Bikepacken en mountainbiken

Fietsen is heerlijk en daarom doe ik het vaak en met veel plezier. Ik ben een toerfietser en ik leg ongeveer 50 kilometer per fietsdag af. Hier vind je tips voor leuke fietsroutes, blogs over mijn ervaringen en over activiteiten die je onderweg kunt doen. In Nederland én in het buitenland.

Bikepacken in het buitenland

Vervoer

Een internationaal fietsticket voor de trein kost 12 euro, dus je kunt gemakkelijk je eigen fiets meenemen op reis. Ga je met het vliegtuig, dan wordt het wat lastiger want dan moet je de pedalen en het zadel eraf halen, alvorens je de fiets in een stevige doos verpakt.

Fietsen in Slovenie 301b
In 2016 zette ik samen met een vriendin de fiets in de trein en tourden we twee weken op de fiets door Slovenië. We fietsten rondom het indrukwekkende Triglav-gebergte, kampeerden op spectaculaire plekken en gingen ook nog eens raften en kajakken.
Fietsen langs de Elbe
In 2022 ging ik op fietsvakantie langs de rivier de Elbe, vanuit de bruisende stad Dresden.
Lech-Radweg-471
In 2023 fietste ik langs de rivier de Lech in Zuid-Duitsland en Oostenrijk.

Mountainbiken

Met een gids gaan mountainbiken is natuurlijk helemáál spectaculair. Suis bijvoorbeeld van de Death Road in Bolivia af, mountainbike de Sella Ronda in Italië of ga – dichter bij huis – mountainbiken in het Duitse Harz gebergte.

Citytrips: Een fiets huren

In alle grote steden kun je bij het station een fiets huren. Ook hebben sommige steden Citybikes, waarbij je een fiets op een (onbemande) lokatie kunt ophalen en op een andere plek weer kunt inleveren. Citybikes vind je in onder andere Stockholm, Parijs en Barcelona. Een overzicht van publieke fietssystemen vind je op Wikipedia.

Paklijst fietsvakantie

Ik heb een handige paklijst voor je fietsvakantie samengesteld en een artikel geschreven over de ongemakken van het fietsen (met oplossingen!):

Fietsen in Nederland

Ook in Nederland zijn eindeloos veel mooie fietspaden. Nadat ik 5000 kilometer door Gelderland fietste, heb ik nog steeds het gevoel dat ik er niet alles gezien heb. Er valt zóveel te ontdekken in Nederland en fietsen geeft je immens veel vrijheid. Ik fietste 5000km door Gelderland en ik schreef veel blogs over fietsen in Nederland op deNederlandseToerist.nl

Het fietsknooppunten netwerk van Nederland en België is de handigste manier om mooie routes uit te stippelen. Als je via fietsknooppunten fietst, ben je vrijwel verzekerd van spannende paadjes door de natuur, waar geen auto te vinden is.
Lees verder over fietsknooppunten.

Overnachten tijdens je fietstocht

Als je een lange fietstocht maakt kun je natuurlijk overnachten in een hotel of op een camping, maar je kunt ook overnachten bij andere fietsers thuis. Via Vrienden op de fiets of Warm Showers kun je aanbieders vinden van een (gratis) douche en bed. Ga je liever kamperen, kijk dan eens bij Camp in my garden of bij Campspace.

Georganiseerde fietsvakanties