Voor avontuur hoef je niet altijd ver van huis. Ook in ons eigen land, in het Waterland van Friesland, is veel te beleven. Zoals de naam het al zegt kun je hier allerlei watersporten doen zoals zeilen, surfen en SUPpen. Maar ook kun je op de fiets de omgeving verkennen, bijvoorbeeld door de Friese Zuiderzeeroute te fietsen. Het is een gloednieuwe route van 150 kilometer waarin je 5 van de 11 Friese elfsteden aandoet: Stuk voor stuk steden met een gezellig centrum en een boeiende historie. Fiets met me mee en ontdek wat er allemaal te doen is in het Waterland van Friesland.

Fietsen over de LF Zuiderzeeroute

Onze fietsroute over de Friese Zuiderzeeroute begint in het gezellige stadje Lemmer, waar we op één van de vele terrassen aan de kade een cappuccino drinken om de fietsdag mee te starten. In Lemmer staat ook het indrukwekkende Woudagemaal, dat aangezet wordt wanneer het water in dit deel van Friesland te hoog staat. Zo wordt het water opgepompt en naar het IJsselmeer (de voormalige Zuiderzee) gebracht.

Van hieruit fietsen we richting het platteland van Friesland, waar we omringd worden door plassen, kanalen en rivieren. We zien er mensen in hun vrije tijd van het water genieten. Er varen typische Friese zeilboten rond, skûtsjes genaamd, en op het Jiskenhúster Mar krijgt een groepje mensen surfles. Er is hier een recreatiepark en een jachthaven, dus een prima plek om een tijdje te vertoeven en bijvoorbeeld surflessen te nemen.

Pontjesroutes

Dan fietsen we ineens over een doodlopende weg. Klopt dit wel? Gelukkig brengt een veerpont ons naar de overkant.

Voor wie dit leuk vindt, zijn er vanuit een aantal Friese steden pontjesroutes uitgestippeld. Eén van de pontjesroutes begint in Sneek en een andere route begint in Workum. Het idee van een pontjesroute is dat je zo’n 30 tot 50 kilometer fietst en onderweg gebruik maakt van één van de vele pontjes om over te steken. Oversteken kost maar een euro en zo heb je wel een bijzondere beleving tijdens de fietsroute! Bekijk de routes: 5x de mooiste pontjesroutes van Friesland.

Hier staat water centraal

Verderop in Langweer pauzeren we voor een lunch bij AnderS en dan fietsen we door naar Sneek, waar de Waterpoort het icoon van de stad is. Een waterpoort is hetzelfde als een stadspoort, maar dan over het water zodat er boten door naar binnen kunnen varen. Hier in Sneek kun je een stadsrondvaart doen en zo alles te weten komen over de waterpoorten en de geschiedenis van Sneek. Ook kun je nog een bezoekje brengen aan het Fries Scheepvaart Museum waar een maquette staat van de stad in de 17e eeuw, toen deze nog 5 waterpoorten had.

Een rijke geschiedenis

We logeren vanavond bij B&B Nooit Gedagt in IJlst. Een audiotour neemt ons mee op een tijdreis naar het levendige stadje van de 19e eeuw, toen mensen hun was ophingen in de overtuinen aan de gracht en kinderen zich achter boten lachend door het water lieten trekken. Een stad waar de schaatsfabriek voor een bloeiende handel zorgde en waar de houtzaagmolen op volle toeren draaide.

Langs de Waddenzee en het IJsselmeer

De volgende dag fietsen we verder naar Aldfaers Erf, dat ‘Grootvaders erf’ betekent. Het is een museumdorp waar je binnen kunt kijken bij een oude smederij, brandweerkazerne en een kleine boerderij. En dan voert de weg ons naar Zurich, waar de afsluitdijk begint. Dat betekent dat je aan de ene kant van de dijk de Waddenzee kunt zien en aan de andere kant het IJsselmeer! Op de dijk word ik omringd door schapen en op zowel de zee als het meer varen boten. Een prachtig gezicht! Vanuit de haven van Makkum kun je bovendien een zeiltocht over het IJsselmeer boeken.

Na een diner bij restaurant Folkerts op het belangrijkste plein van Workum, zoeken we ons bed op in B&B De Wolvetinte.

Elfsteden

Op de derde fietsdag over de Friese Zuiderzeeroute komen we door 3 Friese elfsteden en elke stad heeft zo z’n eigen charme. Zo is er in Workum het alombekende Jopie Huisman Museum en kun je hier een waterfiets huren om via de grachten het stadje te verkennen. Hindeloopen is een schilderachtig stadje met een indrukwekkende skyline en veel bruggetjes en musea. En in de haven van Stavoren staat het ‘vrouwtje van Stavoren’ die over de haven uitkijkt en zo een bijzondere legende representeert.

Kitesurfers aan het Mirnser Klif

Tussen Stavoren en Lemmer ligt het Mirnser Klif, dat in de IJstijd is ontstaan. Het land langs de Waddenzee ligt hier iets hoger en qua wind is dit de perfecte plek om te kitesurfen. Het water blijft hier lange tijd ondiep en daarom worden hier in de zomer beginnerscursussen kitesurfen aangeboden. Je kunt hier ook overnachten op een camping, voor het geval dat je een meerdaagse cursus wilt boeken om het kiten écht goed te leren.

We verlaten de IJsselmeerdijk en steken linksaf het binnenland in, waar het Rijsterbos rust en verkoeling biedt. Het is een populair wandelgebied waar honderden paddestoelensoorten groeien en waar dassen hun burchten hebben gebouwd.

Onderweg naar onze eindbestemming Lemmer komen we allerlei voertuigen tegen. Zo komt er een motorclub voorbij, maar ook een hele stoet cabrio’s en dan weer een groepje mensen op een e-chopper. De mogelijkheden zijn hier eindeloos en je raakt nooit uitgekeken!

In Lemmer is de cirkel rond. We hebben in drie dagen tijd 150 kilometer gefietst. Het was veel te kort als je het mij vraagt, want wat een boeiende verhalen zijn er in deze regio te ontdekken, en wat kun je er veel leuke (water)sporten doen! In Lemmer drinken we een wijntje aan de gracht om deze mooie tijd in het Waterland van Friesland af te sluiten. We komen graag nog eens terug!

Wil je ook het Waterland van Friesland beleven?

Zoals je ziet is iedereen die van water houdt, hier in Zuidwest-Friesland aan het juiste adres. Tijdens deze tocht over de Friese Zuiderzeeroute bezoek je de Friese elfsteden Sneek, IJlst, Workum, Hindeloopen en Stavoren. Je fietst er bovendien door weilanden met uitzicht op de vele kerktorens van de omringende dorpen, langs water en over veerpontjes, langs de Waddenzee, het IJsselmeer en zelfs door het bos. Het is een afwisselende tocht waar je minimaal 3 dagen voor uit moet trekken, maar bij voorkeur méér, want er is zoveel te zien en te doen!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VVV Waterland van Friesland.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment