net een dorp.

IMG_0660

Onderweg hebben we heerlijke hapjes gekocht, werden we meegenomen naar een schilderijenwinkel en werd er muziek voor ons gespeeld. Het was een indrukwekkende ervaring!

IMG_0646

Video

Peter Harvey heeft een mooie film gemaakt over de favela-tour:

Meer informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Brazilië vind je hier.

Deze bestemming boeken?

Zoek goedkope vluchten
Hotels en Hostels
Auto huren
Leuke activiteiten
Handige reisgidsen
Author

Reisblogger | Avontuurlijke reizen en tropische bestemmingen | Blogger, vlogger, drone piloot | Reist met laptop, foto- en videocamera de hele wereld over

8 Comments

 1. Wauw, moet gaaf zijn om eens mee te maken. Wel gek, het is echt een soort van mini gemeenschap binnen de Stad.

 2. Annemie vercruysse

  Hallo mirre
  BINNEN 2 WEKEN vertrekken wij – 2 dames – voor INDIVIDUELE RONDREIS doorheen Brazilië. Deels met gehuurde wagen o.a. in MINAS GERAIS en Pantanal. Wij hebben ook de favelatour geboekt bij onze reisorganisator braziltours – pantanaltours. Al die INDIANENVERHALEN die we horen maKEN ons heel erg bang qua veiligheid… We reisden ook al alleen per jeepje door Namibië en voelden ons daar heel safe.
  We hebben ook de snorkeltour geboekt in Bonito maar denken dat dit ‘te hoog gegrepen’ zal zijn. We zijn 60-ers. Zijn er alternatieven in bonito als we besluiten dit niet aan te kunnen ? Wij zouden graag veel vissen zijn maar moet uiteraard veilig blijven voor ons ook!
  Dank mirre voor wat antwoordjes !
  Annemie

 3. Mirre

  Hi Annemie,
  Bedankt voor je bericht! Welke indianenverhalen? Ik heb alleen maar goede ervaringen in Brazilië… Je moet natuurlijk wel goed op je bagage letten en niet in favela’s komen / niet ’s avonds alleen over straat. Gewoon gezond verstand gebruiken! De mensen zijn er erg vriendelijk en behulpzaam!
  Wat betreft de snorkeltour: Die kun je ook ter plekke boeken in Bonito. Je kunt bij één van de vele reisbureautjes vragen wat de tour inhoudt en besluiten of jullie het willen gaan doen. Verder zijn er nog veel andere dingen te doen in Bonito (zie http://tinyurl.com/ottpr8j), dus genoeg redenen voor een bezoek aan deze plek. Veel plezier!
  Mirre

 4. Nu je het zegt.. Ik heb ooit in een documentaire gezien dat ze scheermesjes aan de lijnen doen. Zo kunnen ze in een soort vliegergevecht de lijnen van de ander doorsnijden. Weet jij hier meer over?

 5. Ik had een keer een docu gezien dat ze de vliegers gebruiken als een soort signalen. Voor als er politie kwam, of als er een drugstransport onderweg is oid.

Write A Comment